mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Tratamente
Index » Boli Si Tratamente » Tratamente
» COROANA PARTIALA

COROANA PARTIALA



Trimite prin Yahoo! Messenger
Definitie: coroana partiala este o restaurare protetica fixa unidentara - RPFU, extratisulara,care reface morfologic si functional corona dintelui partial distrusa , pastrid in scop estetic fata vestibulara sau o parte a acesteia.

Indicatii

- in cazurile clinice in care procesele carioase sau fracturile dentatre au modificat semnificativ morfologia coronara lasind integra fata vestibulara a dintelui,

-- in restaurarile protetice fixe pluridentare, reduse ca intindere, ce cuprind zona frontala ca element de agregare mezial.

- ca element de imobilizare a dintilor frontali parodontotici cu mobilitate,

- in echilibrarile ocluzale cind fortele ocluzale pot desfiinta contactele stabile prin abrazia accentuata a structurilor dentare,

Contraindicatii

- la pacientii cu indicele de intensitate a cariei crescut,

- la pacientii cu igiena bucala defectuoasa,

- la pacientii cu dintii redusi de volum cind stbilitate pe dinte a piesei protetice ar fi deficitara,

- la pacientii tineri la care volumul mare al camerei pulpare ar putea afecta vitalitatea dintelui prin preparatia acestuia,

- ca element de agregare la puntile intinse,

- in cazul dotarii modeste a cabinetului si laboratorului de tehnica dentara,

- in cazul practicienilor incepatori - medic, technician lipsiti de experienta practica.

Avantaje

- sacrificiul redus de substanta dura dentara,

- protectia testului dentar subiacent,

- refacerea si pastrarea in conditii optime a morfologiei ocluzale si a contactelor interdentare,

- mentinerea nealterata a fizionomiei prin pastrarea fetei vestibulare a dintelui natural.



* Consideratii clinice

Reusita estetica a coroanelor partiale este conditionata de proportia existenta intre diametrul mezio-distal la coletul dintelui si acelasi diametru la nivelul marginii incizale (ocluzalE). Aspectul cilindric al coroanei dintelui, cu fetele proximale paralele, este favorabil unei preparatii cu estetica foarte buna. Aspectul convergent al fetelor proximale coronare mareste sacrificul de substanta dura dentara limitind in acelasi timp calitatile estetice ale preparatiei.



Dupa intinderea in suprafata, numarul suprafetele coronare acoperite- coroana partia poate fi:

- coroana partiala 1/2 ; acoperirea se adreseaza jumatatii orale a dintelui.La molarii inferiori cu inclinare accentuata meziala se poate indica coroana 1/2 dispusa mezial in dorinta unui sacrificiu redus de substanta dentara dura ; cind prin slefuire se cauta realizarea paralelismului acestui molar cu stilpul protetic mezial,

- coroana partiala 3/4 ; se adreseaza dintilor frontali-cu margine incizala. Acopera fata orala in totalitate si fetele proximale pina la nivelul zonei de contact interproximal pe care o conserva.

Incizal coroana partiala 3/4 se termina oral si sub nivelul marginii incizale din considerente estetice.

- coroana partiala 4/5 ;se adreseaza dintilor laterali (cu suprafata ocluzalA) implicati in esteticapacientului ; cel mai frecvent : premolarii maxilari.

Cuprinde in totalitate fata orala ; fata ocluzala spre vestibilar pina la nivelul crestelor sagitale si fetele proximale pina la nivelul zonei de contact interproximal pe care o conserva.

Asemenii coroanei 1/2 cind coroana 4/5 se adreseaza molarii inferiori cu inclinare accentuata meziala se poate indica dispusa mezial in dorinta unui sacrificiu redus de substanta dentara dura ; cind prin slefuire se cauta realizarea paralelismului acestui molar cu stilpul protetic mezial.

- coroana partiala 7/8 ( in opinia mea 9/10 ) este indicata pe molarii primi superiori in cazul unei vizibilitati marcate a fetei vestibulare a acestui dinte.Acopera din coroana dintelui : fata ocluzala, fata palatinala, fetele proximale si jumatatea distala a fetei vestibulare ; lasind descoperita jumatatea vestibulara a fetei vestibulare ( din cele 5 suprafete: Oc, P, M, D, V deci 10 jumatati ;lasa libera 1/2 meziala a fetei vestibulare deci 9/10 .Daca nu acopera fata ocluzala atunci prof. Bratu are dreptate si este 7/8 ).

- coroana ecuatoriala acopera fata ocluzala si fetele laterale ale coroanei unui dinte pina la nivelul ecuatorului acestora.Se adreseaza dintilor parodontotici care obliga pozitionarea marginilor coroanei la distanta de parodontiul marginal aflat in suferinta. Preparatia dintelui este obligatorie cu prag.

Pentru coroanele partiale fizionomia preparatiei este cu atit mai estetica cu cit se reduce gradul de incercuire al coroanei dintelui.Este in contradictie cu stabilitatea prin frictiune-retentie mecanica a coroanei partiale , care este cu atit mai mare cu cit incercuirea este mai mare.

Rapoartele ocluzale strinse, dorinta unei bune stabilitati pe dinte a coroanei partiale si a unei protectii suplimentare a structurii dentare subiacente pot duce la prezenta metalului la nivelul marginii incizale ( ocluzalE ) si implicit la reducerea atributelor estetice ale protezarii prin prezenta unui lizereu metalic incizal-ocluzal.

Stabilitatea coroanei partiale pe dinte este obtinuta prin realizarea la limita proximala a pre-paratiei a unor santuri ce vor determina pe piesa protetica aparitia unor nervuri metalice( ingrosarI ) la nivelul coroanei partiale.

Santurile proximale se prepara in axul lung al dintelui, paralele intre ele sau usor divegente cervical ( convergente incizaL ) 5-6 grade .Cresterea rezistentei la deformare si a stabilitatii pe dinte a coroanei partiale se poate mari prin realizarea oral (retroincizal la frontali si in interiorul perimetrului ocluzal paralel cu crestele sagitale la dintii lateralI) a unei nervuri orizontale ce unese incizal-ocluzal nervurile proximale.Toate aceste ingrosari-nervuri la care se adauga marginea cervicala mai groasa rezultata in urma preparatiei cu prag a dintelui la nivelul coletului reduc deformabilitatea coroanei partiale marindu-i rezistenta si stabilitatea pe dinte.

Uneori pentru marirea stabilitatii pe dinte a coroanei partiale se pot prepara puturi parapulpare.

Pe fata dentara a coroanei partiale vor apare in consecinta pinuri ce au grosimea de 0,7 - 0,8mm in diametru si o lungime de 2 - 2,5 mm.Aceste preparatii necesita un dinte voluminos ,cu smaltul gros si pulpa dentara retrasa in profunzimea dintelui.Dinti redusi de volum,dintii pacientilor tineri constituie o contraindicatie pentru astfel de preparatii.

Topografic forarea puturilor parapulpare si in consecinta pozitionarea pinurilor se realizeaza doua incizal : mezio-incizal si respectiv disto-incizal si unul cingular.

Amprentarea unei astfel de preparatii cu puturi parapulpare sau realizara machetei in cazul tehnologiei directe presupune utilizarea unor tije calibrate din metal, nylon sau acrilat care sa permita reproducerea lacasurilor pe model ;respectiv a pinurilor pe fata orala a coroanei partiale.

Cresterea rezistentei la deformare si a stabilitatii pe dinte se poate suplimenta prin realizareaunei inchideri inelare la nivel cervical.Se obtine practic o coroana partiala fenestrata mai rezistenta, mai stabila dar mai putin estetica si cu un ris crescut la aparitia cariei dentare.

Incercuirea partiala a dintelui de suport in cazul coroanelor partiale 3/4 si 4/5 are ca avantaj, la cimentarea acesteia pe dinte,disparitia ''efectului de piston ''datorat posibilei refulari a cimen-tului din coroana in momentul fixarii ei pe dintele de suport.Preparatia bontului dentar se poate face cilindrica ;cu paretii axiali paraleli care sa asigure o frictiune maxima fara a influenta negativ adaptarea marginala in urma cimentarii ; fara aparitia ''efectului de piston ''.

Alegerea in terapia restaurativa a tipurilui de coroana partiala : coroana partiala fenestrata ; coroana partiala cu retentii sub forma de pinuri,trepte sau coroana ecuatoriala este determinata de volumul coronar al dintelui, virsta pacientului,rapoartele de ocluzie, exigentele estetice ale pacien-tului,starea de sanatate a parodontiului,incidenta cariei dentare, igiena locala.

Prepararea dintelui pentru o coroana partiala necesita o dotare materiala corespunzatoare a cabinetului fiind o provocare pentru etalare valorii profesionale a medicului. Realizare coroanei partiale repretzinta acelasi lucru si pentu laboratorul de tehnica si pentru tehnicianul dentar.


Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor