mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Boli cardiace
Index » Boli » Boli cardiace
» Consideratii speciale

Consideratii speciale






Indicatiile inhibitorilor SRAA la femei
La aceasta categorie, indicatiile pentru inhibitorii SRAA sunt cele valabile pentru populatia generala. IECA si inhibitorii ATi ai AG II sunt contraindicati la femeile gravide sau la viitoarele gravide. La femei, efectele adverse sunt similare cu cele de la barbati.In privinta preventiei, conform Ghidului AHA de Preventie a bolilor cardiovasculare la femei, IECA sunt indicati la femeile cu infarct miocardic, cu evidente clinice de insuficienta cardiaca sau cu FE < 40% sau cu DZ [1]. Sartanii se r administra in scop preventiv, daca IECA nu sunt tolerati. Antialdosteronicele au aceleasi indicatii, mai putin cea privitoare la DZ, exceptand femeile cu insuficienta renala si hiperpotasemie [1].Intr-un studiu publicat recent de catre Keyhan si colaboratorii, in care s-au urmarit 14 693 femei si 13 144 barbati cu ICC, s-a aratat ca IECA imbunatatesc supravietuirea la ambele sexe, cu o scadere a mortalitatii de 20% la femei si de 29% la barbati [2]. Sartanii, desi au fost administrati la un numar scazut de pacienti, au determinat de asemenea imbunatatirea supravietuirii, dar numai la femei, nu si la barbati.



Un alt studiu recent a at efectele IECA si sartanilor la 10 223 femei fata de 9475 barbati cu ICC [3]. Femeile care au beneficiat de terapie cu inhibitori ai receptorilor AT| ai AG n au avut o rata mai mare de supravietuire decat cele cu tratament cu IECA, indiferent daca au fost hipertensive sau nu. in schimb, intre barbati nu au existat diferente semnificative statistic in ceea ce priveste tratamentul cu inhibitori ai sistemului renina-angiotensina. Aceste date pot sugera ca sartanii ar fi de preferat in tratamentul HTA sau al insuficientei cardiace la femei. Exista insa putine date desprinse din marile trialuri (CHARM, VALIANT, Val-HeFT, ELITE, RESOLVD, OPTIMAAL) referitoare la raspunsul femeilor in atie cu barbatii la terapia cu sartani vs IECA. De exemplu, in trialul ELITE 11 nu au existat diferente intre femei si barbati [4]. Trebuie amintit faptul ca, in studiul lui Keyhan, un numar mai mare de bolnavi carora li s-au administrat sartani au fost hipertensivi, decat cei cu terapie cu IECA [2].
Se cunoaste totodata faptul ca exista diferente intre sexe in ceea ce priveste HTA sistolica [5J. Barbatii dezlta o hipertrofie ventriculara stanga maladaptativa, excentrica, in atie cu femeile, unde hipertrofia este concentrica, cu cavitati ventriculare mici.

De asemenea, la femeile cu stenoza aortica, stresul parietal end-sistolic este scazut, iar fractia de ejectie este frecvent normala [6J. Astfel, este posibil ca aceasta remodelare maladaptativa aparuta la barbati sa contribuie la cresterea mortalitatii fata de femei.
Ar putea interveni totodata si polimorfismul genetic al EC2, cnzima contrareglatoare" a EC clasice", care ar putea determina aparitia unor diferente intre sexe [2, 3J.
In trialul HOPE s-a demonstrat ca ramiprilul administrat la 2480 de femei cu risc cardiovascular crescut, fara insuficienta cardiaca clinic manifesta, dar cu disfunctie sistolica, a determinat reducerea numarului zilelor de spitalizare pentru insuficienta cardiaca [7].
O metaanaliza a unor studii cuprinzand 100 000 de pacienti postinfarcl miocardic, 22-27% fiind femei carora li s-au administrat IECA pe termen scurt, a aratat ca exista o crestere a supravietuirii la femei fata de barbati [8]. In schimb, in conditiile administrarii IECA pe termen lung, a avut loc o reducere semnificativa, similara la femei si barbati, a riscului de mortalitate, infarct miocardic si insuficienta cardiaca [9].



Indicatiile inhibitorilor SRAA la populatia varstnica
Doua treimi dintre indivizii peste 65 de ani prezinta HTA. Exista numeroase studii care au aratat ca reducerea valorilor TA este asociata cu scaderea evenimentelor cardiovasculare, indiferent de medicatia antihipertensiva utilizata. in trialul STOP-2, incidenta evenimentelor a fost similara la pacientii varstnici tratati cu blocante ale canalelor de calciu sau IECA si la cei tratati cu diuretice si/sau P-blocante [10]. Studiul ALLHAT a demonstrat ca la pacientii peste 65 de ani blocantele canalelor de calciu si IECA influenteaza in egala masura aparitia evenimentelor cardiovasculare [11].Intr-o analiza recenta a trialului HOPE, a bolnavilor cu risc cardiovascular crescut, cu varste de peste 70 de ani, s-a demonstrat ca administrarea ramiprilului timp de 4,5 ani a determinat reducerea semnificativa a evenimentelor cardiovasculare majore reprezentate de AVC, IMA, mortalitate cardiovasculara si mortalitate de toate cauzele cu 25, 31, 25, respectiv 18% [12). Rezultatele au fost asemanatoare pentru toate grupele de varsta analizate: 70-74, 75-80 si peste 80 de ani. Totodata, reducerea riscului absolut pentru endpoint-ul primar a fost de 5% la bolnavii varstnici fata de 3% la cei sub 70 de ani.

Numarul de pacienti care trebuie tratati timp de 4,5 ani pentru a preveni un eveniment major cardiovascular (NNT) este de 18 la pacientii > 70 de ani si de 3,3 la pacientii < 70 de ani. Ramiprilul a fost in general bine tolerat, iar efectele secundare au fost reduse.In trialul SCOPE, a avut loc o reducere a AVC nonfatale la pacientii de peste 70 de ani tratati cu candesartan [13]. Studiul LIFE efectuat cu losartan, care a fost administrat pacientilor cu varste intre 55 si 80 de ani, a demonstrat ca acesta, in atie cu atenololul, determina o reducere a evenimentelor cardiovasculare, in special a AVC [14].
Indicatiile inhibitorilor SRAA la populatia de culoare
Inhibitorii SRAA nu reusesc sa controleze in monoterapie valorile tensionale la pacientii de culoare, probabil datorita valorilor mai crescute ale reninei plasmatice. Incidenta tusei si a angiodemului, ca efecte secundare ale terapiei cu IECA, sunt mai frecvente la aceasta categorie de bolnavi. De aceea, acestor pacienti li se r administra de preferinta blocante ale canalelor de calciu si diuretice.



Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor