mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Osteoporoza

Osteoporoza







Osteoporoza este o maladie a tesutului osos, fapt care duce la scaderea rezistentei oaselor. Aceasta este rezultatul dezechilibrarii dintre rata formarii osoase si rata distrugerii osoase. Cele mai comune simptome sunt dureri ale oaselor, deformatii ale lor si cresterea riscului fracturilor.
Aproximativ 25 pana la 30% dintre toate femeile albe din Statele Unite fac osteoporoza simptomatica. Desi barbatii mai varstnici, intre 50 si 70 de ani, pot face osteoporoza, aceasta este o boala predominant feminina. Osteoporoza este rara la barbatii negri si mai rara la femeile de culoare decat la cele albe. Este mai comuna dupa menopauza decat inainte.
EXERCITIUL SI OSTEOPOROZA
Mai multe studii au aratat ca activitatea fizica favorizeaza consolidarea oaselor. Unii cercetatori sunt de parere ca declinul activitatii fizice, odata cu imbatranirea, poate fi singurul motiv de remarcat in rata mare de cazuri de osteoporoza la oamenii in varsta. Acestia sugereaza ca scopul terapiei este de a asigura cea mai mare masa musculara inainte de a imbatrani si de a o mentine cat putem de mult.


G. Donald Whedon, care a fost consultant la NASA, a observat ca, daca stam trei ore pe zi fara miscare, linistiti, obtinem un efect oarecum pozitiv in echilibru! calciului si ca patru ore de plimbare au fost suficiente pentru a preintampina pierderile de calciu, chiar daca restul de douazeci de ore au fost petrecute in pat. Dr. Whedon crede ca cel mai bun exercitiu pentru a mentine masa osoasa este unul gravitational, cu miscari active de purtare a greutatii corporale, cum ar fi mersul pe jos sau joggingul.
Fara atractia gravitationala, oasele incep sa piarda din calciu. in timpul unei calatorii spatiale de opt zile, grupul de astronauti s-a confruntat cu pierderea a 200 mg de calciu zilnic, de persoana, in ciuda programului de exercitii grele. Absenta gravitam in spatiu cosmic duce la imposibilitatea de a merge pe ]os si oasele incep sa piarda din calciu.
Lipsa exercitiului fizic, la persoanele in varsta, poate contribui la aparitia osteoporozei. Marimea si densitatea scheletului creste o data cu stresul fizic.
Masa osoasa poate fi crescuta prin schimbari de forta care sunt situate in jurul unor limite normale in activitatea zilnica. Frecventa fortei pare mai importanta decat intensitatea ei, lucru care ne sugereaza ca un exercitiu moderat zilnic poate inversa raportul de pierdere osoasa legata de varsta.
Exercitiul muscular intens extinde, intr-o masura remarcabila, volumul calciului si duce la cresterea ratei depunerii de calciu in os.
Odihna la pat, s-a aratat, este un stimul activ in resorbtia osoasa si induce un echilibru calcic negativ. Osteoporoza localizata se instaleaza in oasele puse in ghips sau imobilizate de artrita. Acesti factori indica faptul ca oasele se atrofiaza prin nefolosirea lor, chiar si in cazul unui echilibru hormonal normal. Cu multi ani in urma, medicii au descoperit ca hemiplegicn aveau o incidenta sporita a osteoporozei si fracturilor pe partea afectata. Ei au inceput sa numeasca acest fenomen osteoporoza imobila sau osteoporoza prin nefolosire.
Femeile din China si negresele Bantu, care au activitate fizica intensa, au o incidenta mai mica in osteoporoza, decat femeile active din Anglia si Suedia. Barbatii, care fac exercitii fizice regulat, au o densitate osoasa mai mare decat cei care nu exerseaza regulat.
Patruzeci de femei intre 69 si 95 de ani dintr-un azil, au fost impartite in doua grupe: una care efectua exercitii si una sedentara.
Grupa activa facea exercitii usoare spre moderate, cate 30 de minute pe zi, trei zile pe saptamana. Acestea au at o pierdere osoasa mai mica la sfarsitul studiului, ba unele din acest grup au inregistrat o crestere in formarea osoasa.
Noua femei aflate la menopauza au format un grup care a facut exercitii fizice timp de o ora pe zi, de trei ori pe saptamana, un an de zile. Alte noua femei care si-au mentinut activitatea fizica de pana atunci, au servit ca grup de reper. Ambele grupe si-au mentinut dieta proprie. Calciul corporal total a crescut la fiecare din cele din grupul de exercitii, in timp ce in cel de reper a inregistrat o scadere.
PROTEINA SI OSTEOPOROZA
Cantitatea de proteine din alimentatie poate influenta nivelul de calciu din organism. Teste efectuate la Universitatea din Wis-consin descopera ca o dieta bogata in proteine duce la pierderi de calciu. Studiile Universitatii Farleigh Dickinson au confirmat aceasta descoperire.
Dieta americanilor este bogata in proteine din cauza consumului excesiv de carne. Eschimosii mai in varsta, care consuma o dieta bogata in carne, au nivel mineral osos semnificativ scazut in atie cu caucazienii de aceeasi varsta.
Studii asupra vegetarienilor si nonvegetarienilor aflati intre 60 si 90 de ani au descoperit ca la consumatorii de carne continutul mineral osos era mai mic cu 35%, cata vreme la vegetarieni numai cu 18%. Faptul ca schimbarile nu au fost remarcate in studiile asupra vegetarienilor si nonvegetarienilor tineri, sugereaza ca schimbarile sunt intr-adevar produsul diferentelor din dieta.
Nivelele ridicate de fosfor din carne pot adauga neplaceri efectelor deja remarcate in urma consumului mare de proteine, prin aceea ca pot lipsi corpul de calciu. Osteoporoza se produce si la animalele care au o dieta bogata in fosfor.
Administrarea acizilor, pe termen lung, unor sobolani, a dus la dezvoltarea osteoporozei, cata vreme administrarea alcalina a prevenit pierderea calciului. Proteina animala si sucurile acidulate sunt bogate in fosfor si sunt cunoscute ca alimente de "reziduu acid\". Majoritatea legumelor si fructelor (mai putin prunele, afinele, prunele uscate) sunt "reziduu alcalin\".


GLUCIDELE SI OSTEOPOROZA
Animalelor de laborator, carora li s-a dat o dieta bogata i glucide (56% sucroza), intr-o tentativa de a li se induce boala periodontala, au prezentat, dupa cum s-a observat, tulburari osoase grave in numai sase saptamani. Zaharul contribuie, dupa cat se pare, la aparitia osteoporozei.
CALCIUL SI OSTEOPOROZA
Ani de zile medicii au sustinut ca osteoporoza este cauzata de o lipsa de calciu in dieta; cu toate acestea, teoria nu a fost sustinuta cu nimic. Aproximativ doua treimi din calciul din dieta nu este absorbit de corp; ba chiar este eliminat prin scaun.
Un studiu din 1973 a relevat faptul ca nu exista diferente semnificative in densitatea osoasa a bautorilor de lapte, ativ cu nebautorii de lapte. De altfel, fracturile oaselor lungi sunt mai frecvente la osteoporoticii bautori de lapte decat la cei neconsumatori de lapte. Aceasta ne poate avertiza ca pentru osteoporotici consumul de lapte este nociv.
Studiile nu arata o corelatie semnificativa intre consumul de calciu si gradul de osteoporoza. Osteoporoza se produce in cazul pacientilor care consuma calciu peste medie, schimbarile structurale ale oaselor, dupa cum s-a demonstrat, nefiind corelate cu nivelul de calciu din dieta. Mai mult, absorbtia intestinala de calciu scazuta si schimbarile in conservarea calciului, au fost observate la barbati si femei normale cu 20-30 ani mai in varsta decat pacientii bolnavi de osteoporoza. De ce nu au si acestia osteoporoza?
Grupuri de oameni care consuma zilnic 300 mg calciu in medie (mai putin decat jumatate din cat este silit ca este sanatos) nu au deficiente in formarea osoasa decat atunci cand sunt deficitari si in vitamina D. Prizonierii din Peru, cu un consum de calciu de numai 0,2-0,3 g zilnic, au at un echilibru meolic bun. "Daca schimbarile in primirea si retinerea calciului pot fi asociate in vreun fel osteoporozei, atunci acestea reprezinta, cel mai probabil, o contributie la osteoporoza, nu o cauza primara.\"


GRASIMEA DIN DIETA SI OSTEOPOROZA

Noua studii pe sobolani batrani si pe hamsteri au demonstrat ca pierderea calciului era direct legata de nivelu! grasimilor din dieta. Pierderea zilnica de calciu, in timpul unei diete bogate in grasimi, a fost de peste patru ori mai mare ca aceea suferita in timpul unei diete sarace in grasimi.
Densitatea grasimilor a influentat, de asemenea, si excretia calciului. Pierderile mai mari s-au inregistrat prin consumul de grasime animala decat prin uleiul de porumb.\'
Margarina polinesaturata duce, aparent, la un anumit grad de demineralizare a oaselor la sobolanii in crestere. )


SOARELE SI OSTEOPOROZA

Vitamina D este, se pare, importanta in prevenirea osteoporozei. Populatiile care consuma mai putin de jumatate din portia de calciu recomandata zilnic nu au osteoporoza atata vreme cat nivelul vitaminei D este normal. Se pare ca exista un raport invers proportional intre expunerea la soare si aparitia osteoporozei. Cantitatile suplimentare de vitamina D nu ar trebui sa fie luate intrucat dozele excesive de vitamina D, luate in mod repetat, duc la deteriorarea osoasa.


FUMATUL SI OSTEOPOROZA

Un studiu arata ca barbatii si femeile de varsta medie cu osteoporoza simptomatica au fost aproape in exclusivitate fumatori "pasionati\".
Fumatoarele au experienta unei menopauze timpurii deoarece hidrocarburile aromatice policiclice care se gasesc in fumul de tigara, distrug ovockele, ducand la colaps ovarian.
TRATAMENT
1. Pacientii sa doarma pe un pat tare, pentru a sprijini sira spinarii.
2. Evitati oboseala excesiva.
3. Nu ridicati obiecte grele. Greutatile usoare sa fie ridicate cu ambele brate pentru a scadea presiunea pe o pane a corpului.
4. Evitati folosirea estrogenilor. Asa cum terapia cu estrogeni poate mari masa osoasa la inceput, tot asa poate, in cele din urma, sa duca la o scadere a formarii osoase si la o lipsa de reactie a hormormlui paratiroidian. Estrogenii duc, de asemenea, la risc crescut de cancer la san, infarct si infarct miocardic (atac de cord).
5. Folositi o dieta bogata in fructe proaspete si legume cu un continut ridicat de vitamina C. O lipsa cronica de vitamina C poate fi asociata cu instalarea osteoporozei.
6. Faceti in asa fel ca mediu! ambiant sa nu fie periculos in cazul unei caderi.
7: Faceti exercitii fizice pentru a mari tonusul muscular ai flexo-rilor si extensorilor trunchiului, pentru a intari muschii si a preveni atrofierea prin nefolosirea lor si astfel o viitoare demineralizare osoasa.
8. Exercitiul in aer liber furnizeaza vitamina D si stimuleaza celulele osteoblaste (generatoare de structuri osoase - n.tr.).
9. Unii cercetatori considera ca fluorul joaca un rol important in prevenirea osteoporozei. Fluorul este toxic doar in cantitati excesive. Nu mai mult de 16 mg de fluorat de sodiu pe zi au produs o citologie anormala a maduvei osoase. Fluoratii se gasesc in cantitati foarte mici in toate alimentele si in surseie de apa.
10. Evitati folosirea heparinei, corticosteroizilor, cafelei, antiacizilor care contin aluminiu, tigarilor si alcoolului, intrucat acestea duc la scaderea cantitatii de calciu din organism.
11. Evitati frigul. Sobolanii expusi la frig, au at o densitate osoasa scazuta.
12. Consumul de alcool scade densitatea osoasa si duce !a formarea osteoporozei.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor