mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tratamente pentru diferite boli
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli
» Cistita

Cistita







Cistita este o inflamatie a cii urinare. Cuvantul "cistita\" este o combinatie a cuvintelor "chist\" (saculet gol, sac sau cula) si "ita\" (inflamatie). Simptomele sunt: usturime la evacuarea urinei, necesitatea frecnta de a urina si, uneori, sange in urina, dureri de spate, urina tulbure, dureri abdominale, frisoane, febra, greata, voma, dureri de coaste si o stare generala rea. Cistita este cea mai frecnta infectie bacteriana la femei, mai rar intalnita la barbati. intre 10 si 15% dintre femei au infectii recurente ale cii. Orificiile uretrale si anale ale femeilor sunt mult mai apropiate decat la barbati, iar uretra la femei este considerabil mai scurta, facand usoara patrunderea bacteriilor in ca.




PREVENIRE

1. Spalati zona perineala cu apa calda dupa fiecare urinare (mic-tiune). Stergeti din fata in spate pentru a evita transportarea bacteriilor de la anus la uretra.
2. Purtati lenjerie de bumbac, deoarece bumbacul absoarbe umezeala mai repede. Umezeala si caldura favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
3. Faceti dus in loc sa faceti baie in cada. Spumantele de baie, uleiurile de baie, prea mult sapun si detergent petru vase in apa de baie sunt agenti care pot irita uretra. Faceti dus dupa ce ati inotat intr-un bazin tratat cu clor.
4. Pentru spalarea lenjeriei intime, folositi o marca de sapun neiritant, intrucat sapunul ramane in tesaturi, clatiti lenjeria de mai multe ori. Se recomanda fierberea chilotilor in apa obisnuita.
5. Tampoanele ar trebui evitate. Ele au tendinta de a acumula umezeala, pot vatama pielea in momentul insertiei si contin chimicale in vata. Tampoanele cu suport de plastic sau continand dcodorant chimic trebuie evitate.
6. Imbracati-va astfel incat sa ati extremitatile corpului calde. Cand sunt reci, extremitatile imping sangele inapoi in trunchi, producand congestii. Oricine stie ca a simtit nevoia de a urina atunci cand a avut o raceala in corp. Terminatiile nervoase ale cii si uretrei sunt stimulate de frig. Dupa ce a urinat, persoana simte la scurt timp nevoia de a urina din nou, insa de data aceasta cantitatea de urina este mult mai mica. Din cauza lipsei de urina care sa-l dilueze, acidul uric este concentrat in ca, astfel cauzand iritatii. Un dus cald pentru a incalzi corpul si bautul a cateva pahare de apa vor ameliora aceste simptome.
7. Unele cazuri de cistita au ca mobil o alergie. Eliminati alimentele cunoscute ca agenti alergenici comuni (Apendicele A) precum si faina alba, zaharul alb, dulciurile, cerealele, ceapa si fasolea. Ouale sunt adesea agenti nocivi in cistita alergica. Daca aceste alimente sunt cauza afectiunii, instituirea dietei care le exclude va aduce o oarecare usurare a simptomelor. Orzul, porumbul si ovazul pot fi folosite adesea, intrucat contin numai cantitati mici din proteina care este cauza sensibilitatii.


8. Unii cercetatori recomanda ca femeia sa spele zona perineala inainte de actul sexual si sa urineze dupa aceea pentru a evacua astfel bacteriile.
9. Anticonceptionalele si pastilele spermicide pot fi cauza cistitei.
10. Precautiuni sporite trebuie luate inaintea si in timpul menstru-atiei. Produsii menstruali stimuleaza cresterea bacteriana.
11. Mentineti tot timpul o buna hidratare. Climatul fierbinte este periculos, deoarece este dificii sa mentineti o hidratare corespunzatoare. Beti suficienta apa, asa incat sa pastrati urina deschisa la culoare. Urinati frecnt, pentru a spala bacteriile. Un studiu a aratat ca femeile care sufera frecnt de infectii ale cii, au adesea ca dilatata din pricina retinerii indelungate a urinei. Cand ca se umple, apasa vasele de sange, reducandu-se astfel irigarea cu sange a zonei respecti. Dupa golirea cii, ultimele picaturi trebuie evacuate energic pentru a ajuta ca in efortul ei de a se curata. Acest procedeu este o buna masura de prenire.


TRATAMENT

1. Evitati folosirea antibioticelor. Acestea ucid si bacteriile folositoare si pe cele rele. Astfel, lipsa bacteriilor protectoare creaza un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor.
2. Beti multa apa. Un pahar de apa la fiecare 20 de minute timp de trei ore, apoi cate o ceasca pe ora.
3. Ceaiurile de musetel, goldenseal, buchu, menta si patrunjel au fost toate folosite pentru cistita. Nu adaugati zahar sau lapte!
4. Sucul de afine poate fi folosit in mod regulat la masa, dar pentru unele persoane acesta face arsurile sa se inrautateasca.
5. Sticle cu apa fierbinte si pernite fierbinti pot aduce multa alinare. O sticla cu apa fierbinte pusa in contact direct cu orificiile uretrale si vaginale poate fi de mare ajutor. Daca pielea din jurul uretrei este mai calda decat urina, aceasta din urma va fi simtita mai degraba rece decat cauzatoare de arsuri.
. Baia fierbinte la sezut (intre 40,5 si 46°C) si o baie fierbinte ia picioare (intre 43,3 si 47,2°C), timp de trei pana la zece minute, este un leac rificat in tratamentul cistitei. Unele persoane fac pur si simplu o baie fierbinte.
. Lampa pentru incalzire poate fi folosita cu succes.
. Ceaiul facut din doi sau trei catei de usturoi zdrobiti poate fi baut de mai multe ori pe zi.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor