mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni ale dintilor
Index » Boli » Afectiuni ale dintilor
» Pierderea dintilor

Pierderea dintilor





Nu renuntati cu usurinta la dintii dumneavoastra
Sint unii pacienti care la aparitia celei mai mici dureri dentare vin la stomatolog, cerind in mod staruitor sa li se faca extractia dintelui in cauza, lata un caz : un tinar intra in cabinetul stomatologic din policlinica :
' Ma doare o masea. V-as ruga sa mi-o scoateti.
' S-o vedem moi intii, spune medicul. Poate o tratam.
Examinindu-I, constata o carie.
' De ce s-o scoatem ? E o simpla carie. O masea buna, puternica. O obturam si o veti putea folosi inca multa vreme. Pacientul a ramas pe ginduri.
' Stiti ce ma gindesc ? Ea cam complicat. Si asa am destui dinti. Unul in plus sau in minus, nu conteaza. Incit, v-as ruga totusi

Am destui dinti", iata argumentul invocat cel mai adeseori Chiar asa fiind, se poate renunta oare cu atita usurinta la un dinte ? Nu sintem deloc de acord cu asemenea convingeri. De ce ? Vom arata in cele ce urmeaza, intr-ader, omul are in gura destui dinti, 32 la numar. Nici prea multi, nici prea putini. Tocmai atiti citi trebuie, tocmai atiti citi este nevoie. Natura a orinduit astfel lucrurile, incit, repartizati pe grupe si pe functiuni, dintii sa formeze un instrument capabil a face fata nevoilor impuse de mestecarea alimentelor. Orice stirbire a acestui instrument, prin extractia chiar a unui singur dinte, aduce prejudicii, unele dintre ele chiar grave, putind interesa buna functionare a intre-gului organism.

A extrage un dinte sau o masea fara a fi nevoie, nu este chiar un lucru lipsit de insemnatate. Altul la loc, nu mai creste. In ce consta in fond neajunsul stirbirii danturii ? Este vorba de un proces mecanic-functional datorat golului creat prin extractia respecti. Acest gol favoriza migratia pe verticala a dintelui anta-
gonist de pe maxilarul opus, care cu timpul se inalta, permitind totodata migrarea pe orizontala a dintilor vecini, acestia cautind sa ocupe locul ramas liber.
Migrarile respective, datorate extractiei dintilor, vor crea un aderat dezechilibru dentar, avind un rasunet nefavorabil si asupra altor portiuni ale arcadei dentare, urmate de deplasari ale dintilor si de tulburari in angrenajul acestora. Lucrul este important de retinut, mai cu seama de catre acei pacienti care sint oricind dispusi a renunta cu multa usurinta la unul sau chiar la mai multi din dintii lor, fara a fi nevoie.

Opus acestei categorii de pacienti sint cei care si-au neglijat dantura ani si ani si care se prezinta la medic cu niste ramasite de dinti, aderate aschii, cerindu-i acestuia sa le salveze" dantura, mai mult inca, sa le faca lucrari dentare pe aceste urme de dinti, mai intotdeauna acoperite de gingii. A impune medicului punctul sau de vedere, este o greseala pe care pacientul o face impotri propriului sau bine. Oportunitatea unei extractii nu poate fi hotarita decit de catre medicul stomatolog. Trebuie sa se stie in primul rind ca extractia, chiar si a unui singur dinte, avea un efect nefavorabil si asupra masticatiei, in plus, pacientul avea dificultati in pronuntia cuvintelor. Limba, organ foarte expansiv ocupind spatiul gol creat prin lipsa unui dinte sau a mai multora, produce in timpul vorbirii anumite sunete, care vor incomoda in mod special pe acei care prin profesiunea lor, au nevoie de o exprimare clara, cum ar fi profesorii, avocatii, actorii. Dar fizionomia nu avea oare cu nimic de suferit in fata unor asemenea deficiente dentare ? Va avea desigur, si mai cu seama atunci cind fi vorba de lipsa unor dinti frontali, vizibili, cum sint incisivii, caninii si premolarii. Chiar si restaurarea protetica a danturii pune probleme pentru stomatolog, aceasta din cauza modificarilor survenite pe arcade prin lipsa indelungata a unor dinti.

lata cum, asadar, a ne pastra dantura cit mai completa, ca si a ne-o ingriji in vederea unei asemenea integritati numerice, trebuie sa insemne pentru fiecare dintre noi, o preocupare de prim ordin.
Extractia dentara
Totusi, extractia unui dinte poate fi indicata uneori. Sa presupunem ca stomatologul v-a extras un dinte bolnav, care nu se mai putea trata. Totul s-a terminat cu bine. Puteti fi multumiti. Ati scapat de un necaz care v-a dat multe nopti de insomnii. Dar asta, inca nu e totul. Trebuie sa mai stiti ca si de aci inainte veti mai avea de respectat anumite reguli, pentru a preveni complicatiile ce pot apare la cite ore si chiar la cite zile dupa extractie, in ce constau aceste reguli ?
» in primul rind, pansamentul steril pe care medicul l-a aplicat pe plaga respecti dupa extractie, trebui pastrat inca cel putin doua ore, muscindu-l intre dinti. Aceasta pentru a nu se rupe cheagul de singe format intre timp.
» Pacientul nu fuma timp de 3 ore dupa extractie, si, ceea ce este si mai important nu consuma bauturi de genul celor pe care respectivul ,,colindat" din ,,D-ale carnalului" obisnuia sa le aplice pe masele, drept calduri cu magnetism de Jamaica"
» Nu-si clati gura timp de 4'5 ore dupa extractie, pentru a nu se produce ruperea cheagului.

» Alimentatia fi normala, respectindu-se precautia de a evita alimentele tari, masticarea de partea extractiei, ca si consumarea alimentelor fierbinti sau excesiv de reci.
» Nu face miscari de sugere o locului ramas liber dupa extractie, nu explora locul extractiei cu limba, si nu-si scoate cu scobitoarea resturile de alimente ce eventual se vor depune la nivelul cheagului.
» Daca dupa extractie vor apare dureri, putea lua un calmant, dar numai unul, fara a abuza in acest sens.
» Igiena bucala trebui respectata, evitindu-se la inceput locul extractiei, dupa 48 de ore putin-du-se relua penajul si la acest nivel.
» La 24 de ore de la extractie, se incepe cla-tirea gurii cu infuzie de musetel pastrata la temperatura camerei, utilizindu-se in acest scop cam un litru pe zi, timp de doua zile.
» Este contraindicata aplicarea tampoanelor de ta sau tifon imbibate cu alcool, pe locul extractiei, alcoolul putind produce arsuri ale mucoasei gurii.

» in cazul in care dupa extractie apare o usoara umflare a fetei, trebuie aplicate prisnite reci. Un prisnit se face astfel. Se ia o bucata de ta de aproximativ un sfert de pachet, se impatureste in asa fel incit sa poata acoperi o parte din obraz, se uda cu apa de la robinet, se stoarce si se aplica pe zona respecti. Peste compresa, se aplica o foaie de plastic ale carei dimensiuni nu trebuie sa depaseasca dimensiunile prisnitului propriu-zis. Deasupra se lega cu un prosop sau cu o basma uscata. Prisnitul se reimprospata ra din doua in doua ore, iarna la 3 ore. Noaptea se putea dormi cu el.
» Daca dupa cite ore de la extractie apare o hemoragie, se stringe intre dinti un tifon impaturit, dintr-un pachet de comprese sterile ce se cumpara de la farmacie, sau o bucata de fasa curata, uscata.
» Daca hemoragia nu cedeaza in timp de 30'40 de minute, deveni necesara prezentarea la medic, fie la cabinet in timpul zilei, fie la garda in timpul noptii.

» Oricum, dupa o extractie, mai cu seama cind aceasta a fost dificila, este necesar ca pacientul sa se prezinte pentru control in ziua urmatoare, pentru ca medicul sa constate daca plaga evolueaza normal, in cazul in care plaga nu evolueaza normal, medicul aplica un tratament care-l scuti pe pacient de eventuale complicatii tardive, chemin-du-l la noi controale daca fi cazul. Se intimpla uneori, ca. la doua-trei zile dupa extractie, pacientul sa apara cu o mina suferinda in cabinetul medicului, acuzind dureri, a caror intensitate intrece durerea dinainte de extractie. Carui fapt se datoreste acest lucru ? Este vorba in asemenea cazuri de o inflamare o lacasului in care a fost adapostit dintele, adica a alveolei dentare, ai carei pereti au suferit modificari, dind asa numita alveolita post-extractionala.

Durerea aparuta in astfel de cazuri este intensa, insuporila, cu iradieri spre ureche, cu lacrimare, totul capatind aspectul unei nevralgii rebele a jumatatii respective a fetei. Pentru preintimpinarea unor asemenea necazuri dupa extractie, medicul recomanda ca pacientul sa se prezinte in ziua sau chiar in zilele urmatoare la control. Ce se intimpla insa ? Pacientul, zind ca totul este in ordine, ca nu-l mai doare, neglijeaza de cele mai multe ori sa se prezinte la control, pentru ca atunci cind apare durerea, sa alerge la medic cu o falca-n cer si cu una in pamint" Totul e asadar din vina lui, din neglijenta lui. Desigur, in astfel de situatii, medicul reusi sa calmeze durerea, tratamentul insa putind dura inca 7'8 zile.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor