mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Sinuzita

Sinuzita







Sinuzita este o inflamatie a sinusurilor. Sinusul este o cavitate deschisa; craniul uman are opt cavitati sinuzale.
Cauzele cele mai obisnuite ale sinuzitei sunt infectiile si alergiile. Infectia procata de raceli, gripa, etc. se raspandeste usor de la nas, pentru ca de aici se ajunge direct la sinusuri. Suflarea nasului, stranutul, inotul si scufundarea sub apa, in timpul unei infectii a tractului respirator superior, pot grabi raspandirea infectiei.
Mucusul nazal contine lizozim, un agent antibacterial puternic, care face sinusurile si epiteliul nazal destul de rezistent la infectii. Factori cum ar fi: fumu! de tigara, alcoolul, numeroase medicamente si infectiile duc la scaderea eficientei sistemului natural de protectie al corpului si predispun pacientul la infectii ale sinusurilor.


Sinuzita reala nu este atat de frecventa cum suntem, uneori, tentati sa credem, Din o suta de pacienti care merg la medicul otolaringolog (ORL) din pricina necazurilor cu sinusurile, sub zece au intr-adevar sinuzita.
Simptomele sinuzitei sunt: obstructie nazala si secretie de puroi, dureri de cap, lipsa apetitului, greata, tuse, dureri in gat, inflamatia si durerea sinusurilor implicate. Se poate ca pacientul sa nu aiba febra prea mare, insa o infectie severa poate ridica temperatura pana la 40°C. Durerea, in cazul sinuzitei maxilare, este de obicei localizata in zona dintilor de sus si obrajilor, insa poate exista si o durere a ochilor. Neplacerea incepe, de regula, dimineata tarziu si dispare dupa-amiaza, tarziu.
Cand sinusurile de la frunte sunt cele afectate, sunt comune durerile frontale intre opt dimineata si cinci dupa-amiaza. O durere surda, constanta, in spatele ochilor sugereaza o sinuzita etmoidala. Pot fi dureri si la miscarea globilor oculari, sensibilitate la lumina, lacrimare si uneori dureri in gat si tuse in timpul noptii.
TRATAMENT
1. Fumatul irita membranele mucoase si inhiba sistemul de curatare naturala a nasului si trebuie abandonat.
2. Evitati locurile reci, umede, intrucat acestea produc vasocon-strictie, scad combativitatea leucocitelor si posibilitatile fago-citelor, creand astfel o predispozitie la infectie.
3. Mentineti o temperatura constanta a camerei, deoarece schimbarile de temperatura agraveaza sinuzita. Dupa cat se pare, si sistemul de aer conditionat agraveaza sinuzita.
4. Mentinerea unei stari de umiditate de pana la 40-50 % va duce la imbunatatirea starii pacientului.
5. Consumui adecvat de lichid ajuta la drenarea secretiilor sinuzale.
6. Un vaporizator de camera poate fariza drenarea secretiilor.
7. Evitati folosirea picaturilor pentru nas, intrucat ele r avea efecte secundare. Medicamentele cu efect vasoconstrictor sunt folosite pentru reducerea congestiei nazale. Folosite prea des sau pe o perioada lunga de timp, r deveni ineficiente si pot chiar inrautati starea existenta. Congestionarea este controlata de sistemul ners autonom. Vasoconstrictoarele stimuleaza nervii simpatici, inducand o relaxare compensatorie a vaselor cornetelor nazale dupa ce efectele picaturilor nazale trec. Aceasta relaxare produce congestie nazala si pacientul are nasul mai infundat ca inainte. Dupa circa trei saptamani, timp in care nu se mai folosesc picaturile nazale, reflexele nazale se normalizeaza.
8. Durerea este adesea indepartata prin aplicarea caldurii deasupra sinusurilor. Pot fi folosite comprese fierbinti, umede, o lampa de incalzire sau un corp de iluminat (ca acela de veghe la magazinele mici), folosind un bec de 60W sau o pernita fierbinte.
9. Se poate ca, tragand pe nas apa cu sare, sa spalam, indepartand excesul de mucus. Puneti un sfert de lingurita de sare la 225 ml de apa. Pe unii bolnavi ii va face sa stranute, lucru care va ajuta la degajarea nasului. O metoda foarte eficienta de spalare a pasajelor nasofaringiene este aceea a folosirii "irigatorului nazal al Dr.Grassan\", un ingator care se gaseste in comert, care se poate atasa unui dispozitiv Waterpik si foloseste apa calda cu sare. In lipsa lui, puteti lua de la farmacie o seringa sferica (pompita periforma).


10. Un numar de exercitii fizice sunt folositoare in sinuzita. Exe-cutati-Ie de doua ori pe zi:
. Stati intins in pat de-a curmezisul, cu partea superioara a corpului atarnand peste margine. Odihniti-va capul si bratele pe podea. Stati asa, cu fata in jos, trei minute; intoarce-ti-va pe partea stanga inca trei minute, si pe partea dreapta tot trei minute. Reintoarceti-va la pozitia cu fata in jos si tusiti incetisor. Tineti-va respiratia in timp ce tusiti, de fiecare data timp de cateva secunde, apoi inspirati usor.
. Stati cu capul intre genunchi. Tusiti incetisor ca atunci cand va dregeti cea. Tineti-va respiratia cateva secunde pentru a lasa mucusul sa se scurga, apoi inspirati incet.
. Loviti incet pieptul intr-un mod regulat, incepand din zona inferioara si urcand incet catre gat si coborati iarasi, folosind buricele degetelor de la ambele maini. Rugati pe cineva sa faca acelasi lucru la spate, in timp ce dumneaastra executati operatiunea in fata.
11. Ceaiul de menta poate ajuta in deschiderea pasajelor. Unii oameni agreeaza aplicarea de comprese cu frunze de menta peste sinusurile afectate.
12. inotul si scufundarea in apa pot impinge infectia nazala in sinusuri si trebuie evitate daca aveti vreun fel de infectie. Zborul poate avea acelasi efect. Evitati-l in timpul in care aveti infectii ale tracrului respirator. Schimbarile bruste in altitudine pot produce congestie, hemoragii si dureri in sinusuri.
13. Rinka alergica este o cauza obisnuita a sinuzitei. Evitati orice substanta pe care o stiti sau numai o banuiti ca va proaca alergie.
14. Unii bolnavi prefera aplicatiile reci asupra sinusurilor. Gheata pisata poate fi inchisa bine intr-o punga de plastic si aceasta impachetata intr-un prosop usor umezit si aplicat asupra sinusurilor care dor. In acelasi timp, tineti picioarele intr-o baie fierbinte. Raceala scade fluxul sangvin din membranele sinusurilor congestionate, in timp ce baia fierbinte atrage sangele in zona picioarelor.
15. O baie fierbinte la picioare este in sine foarte eficienta in deschiderea cailor nazale. Tineti picioarele in apa fierbinte timp de 20 pana la 30 de minute. incheiati tratamentul turnand putina apa rece peste picioare. Dupa acest tratament, odih-niti-va la pat pana ce transpiratia se opreste. Tratamentul poate fi urmat de mai multe ori pe zi.
16. Pentru deschiderea pasajelor nazale, foarte eficienta este si o compresa fierbinte aplicata pe fata. Stoarceti bine un prosop pe care il veti fi scufundat in apa fierbinte si aplicati-l timp de cinci minute in zona dureroasa, apoi stoarceti un prosop udat in prealabil cu apa cu gheata si aplicati timp de 30 de secunde. Repetati de trei ori, sfarsind cu aplicatia rece.
17. Postul poate fi destul de bun, desi initial simptomele se pot inrautati, din cauza ratei crescute de toxine eliberate. Bai pentru inducerea unei temperaturi mai mari si baile fierbinti la picioare r ajuta la pastrarea sub control a simptomelor.
18. Sase lete de carbune, luate intre mese de doua ori pe zi, r ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
19. Ceaiul de usturoi, preparat prin fierberea a patru cani de apa, luarea apei de pe foc si adaugarea de usturoi zdrobit, usureaza congestia nazala.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor