mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Boli cardiace
Index » Boli » Boli cardiace
» Prevalenta factorilor de risc cardiovascular - tendinte actuale

Prevalenta factorilor de risc cardiovascular - tendinte actuale






Exista o discrepanta serioasa intre cunostintele acumulate de peste 50 de ani in domeniul epidemiologie! cardiovasculare si aplicarea lor in practica, respectiv in politicile de preventie primara si secundara (6, 13, 28).
Efortul de a stopa epidemia mondiala a bolilor cardiovasculare se afla abia la inceput. Prioritatea ar trebui s-o constituie politica de preventie primara, iar continua dezvoltare si schimbarile complexe globale constituie o provocare pentru cei insarcinati cu aceste lucruri (5, 7, 13,21).
Globalizarea economica si regulile internationale restrang posibilitatea fiecarei tari in parte de a-si adapta propriile sisteme sanitare la nevoile populatiei. Persistenta saraciei, resursele materiale limitate disponibile serciilor publice de sanatate fac ca modelele de preventie aplicate in tarile bogate sa aiba o relevanta scazuta pentru restul lumii, in anul 2001, in lume s-au inregistrat 7 milioane de morti prin CI si 5,5 milioane prin AVC. Majoritatea acestora au survenit in regiunile sarace ale globului (13,20).


Cea mai importanta cauza de BCV, din punct de vedere epidemiologie, esie prezenta factorilor de risc. Hipertensiunea arteriala, concentratiile nefavorabile" ale lipidelor serice, IMC crescut, sedentarismul si obiceiurile alimentare nesanatoase, alaturi de fumat pot explica pana la 75% din cazurile noi de BCV.

In absenta acestor factori, BCV este o cauza rara de deces. Sunt cunoscute si nivelurile optime ale FR cardiovascular, dar, din pacate, doar circa 5% dintre adultii tarilor dezvoltate sunt in grupele de risc scazut, cu un nivel optim al FR (5, 13, 20).Incarcatura BCV variaza de la o regiune la alta, AVC fiind mult mai obisnuit in cadrul populatiilor Est Asiatice, ativ cu CI (5, 13).
S-au intreprins multe cercetari legate de posibilii noi FR cardiovascular, respectiv factorul genetic, factorii umorali, factorii psihosociali (5, 13, 50, 200).In SUA, declinul mortalitatii prin BCV, inceput in anii 60, a suferit un proces de incetinire incepand cu anul 1990. In SUA, declinul s-a produs mai ales printr-o politica activa de modificare a stilului de ata, cu modificarea prevalentei FR in populatie. In tarile participante la proiectul MONICA, eforturile s-au concentrat asupra HTA, prin reducerea consumului de sare si imbunatatirea tratamentelor (5, 13).

Efortul de preventie cardiovasculara s-a concentrat, in tarile bogate, si asupra masurarii riscului indidual de boala, exemplificat in SUA prin incurajarea populatiei sa-si cunoasca numerele" (,Jcnowyour numbers") (13, 42). Din punctul de vedere al costurilor, aceasta politica, alaturi de publicarea ghidurilor clinice corespunzatoare, este nepotrita. Pentru acestea, singura politica abila este aceea de promovare a preventiei primare si de sensibilizare a unui volum cat mai mare de populatie la aceste notiuni, pentru a obtine un procent cat mai mare de indizi cu risc scazut. Adevarata incercare este de a redirectiona fondurile spre masuri populationale cu caracter general, de la cele centrate pe indid.
Date concrete sustin importanta acestor eforturi:
1. o reducere cu 2% a tensiunii arteriale medii (cu circa 3mmHg a tensiunii arteriale diastolice) prene 1,2 milioane de decese prin AVC si 0,6 milioane prin CI in fiecare an (5, 13).
2. reduceri importante in tensiunea arteriala medie a populatiei au fost obtinute in SUA prin reducerea cantitatii de sare din produsele alimentare din comert.

3. promovarea actitatii fizice este o prioritate a sanatatii publice, in fata unei oferte atat de bogate oferita de producatorii de alimente si in fata obezitatii devenita pandemie.
4. trebuie acordata o atentie deosebita determinantilor de mediu ai sedentarismului si obezitatii (201, 202).
Controlul fumatului ramane o prioritate absoluta a tuturor tarilor. Sunt doua directii principale de urmat: determinarea adultilor fumatori sa renunte la fumat si stoparea tinerilor care vor sa inceapa sa fumeze (203,204,205).
Studiul Momea pentru Romania arata urmatoarea evolutie a HTA, fumatului, hipercolesterolemiei (de fapt, a nivelurilor serice ale colesterolului), obezitatii: tendinta crescatoare a HTA si a fumatului, descrescatoare a valorii totale a colesterolului seric si relativ stationara a obezitatii; rezultatele sunt prezentate in urile 1,2,3, 4 si se refera la o perioada de urmarire de zece ani, din 1987 in 1996 (5).



In ultimii 15 - 20 de ani s-a constatat o scadere a ponderii FR recunoscuti si a mortalitatii prin BCV si AVC cu 2-3% in Europa de nord si vest (5). in Europa de est a crescut rapid, dupa 1990, mortalitatea prin BCV, in special prin cardiopatia ischemica; in Romania, cresterea a fost de 6%; a crescut semnificativ nivelul FR in populatie prin modificarea stilului de ata.
In tarile cu economie in dezvoltare, se profileaza cresterea in continuare a mortalitatii cardiovasculare. Eradicarea BCV ar creste speranta de ata cu 10 ani, deci eforturile de depistare a cat mai multi factori de risc influen-tabili precum si de dezvoltare a strategiilor de prevenire si combatere a lor trebuie masiv intensificate in itor. Tranzitia epidemiologica in lume va fi inegala; se pot asocia si factori neprevazuti, politici si de mediu, care sa influenteze puternic evolutia omenirii. Mortalitatea absoluta prin boala cardiovasculara (BCV) in lume va fi in continua crestere, ca si a celor doua entitati principale - cardiopatia ischemica si accidentul cerebral -, si va creste semnificativ proportia deceselor prin BCV.
Tendintele globale in 2020 in ce priveste prevalenta CI si AVC sunt prezentate in elul 1.

elul 1: tendinte globale pentru anul 2020 prin atie cu anul 1990 (dupa 54)
1990 2020
Populatia globului (miliarde) 5267 7844
Mortalitate generala (milioane) 50,4 54,8
BCV (in procente) 27,4 33,8
CI (in procente) 12,4 143
AVC (in procente) 8,7 10,9
» HTA va avea o prevalenta crescuta, in special prin marirea segmentului populatiei varstnice si in special in zonele rurale; se inregistreaza progrese lente in depistarea bolii si tratament, existand inca un numar mare de indizi hipertensi tratati nesatisfacator (nu sunt atinse valorile tinta din ghiduri).
» Fumatul va scadea in continuare in tarile dezvoltate, dar va fi promovat in tarile slab dezvoltate sau in tranzitie; se inregistreaza in continuare o crestere puternica la femeile tinere din Africa, Asia, Europa de Est.

» Hiperlipidemia va creste in populatie in ciuda terapiei hipolipemiante, inca foarte costisitoare si prea putin promovata prin atie cu datele teoretice acumulate. Factori favorizanti: obezitate, alimentatie, diabet zaharat, alcool, sedentarism.
» Diabetul zaharat tip II va avea o tendinta la crestere a prevalentei si o severitate mai mare la femei.
» Obezitatea este in crestere prin alimentatie bogata in grasimi, glucide si forme alimentare elaborate.
» Sedentarismul este in crestere prin teleziune, automobil.
Am aratat aceste date tocmai pentru a sublinia din nou, daca mai era nevoie, insemnatatea deosebita a intensificarii masurilor de preventie primara si de sensibilizare a populatiei, in general, si a celei expuse la un risc crescut, in special, la importanta acestor masuri si la ceea ce inseamna un stil de ata sanatos.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor