mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Vitaminele
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia » Vitaminele
» Vitamina c

Vitamina c







Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute tamine. Denumirea ei prone de la proprietatea de a ndeca scorbutul, boala ce a decimat populatia de-a lungul istoriei.
Este hidrosolubila, oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraolete. Organismul uman nu este capabil sa o sintetizeze, de aceea stocul trebuie reinnoit permanent.
■ Doza zilnica recomandata: 60-l00 mg.
Copin au nevoie de 35-60 mg/zi, adolescentii si adultii, de 60-l00 mg, itoarele mame, de 130 mg, iar cele care alapteaza, de 170 mg. Fumatorii trebuie sa consume zilnic 120 mg.
Omul de stiinta american dr. Linus Pauling, detinator al unui Premiu Nobel - decedat la 93 de ani -, a avansat cifre mai mult decat indraznete: minimum 1500-4000 mg/zi. El insusi a folosit aceasta cantitate zilnic.


■ Surse

Cele mai indicate surse de tamina C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele (portocale, lamai, ananas, grepfrut), bacele rosii precum fragutele, zmeura, coacazele, kiwi, legume


ca: broccoli, cartofii, ardeii, tomatele, varza, patrunjelul.
. Roluri si caracteristici
- este implicat in producerea colagenului care, datorita acidului ascorbic, are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;
-joaca un rol important in formarea osaturii


si dentinei;

- interne in meolizarea anumitor amino-


acizi, a acidului folie si a glucozei;

- participa la producerea glucocorticosteroi-zilor si a anumitor neurotransmitatori;
- contribuie la formarea anticorpilor si inter-feronilor; are actiune antiinfectioasa, scade durata racelilor si lupta impotriva agresiunii bacteriene;
- neutralizeaza radicalii liberi datorita rolului


antioxidant;

-protejeaza contra posibilei aparitii a cancerului, franand formarea nitrosaminelor - agenti cancerigeni care se constituie in timpul asimilarii aminoacizilor - in stomac;


- are actiune laxativa;

- regoreaza vasele sangne, prevenind astfel tulburarile cardiovasculare si determinand reducerea crizelor de emfizem la fumatori; unii medici prescriu pacientilor cantitati mari de tamina C - pana la 1000 mg/zi - pentru scaderea nivelului colesterolului; -faciliteaza absorbtia fierului;
- are o actiune antihistaminica eficace in tratarea alergiilor si benefica pentru ctimele astmului;
- contribuie la inlaturarea starii de anxietate, oboseala, stres.


. Tulburari atribuite deficitului de tamina C

Scorbutul este o boala inca prezenta in zilele noastre, desi, pe Pamant, o alimentatie saraca in tamina C este aproape exclusa. Totusi, este posibila o asimilare neadecvata, o eliminare excesiva sau o crestere a nevoilor organismului. Persoanele varstnice, alcoolicii, fumatorii sunt predispusi la carente de tamina C. Bebelusii, hraniti de mame cu deficit de tamina C sau cei hraniti cu lapte praf, pot suferi de hipota-minoza.




■ Tulburari atribuite consumului excesiv de tamina C

Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de intoxicare cu tamina C. Daca, totusi, consumul depaseste 3000 mg/zi, pot aparea arsuri gastrice, diaree, calculi renali. De aceea, atunci cand doza de tamina C atinge pana la 1000 mg/zi, se recomanda un supliment de magneziu. Astfel de cantitati nu trebuie administrate persoanelor care sufera de hemocromatoza (acumularea flerului in tesuturi) sau de insuficienta renala.


. Note utile

- Vitamina C nu poate preveni contractarea


rusului gripei.

- Ea este eliminata din sange dupa 4 ore de laIngurgitare.
- Un fumator de 20 de tigari/zi prezinta un deficit de 25% de acid ascorbic si de 40% daca fumeaza mai mult de 20 de tigari.
- Acidul ascorbic se conserva mai mult timpIn mediul acid.
- Vitamina C nu ndeca nici un tip de cancer, dar contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
- Suplimentarea cu tamina C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum creatinma, glucoza sangna si urinara.
-Anumiti specialisti nu recomanda guma de mestecat cu tamina C, pentru ca exista riscul de a ataca smaltul dintilor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor