mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli care tin de modul de viata - alimentatia
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli » Boli care tin de modul de viata - alimentatia
» Diabetul - dezarmand diabetul

Diabetul - dezarmand diabetul







In vremurile trecute, a ti se pune diagnosticul de diabetic era cam acelasi lucru cu a afla ca suferi de lepra: o data ce te imbolnaai, ramaneai bolnav pentru tot restul vietii. O data cu boala neau si o serie de pori neplacute, de care, de asemenea, nu scapai toata viata.
Astazi, multe persoane ies invingatoare din lupta cu diabetul. Cum reusesc acestia sa-si reduca nilul zaharului sangvin si sa nu mai fie dependenti de insulina? Modificandu-si modul de viata intr-o maniera care sa promoze sanatatea.


Ce este, de fapt, diabetul? Nu este o boala ereditara?

Diabetul apare atunci cand organismul devine incapabil sa manuiasca glucoza (un zahar), concentratia acestuia crescand pana la cote periculoase in sange. Problema se invarte, de fapt, in jurul insulinei, un hormon pancreatic ce permite celulelor organismului sa foloseasca glucoza, scazandu-i astfel nilul sangvin.
Exista doua tipuri de diabet. Tipul I afecteaza aproximativ 5% din totalul diabeticilor. Cei care sufera de acest tip de diabet sunt in general slabi, fiind foarte rar obezi. Este o boala ereditara, care debuteaza cel mai adesea in copilarie sau in tinerete si de aceea mai este cunoscuta si sub numele de diabet junil\". intrucat acesti diabetici nu pot supravietui fara insulina, denumirea oficiala a acestui tip de diabet este astazi diabet zaharat insulino-dependent\"



Diabetul de tip II este diferit din mai multe puncte de dere. Cunoscut si sub numele de diabet cu debut la maturitate\" sau de diabet zaharat insulino-independent\" (DZII), frecnta sa este mult mai mare. Se estimeaza ca in Romania exista intre 800.000 si 1.000.000 de diabetici. De obicei, acest tip de diabet apare dupa varsta de cincizeci de ani, atunci cand oamenii incep sa imbatraneasca si sa se ingrase. Spre deosebire de cei cu diabet de tip I, majoritatea celor suferinzi de diabet de tip II au insulina din belsug in organism, in momentul diagnosticarii bolii. Insa ceva blocheaza insulina, astfel incat aceasta nu-si poate indeplini functiile.


Care este cauza diabetului de tip II?

Studii recente demonstreaza existenta unei legaturi stranse intre grasime - atat grasimea din alimentatie, cat si cea din corp - si diabet. Boala este foarte rara in zonele in care ingestia de grasime este redusa si obezitatea rar intalnita.
In cele mai multe cazuri de diabet cu debut la maturitate, problema nu este ca pancreasul nu mai este capabil sa produca suficienta insulina, ci lipsa sensibilitatii la actiunea insulinei. Or aceasta rezistenta a celulelor la actiunea insulinei pare a fi legata direct de obezitate si de excesul de grasimi din alimentatie.


Bine, dar eu stiam ca zaharul este principalul vinovat

Dr. James Anderson, profesor de medicina si nutritie clinica la Unirsitatea Colegiului Medical din Kentucky, o autoritate recunoscuta in materie de diabet, a facut un studiu prin care a evaluat efectul compozitiei alimentatiei asupra nilului zaharului sangvin. Asa cum de altfel au facut-o si altii inaintea lui, dr. Anderson a reusit sa transforme, in mai putin de doua saptamani, tineri sanatosi, cu greutate corporala normala, in diabetici (cu o forma usoara de boala), hranindu-i cu o dieta formata in proportie de 65% din grasime. In cel de-al doilea grup, similar cu primul, hranit cu un regim sarac in grasimi (acestea reprezentau 10% din totalul caloric), la care s-a adaugat aproape o jumatate de kg de zahar pe zi, nu a aparut nici macar un singur diabetic chiar dupa 11 saptamani, cand experimentul a luat sfarsit.



Care ar fi modalitatea cea mai buna de a trata aceasta boala?
Un numar de centre de tratament al diabetului au demonstrat, dincolo de orice indoiala, ca majoritatea diabeticilor de tip II isi pot normaliza nilul zaharului sangvin, deseori in decurs de saptamani, adoptand un regim alimentar foarte sarac in grasimi si bogat in fibre, asociat cu un program zilnic de exercitii fizice.
Scaderea cantitatii de grasime, ulei si untura din dieta joaca un rol crucial. Atunci cand se consuma mai putina grasime, in sange ajunge mai putina grasime. Aceasta declanseaza un proces complicat care deblocheaza\" incetul cu incetul insulina, permitandu-i sa-si exercite efectul de facilitare a patrunderii zaharului din sange in celule. Efectul este deseori impresionant. In cele mai multe cazuri, un diabetic de tip II care-si reduce aportul de grasimi pana la 10-l5% din totalul caloriilor reuseste sa-si normalizeze nilul zaharului sangvin in mai putin de opt saptamani. Multi diabetici pot astfel sa renunte total la tratament - atat la medicamente, cat si la injectiile cu insulina.
Cresterea consumului de alimente naturale, bogate in fibre, joaca de asemenea un rol important in silizarea nilului zaharului sangvin. Atunci cand alimentele sunt consumate fara fibrele pe care le contin in mod normal, nilul zaharului sangvin poate prezenta cresteri nepermis de mari. in conditii normale, aceste cresteri sunt temperate de eliberarea unor cantitati crescute de insulina. Cei care consuma alimente rafinate, gustari si bauturi bogate in calorii, dar sarace in fibre, prezinta, pe parcursul unei zile, cresteri si scaderi succesi ale nilului zaharului sangvin. Alimentele bogate in fibre, pe de alta parte, netezesc aceste fluctuatii ale nilului zaharului sangvin si silizeaza nilul energiei disponibile.
Exercitiul fizic activ are un efect asemanator cu al insulinei, prin aceea ca arde combustibilul\" (zaharul sangvin si acizii grasi) mai repede.
Normalizarea greutatii corporale este deseori tot ceea ce este necesar pentru readucerea la normal a nilului zaharului din sange. Acest lucru este lesne de dobandit in conditiile adoptarii unei diete sarace in grasimi si bogate in fibre si a unui program regulat de exercitii fizice.


Ce recomandati pentru diabetul de tip I?

Va trebui ca diabeticii care sufera de acest tip de boala sa-si administreze insulina pentru tot restul vietii, afara de cazul ca transtul de tesut pancreatic va deni posibil. Cu toate acestea, adoptarea unei alimentatii sarace in grasimi si bogate in fibre poate fi utila pentru a reduce cantitatea de insulina necesara mentinerii unui nil sangvin al zaharului in limite accepile si pentru a scadea riscul mereu prezent de complicatii vasculare.
Potrivit unor studii recente, unul din cinci nou-nascuti din zileie noastre risca sa se imbolnaasca de diabet pe parcursul a 70 de ani de viata, daca actualele tendinte de crestere a incidentei diabetului persista. Insa lucrurile nu ar trebui sa stea asa. Aceleasi masuri legate de modul de viata care sunt folosite pentru dezarmarea\" si normalizarea multor cazuri de diabet de tip II sunt eficiente si pentru prenirea aparitiei acestei boli. incepeti chiar acum. Este mult mai intelept sa biruiti diabetul inca inainte ca lupta sa inceapa.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor