mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli care tin de modul de viata - alimentatia
Index » Boli si tratamente » Tratamente pentru diferite boli » Boli care tin de modul de viata - alimentatia
» Cardiopatia ischemica - crima la cina

Cardiopatia ischemica - crima la cina







Zeci si sute de mii de persoane mor in fiecare an ca urmare a infarctului miocardic, fara ca aceasta sa trezeasca macar un murmur de protest din partea opiniei publice, a presei sau a agentiilor guvernamentale. Totusi ucigasul nr. 1 pe national poate fi gasit pe masa de seara a majoritatii romanilor.

Vreti sa spuneti ca ceea ce mancam proaca infarctul miocardic?

Nu chiar tot ceea ce mancam. Doar excesul de grasimi si colesterol. Problemele apar in urma ingrosarii, a astuparii arterelor vitale care furnizeaza inimii oxigen, proces numit ateroscleroza.
Noi toti ne nastem cu artere curate si flexibile, care ar trebui sa ramana astfel toata viata. Cu toate acestea, arterele multora dintre noi sunt imbacsite si se infunda cu colesterol, grasimi si calciu -amestec ce rigidizeaza si, in cele din urma, astupa aproape complet lumenul arterial, stranguland aportul de oxigen.In timpul celui de-al doilea razboi mondial, majoritatea europenilor au fost neiti sa-si schimbe obiceiurile alimentare, trecand de la o alimentatie bazata pe carne, oua si produse lactate la o dieta mai austera, formata din cartofi, cereale, fasole, radacinoase si zarzavaturi. Rezultatul? O scadere dramatica a incidentei atero-sclerozei, scadere care a persistat timp de cativa ani.


De atunci incoace, s-au acumulat munti de date obtinute din studiile pe animale si oameni efectuate in intreaga lume. Concluziile sunt, in esenta, aceleasi: regimurile alimentare bogate in grasime si colesterol produc cresterea nivelului colesterolului sangvin si a incidentei bolilor de inima. Regimurile sarace in grasimi si colesterol, pe de alta parte, reduc nivelul colesterolului sangvin si incidenta bolilor cardiace, permitand chiar "topirea\" placilor aterosclerotice.

De unde pot sti daca sufar de ateroscleroza ?
Nu exista nici un semn indicator al existentei aterosclerozei -decat in stadiile avansate, cand lumenul arterial a fost mult ingustat. Pentru multe persoane, infarctul este primul semn, iar pentru mult prea multi, acest prim semn este moartea subita.


Care sunt persoanele expuse unui risc crescut de infarct?

Conceptul factorilor de risc constituie o modalitate buna de a determina probabilitatea aparitiei bolii coronariene:
. Cel mai important factor de risc este, de departe, nivelul crescut al colesterolului sangvin. Un barbat de 50. de ani, cu un nivel al colesterolului sangvin peste 295 mg% (sau peste 7,6 mmol/1) este expus unui risc de noua ori mai mare de ateroscleroza fata de un barbat de aceeasi varsta, cu un nivel al colesterolului sub 200 mg% (sau 5,1 mmol/1). O reducere cu 20% a nivelului colesterolului determina scaderea riscului de imbolnavire coronariana cu 40-50%.
. La varsta de 60 de ani, fumatorii au un risc de a muri de boli de inima de zece ori mai mare decat nefumatorii. Aproape o treime din totalul deceselor produse ca urmare a bolii coronariene sunt datorate fumatului.
. La noi in tara, fiecare al patrulea adult este hipertensiv, motiv pentru care are o probabilitate de a muri ca urmare a unei boli de inima de trei ori mai mare decat o persoana normo-tensiva.
. Barbatii obezi au, dupa varsta de 60 de ani, un risc de deces prin boala cardiaca de cinci ori mai mare decat barbatii cu greutate normala.
. Alti factori de risc sunt: diabetul, nivelul crescut al trigliceri-delor sangvine, sedentarismul si stresul.
Toti acesti factori de risc sunt controlabili prin modificari in alimentatie si stilul de viata. in ceea ce priveste factorii necontrolabili - ereditatea, varsta si sexul -, rolul lor este, din fericire, mult mai putin important.

Ce se poate spune despre tratamentele medicamentoase si chirurgicale ale bolii coronariene?In cazul celor care nu raspund la modificarea corespunzatoare a alimentatiei, continuand sa aiba niveluri crescute ale colesterolului sangvin, tratamentul medicamentos poate fi util. Nu trebuie insa sa uitam ca medicamentele sunt scumpe si au numeroase efecte secundare. Folosirea lor necesita controale de laborator repetate si consulturi medicale frecvente.
In ultimul timp, au fost puse la punct procedee chirurgicale care sunt mult mai fascinante - interventiile de bypass, angioplastia coronariana tdilatatia stenozei prin cateter cu balonas) - si care in curand se r practica si la noi pe scara mai larga. Unele rezultate obtinute cu aceste tehnici chirurgicale au fost spectaculoase. Insa, pe masura ce timpul trece si datele statistice se acumuleaza, devine tot mai clar ca majoritatea acestor interventii nu prelungesc durata vietii si nici nu o imbunatatesc intotdeauna. Tratamentul medical si chirurgical este o solutie temporara, in cel mai bun caz. Singura solutie de durata este modificarea radicala a modului de viata.



Atunci care ar fi cea mai buna abordare?

Cea mai buna abordare posibila este prevenirea si niciodata nu este prea tarziu ca sa incepeti. Nici in situatia in care boala coronariana s-a instalat, lucru sugerat de prezenta factorilor de risc coronarian si dovedit de testele diagnostice, nu este prea tarziu pentru a face modificari in modul de viata. Dimpotriva, aveti posibilitatea de a va curata arterele, de a va reduce riscul de deces ca urmare a aterosclerozei si de a va prelungi semnificativ numarul anilor productivi. Sta in puterea dumneaastra sa faceti modificari radicale in sfera factorilor de risc, indiferent de varsta pe care o aveti, si aceasta deseori necesita numai cateva saptamani.Incepeti prin a consuma numai alimente sanatoase, pregatite in casa, sarace in grasime si colesterol, dar bogate in glucide complexe, nerafinate, si fibre. Un astfel de alimentar care ne-a format creierele" class="alin2">regim alimentar este in masura sa produca, in mai putin de patru saptamani, o scadere cu 20-30% a nivelului colesterolului si sa echilibreze majoritatea cazurilor de diabet. Iar daca la aceasta se adauga si restrictia de sare, rezulta o dieta foarte utila si pentru normalizarea tensiunii arteriale, si pentru controlul obezitatii.


Adoptati un program de exercitii fizice zilnice.

S-a estimat ca, daca romanii si-ar reduce nivelul colesterolului sangvin sub 180 mg%, tensiunea arteriala sub 125 mm Hg si s-ar lasa de fumat, 82% din totalul infarctelor miocardice survenite inaintea varstei de 65 de ani ar putea fi prevenite. Aceste schimbari simple ale modului de viata r face mai mult pentru imbunatatirea starii dumneaastra de sanatate decat toate spitalele, cabinetele si medicamentele la un loc.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor