mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Cresterea si scaderea ponderala
Index » Boli » Cresterea si scaderea ponderala
» Cresterea ponderala

Cresterea ponderala







Cresterea in greutate este mai putin probabil sa aiba o cauza patologica decat scaderea in greutate. in cele mai multe cazuri, ea este consecinta supraalimentarii si a exercitiului inadecvat si diagnosticul este de obicei obezitatea simpla. Uneori, obezitatea poate fi consecinta hipotiroidismului, a sindromului Cushing sau a unei boli hipotalamice, cum ar fi craniofaringiomul ( modulul 75). Cautarea unor cauze patologice ale cresterii in greutate este rareori indicata, daca semnele asociate nu sugereaza o cauza subiacenta. Uneori, cresterea in greutate nu este de natura grasoasa, ci lichidiana, caz in care problemele principale de luat in considerare sunt insuficienta cardiaca congestiva, insuficienta renala sau ciroza cu ascita.


Exista o epidemie a obezitatii in Statele Unite si unele tari europene, cum ar fi Italia. Aceasta epidemie este aproape sigur datorata accesului la alimente atracti, gustoase si cu pret scazut. in ciuda studiilor multiple sugerand meolismul alterat si satietatea modificata ca factori predispozanti, o persoana nu se ingrasa fara a se supraalimenta. Toti pacientii obezi au, in repaus, rate meolice absolute crescute, nu scazute.
Nu se poate spune ca mecanismele patologice nu pot juca un anumit rol. Un interes particular s-a indreptat asupra presupusului semnal de satietate, leptina, sintetizata in si eliberata din tesutul adipos, ca produs al genei ob. Se crede ca leptina actioneaza in hipotalamus, blocand sinteza sau eliberarea neuropeptidului Y, care pare sa fie un semnal puternic pentru alimentare. Desi deficitul de leptina este cauza obezitatii la unele rase de soareci, mutatiile sau deletiile la nilul genei ob nu s-au dodit operati la oameni. Rezistenta la leptina poate fi importanta in obezitatea umana. Oricum, la momentul acestei lucrari, nu se stie cu siguranta daca defectele in sinteza/ actiunea leptinei joaca vreun rol semnificativ in starea de obezitate la oameni.
Desi rareori cauzata de o boala, obezitatea predispune la boala, mai ales diabet zaharat, dar si litiaza biliara, boala articulara degenerativa, hiperlipidemie, ateroscleroza, hipertensiune, apnee de somn si probabil, cancer.



o indicatie pentru colonoscopie si, ocazional, pentru endoscopie superioara. Scaderea in greutate cu diaree poate, in plus, sa necesite masurarea continutului de grasime in scaunul de 72 ore sau a hormonilor, cum ar fi gastrina, somatostatina sau glucagonul. Chiar in absenta anemiei sau a macrocitozei, un nil al vitaminei B n trebuie masurat in scaderea inexplicabila in greutate. Durerile de cap nou aparute sau sere, cu sau fara simptome neurologice sunt indicatii pentru o examinare TC, in timp ce durerea de spate cu febra si deficit neurologic sugereaza posibilitatea unui abces paraspinal sau epidural, datorat tuberculozei sau unei stafilococii, in special la utilizatorii de droguri intranoase.



    Tipareste Trimite prin email




    Adauga documentAdauga articol scris

    Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
    Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

    Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor