mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Traumatisme
Index » Boli Si Tratamente » Traumatisme
» FRACTURI

FRACTURI








Fractura este o solutie de continuitate la nivelul osului produsa in urma unui traumatism de un oarecare grad de violenta.Triectul se poate localiza la nivelul epifizei,diafizei,metafizei sau poate fi diafizo-metafizar.
Fracturile se pot localiza pe os sanatos sau bolnav(in cazul unor boli,metastaze,etc.).



Etiologie
Ca frecventa sunt de 10 ori mai intalnite ca luxatiile si reprezinta 10-12% din tottalul traumatismelor.Varstele cuprinse intre 20 si 40 de ani sunt cele mai afectate,la varstnici(in special datorita osteoporozeI).la copil sunt mai putin frecvente datorita proprietatilor osului-elasticitate,plasticitate-greutatii si masei musculare scazute.




Mecanisme de producere


DIRECT-forta actioneaza prin compresiune sau zdrobire,iar fracturile produse au traiectul la locul de actiune,de obicei sunt multiple,iar partile moi sunt lezate determinand comunicarea cu exteriorul,putandu-se produce infectarea focarului.
INDIRECT-fractura se produce in alt loc decat acolo unde a actionat agentul traumatic.
Mecanisme mecanice-flexiune-traiect transversal,torsiune-traict sproid,tractiune,compresiune-caderi de la inaltime(calcaneu sub astragaL).Mecanismele se pot combina.
!!Fracturile de oboseala -survin datorita fortelor de intensitate mica si repetate-marsuri indelungate,sportivi de performanta.
Agenti nemecanici-electrocutarea(contractii musculare tetanicE),tetanosul si epilepsia(contractii musculareviolente si repetatE),iradierea(necroza osoasa,fragilizarea osuluI).



Anatomie patologica


Focarul de fractura-leziunea osului,periostului,muschilor vaselor,nervilor si inclusiv a tegumentelor.Leziunea osului intereseaza continuitatea,putandu-se astfel clasifica in fracturi complete si incomplete.
Fracturile incomplete.Traiectul de fractura intereseaza partial osul necuprinzand toata circumferinta :deformarea in grosime,fisura,infundarea,fractura in lemn verde.
Fracturile complete.Traiectul de fractura intereseazxa toata circumferinta osului:simple(bifracturareA),plurifragmentarea-3 fragmente-in aripa de fluture,bifocale,complexe(fracturi cominutivE).
Traiectul fracturii poate fi transversal.spiroid sau oblic.
Fractura complicata-leziunea osoasa este insotita este insotita de leziuni ale structurilor importante din jur-vase nervi,articulatii.
Deplasarea fragmentelor depinde de mecanismul de producere,violenta traumatismului,actiunea muschilor si inrijirea medicala acordata.Deplasarea se poate produce prin translatie antero-posterioara sau intero-externa,ascensionare(incalecarE),unghiulare,rotatie(decalaJ) complexe(asociere a celorlalte tipurI).
Leziunile partilor moi intereseaza:pielea-contuzionata,sectionata,intisa pe capetele osoase(necrozE),muschi-contuzionati,desirati,sectionati,periost-decolat,rupt,interpus intre fragmente,vase-ruperea vaselor mici(in orice fractura-hematom fracturaR),a vaselor mari(hemoragii periculoasE),nervi-neuropraxie(intrerupere functionala,recuperare rapidA),axonometis(lezarea axonilor cu pastrarea tecii Schwan-recuperare aproape completa,dar de durata,infunctie de nervul lezaT),neurometis(sectionare completa a nervului ;refacerea este partiala,uneori incompleta ;sepate forma nevrom ;tratamentul consta in indepartarea cicatricii si punerea cap la cap a tuburiloR).
Stabilitatea.Traiecte stabile sunt cele care odate reduse si impreuna cu un aprat gipsat nu se mai deplaseaza.Toate celelalte sunt instabile.Cele stabile sunt cele care au un traiect transversal.




Clasificarea fracturilor


1.dupa localizare-epifizare,diafizare,metafizare

2.dupa os-bolnav sau sanatos


3.dupa mecanism-direct sau indirect

!!clasificarea AO-centrul focarului de fractura


-daca este interesata sau nu articulatia/tipul de fractura articulara
-daca traiectul de fractura este total,partial sau asocita sau nu cu leziuni ale partilo moi sau ale nervilor.
A,B,C-ordine gravitatii (crscatoR)Fiecare tip are la randul lui 3 subtipuri-1,2,3,acestea la randul lor cu alte cate 3 subtipuri.astfel A11 este cea mai usoara si tipul C33 este cea mai grava.




Semnele fracturilor
LOCALE :de probabilitate-durere vie,fixa,exacerbata de miscare,apasare,deformarea regiunii,scurtarea acesteia,impotenta functionala,echimoza.
de siguranta-mobilitate anormala,netransmiterea miscarii,crepitatia osoasa,intreruperea continuitatii osose.
de certitudine-radigrafiafata si profil si sa cuprinda ambee articulatii ;la copil se face comparativ deoarece poate aparea desprinderea nucleilor de crestere.
GENERALE-starea de soc,hemoragia,leziuni asociate,boli din antecedente(DZ-orice traumatism creste glicemiA).




Obiectivele bilantului clinic si radiologic

1.Stabilirea diagnosticului de fractura.


2.Aprecierea stari tegumentare-fractura deschisa,tegumente contuzionate.
3.Cercetarea complicatiilor-pulsul distal de focar,temperatura si coloratia extremitatilor,motricitatea si sensibilitaea focarului de fractura.




Tratamentul


La locul accidentului :1.scoaterea vicimei din zona traumatica.
2.stabilirea diagnosticului vital elementar-respiratie,puls,hemoragie
3.aplicarea tratamentului eementar-combaterea durerii,imobilizare provizorie-axare relativa a segmentelor fracturii si mobilizarea art de deasupra si de dedesubtul fracturii cu protejarea epifizelor osoase,fixarea mijloacelor de imobilizare(atele din diverse materialE) sau miloace improvizare.efectele imobilizarii constau in calmarea durerii,evitare lezarii,transportul in conditii acceptabile.Transportul se ealizeaza cu mijloace specializate sau improvizare.pacientul se transporta in picioare ptr. fracturi ale mb.superioare sau culcat ptr fracturi ale mb.inferioare.Ridicare si asezarea pe targa se realizeza de catre 3 persone ptr cei cu fracturi ale mb inferior,se mentine imobilizarea corecta se evita mutarea de pe o targa pe alta.taratamentul urmarste obtinere consolidarii fara complicatii.




Metode de tratament


ORTOPEDICE-extezia continua,imobilizarea in aparat gipsat.
CHIRURGICALE-tote tipurile de osteosinteza-reducerea si mentinerea acesteia cu ajutorul unui implant(materiale biologice=grefe osoase heterogrefe,homogrefe,autogrefe-sau materile inerte,metalice sau plastice-suuburi,placi,sarme,cu compozitie spaciala,neutre d.p.d.v.electric,chimic si biologic,rezistent la coroziune,pot fi sterilizate,compatibile cu tesuturile din jur si au proprietati speciale.Cu ajutorul implantului are loc coactarea fracturii(osteosinteza de coactare-axare,fixare,aparat gipsaT)sau contentia focarului(osteosinteza de contentie-nu necesita aparat gipsaT)
Dupa locul osteosintezei-interna si externa.Cea interna se aplica la nivelul focarului de fractura.se ralizeaza prin 2 metode-prin deschiderea focarului si fara deschiderea focarului.Osteosinteza externa se ralizeaza prin aplicarea unui aparat special(fixator exterN)care are 2 componente-una transosoasa formata din fise speciale si una de solidarizare externa.Asamblarea acestora se realizeaza printr-un sistem care sa reduca deplasarile.Fixarea poate fi rigide,elastica sau dinamica,cea din urma fiind cea mai avntajoasa deoarece este stimulenta pentru formarea calusului.
Recuperarea functionala trebuie sa fie fie precoce,continua si bine condusa de un specialist.
Evolutia bolii se manifesta prin vindecarea focarului si rasunetului traumatismului asupra tesuturilor invecinate.Vindecrea se realizeaza prin unirea fragmentelor prin calus.




Fazele consolidarii
1.faza hemoragico-exudativa(pseudo-inflamatoriE)-5-7 zile dupa fracturare-un calus fibrino-proteic ce se rupe usor.
2.faza calusului fibros(primitiV)-5-16-17-21 zi-se produce la nivelul focarului substanta preosteoida,apoi osteoida.
3.faza osificarioi primitive-are loc mineralizarea tesutului osteoid.Sarurile se depun la nivelul fibrelor de colagen sub forma de lamele subiri si dzordonate,rezultand un calus voluminos dar fragil.
4.faza osificarii definitive-calus osos definitiv-are loc inlocuirea tesutului osos primitiv cu tesut ososhaversian dand nastere la fenomene de remodelare.
Consolidare-transformarea calusului in organ osossi refacerea cu ajutorul lui a intregului os.
Vindecare- revenirea totala a functiei segmentare si a articulatiilor invecinate
Recuperare-partiala-prezinta sechle tolerate sau nu.




Complicatii


Acestea pot fi loco-regionale sau locale.
1.complicatii prin leziuni ale unor tesuturi sau organe-hemoragie interna sau externa cu soc hipovolemic,infectia in focar,fractura deschisa,tulburari hidro-electrolitice,de metabolism ca raspuns la traumatism.
2.complicatii prin mobilizare prelungita-pneumopatie,escara de decubit,infectii urinare,calculi urinari.
3.complicatii legate de anestezie si chirurgie-atelecxtazia,pneumonia,hemoragia,anemia si socul,infectii ale focaruluide fractura cu tulburari de consolidare.
4.complicatii legate in special de fractura-intarziere de consolidare,pseudartroza,consolidare vicioasa,redoare articulara,necroza vasculara,miozita osifianta.
Complcatiile pot fi precoce sau tardive.Cele precoce pot fi genrale si anume ;socul,sindromul de strivire-dupa strivirea unei mase musculare se elibereaza acidul mioglobulinic ce determina blocajul renal ;embolia grasoasa-mai ales dupa fracturi ale oaselor bazinului-semnele de debut-febra inexplicabila,tulburari de comportamnet,polipnee ;faza de stare-detresa respiratorie,semne radiologicetulburari de cinstiinta,sindrom ocular-hematom retinian,edem pupilar,eruptii purpurice,petesii,cresterea lipidelor libere in sange,picaturi de grasime in urina.Forme clinice de embolie-completa,incompleta,fulminanta.Tratamentul-reanimare,perfuzii,oxigen,lecitine,heparinizare,corticoizi,transfuzii.
Complicatiileregionale-accidente trombembolice,sindrom de loja datorat cresterii presiuniii din lojele aponevrotice,determinand ischmie tisulara prin inlocuiurea schimburilo gazoase tisulare.Loja reprezinta zona anatomica ai carei pereti sunt aproape inextensibili si care comunica cu vecinele printr-un istm.




Cazuri particulare
Tetanos-infectie grava produsa de toxina eliberata de clostridium tetanii,aceasta difuzeaza pe cale venoasa ;prevenire se face prin vaccinare,dezinfectie,seroterapie precoce(30% moR).
Gangrna gazoasa-provocata de germeni anaerobi-clostridium perfringens,hystoliticum ;secretie fetida ;starea generala se altereaza rapid-icter-deces.Serealizeaza oaleta plagii cu administrare de penicilina 20 mil i.v._metronidazol+aminoglicozid ;incizii largi,indepartarea tesuturilor necrozate,administrarea de oxigen sub o pres de 1-3 atm in cort special.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni


     
    Fa-te cunoscut! invitatie-1
    Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

    Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

     

    Creaza cont si exprima-te

    invitatie-3
    vizitatorii nostri pot fi clientii tai