mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Mastita

Mastita







Mastita este o inflamatie a sanului. Are loc, in general, intre a cincea zi si a doua sau a treia saptamana de la nastere si este limitata la un singur san. Simptomele includ: infkmatie, roseata, durere, febra, frisoane, durere de cap si stare de rau. Mastita trebuie tratata imediat, pentru a preveni dezltarea abcesului. Daca este tratata intre 12 si 18 ore de la primele simptome, abcesul este, in general, evitat.
Mamele care se afla la primul copil sunt cele mai expuse aparitiei acestei inflamatii.


PREVENIRE


Prevenirea mastitei este mai usoara decat tratarea ei. Mamele trebuie invatate sa-si spele mainile inainte de a umbla la sani. Daca nou-nascutului nu i se da ie sa se hraneasca prea mult timp la acelas san, posibilitatea fisurarii mamelonului scade. Unu doctori limiteaza perioadele de hranire la cinci minute pentru fiecare san, in primele zile. Bacteria intra mai usor in fluxul sanguin prin fisuri.
Daca mama va introduce o portiune a tesutului areolar (portiunea cafenie a mamelonului) in gura copilului, falcile lui r comprima "depozitele\" de lapte si nu doar varful mamelonului, prevenind astfel multe neplaceri. Daca se freaca putin mamelonul, acesta se va intari si va sta drept, fund astfel mult mai usor apucat de nou-nascut. Daca se ciupeste areola, mamelonul isi va reveni si se va fixa mai bine in gura copilului. La sfarsitul alaptatului, introduceti un deget in gura copilului (pe la coltul gurii) pentru a face ca aerul sa intre si sa umple spatiul vid. Este foarte important ca, dupa fiecare hranire, mame-loanele sa fie spalate cu apa curata, pentru a indeparta toata saliva, intrucat aceasta contine o enzima care inmoaie pielea. Apa sau alcoolul, aplicate pe mameloane, r intari pielea si r ajuta la prevenirea durerilor in zona respectiva.
4. Mamcloanele trebuie controlate zilnic si, daca sunt inflamate sau crapate, tratamentul trebuie inceput prompt. Acest lucru este important. Nu asteptati ca starea aceasta sa fie bine conturata pentru a incepe tratamentul.
5. Expunerea sanilor la aer, timp de 20 de minute - o sedinta - de doua sau trei ori pe zi, este de ajutor. Mameloanele pot fi si ele expuse unui bec obisnuit de 40W, timp de 15-20 de minute, la o distanta de 3-6 centimetri de san.
6. Mamele nu ar trebui sa foloseasca sapun pentru san, intrucat acesta usuca pielea foarte mult si poate proca craparea lor.
7. Mansoanele din plastic din sutien trebuie indepartate deoarece mentin umezeala. Daca are probleme de scurgere a sanului, mama trebuie sa foloseasca ceva absorbant, cum ar fi o batista impaturita sau niste comprese sterile, pentru a atrage umezeala, schimbandu-lc frecvent pe masura ce se umezesc.
8. Schimband frecvent pozitia copilului la alaptare, suctiunea se va face pe toate partile mamelonului si nici o parte nu va fi supraexpusa erodarii.


9. Se recomanda hranirea copilului inainte ca sanul sa devina atat de umflat incat copilul sa aiba dificultati la prinderea Iui. Un factor important in aparitia mastitei este staza laptelui, deoarece duetele pentru lapte, marite cum sunt, ofera un mediu farabil pentru cresterea bacteriilor. |1341 Sanii supradilatati sunt greu de prins pentru copil.
10. Daca nou-nascutul este hranit inainte de a fi bine infometat, acesta nu va suge prea hotarat. Nu ingaduiti copilului sa mestece mamelonui, deschizand calea pentru bacterii.
11. Daca mameloanele se inflameaza, o aplicatie de ceai rece, care contine acid tonic, poate ajuta la vindecarea lor. Ceai obisnuit chinezesc negru, sau un ceai dintr-un magazin cu produse naturale, este ceea ce va trebuie pentru situatia descrisa. Umeziti o compresa cu ceai, puneti-o peste mamelon timp de 20 de minute, uscati si expuneti la aer inca 20 de minute. Clatiti mamelonul inainte de a alapta din nou.
Compresele alternative fierbinti-reci sunt adesea tratamentul cel mai bun. Aplicati o compresa fierbinte timp de trei minute, apoi una rece timp de 30 de secunde, cu trei alternari. Tratamentul trebuie facut de doua sau trei ori pe zi. Unele femei prefera o aplicatie rece, continua, cum ar fi un saculet cu gheata. Folositi o baie fierbinte la picioare, impreuna cu aplicatia rece.
Mamele trebuie sa alapteze copilul de la sanul afectat de doua ori mai des, dar pentru perioade mai mici de timp, incercand sa-l tina golit de lapte. Sanii trebuie bine sustinuti de un sutien. Mama trebuie sa aiba grija sa se odihneasca bine in aceasta perioada.. Odihna in timpul zilei este recomandata. Timp de multi ani, medicii au recomandat mamelor cu mastita sa inceteze alaptatul, insa acum este demonstrat faptul ca alaptatul trebuie sa continue. Un studiu recent a aratat ca mamele care au continuat alaptatul si-au revenit in circa trei zile si nici unul dintre copii nu a fost afectat de acest lucru. Un grup de 30 de femei s-au oprit din alaptat si unele dintre ele au avut infectii persistente pentru circa doua luni. Jumatate dintre ele au fost neite sa suporte drenajul unuia sau mai multor abcese, Pentru inflamatia mameloanelor se poate folosi radacina de tataneasa, sub forma de prisnite.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor