mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alimente-medicament
Index » Boli si tratamente » Tratamente cu plante medicinale » Alimente-medicament
» Patlageaua rosie

Patlageaua rosie







Descriere: Fruct de culoare rosie, zemos, bogat in vilamine si folosit in alimentatie. Putine te legumicole au cunoscut de-a lungul anilor atatea aprecieri si discutii ca aceasta ta erbacee anuala din familia solanaceelor, ruda cu vinetele, cartoful etc. Ca si acestea din urma, au fost aduse in Europa de catre conchistadorii spanioli si portughezi in secolul al XVI-lea. La inceput au fost tratate cu neincredere de europeni, fiind considerate te otravitoare, vatamatoare pentru corpul omenesc. Cu timpul, li s-au atribuit efecte miraculoase in tratarea unor boli, fiind folosite in spiterii, unde erau conservate in borcane pe care scria "o-trava\". Amestecate cu alte te si cu chimicale, erau folosite mai ales in tratarea glaucomului si erizipelului. De altfel, si in tara noastra, tulpinile si franzele de tomate, fierte, s-au folosit pana de curand in tratarea reumatismului, sub forma unor bai.


Cu timpul, tomatele au inceput sa fie consumate de catre oameni din ce in ce mai mult si, datorita calitatilor nutriti, astazi sunt considerate printre cele mai sanatoase produse alimentare naturale.
Compozitie: 100 g de rosii contin gama caroten, aproximativ 70 mg vitamina Bj, 25 mg vitamina C si cantitati mari de vitamina B2,PP si B6. Cu cat rosiile sunt mai mici ca volum, cu atat cantitatea de vitamina C este mai mare. in rosii se mai gasesc o seric de elemente indispensabile vietii omului, ca: potasiu,clor, sulf,fosfor,fier, calciu,cupru,magneziu, bor, iod, mercur, fluor etc, precum si cantitati mici de acidmalic, acid citric, acid tartric etc., si, in plus, cantitati apreciabile de zahar, aproximativ egale cu cele din pepenele galben, grapefruit, pepene rde, agrise, fragi. Desi au o valoare calorica mica, respectiv 26 de calorii/100 g, datorita bogatiei in vitamine, saruri minerale, microelemente etc., sunt absolut necesare in hrana omului
Indicatii terapeutice: Anorexie, astenie, intoxicatii cronice, oboseala, arterioscleroza, boli reumatice, litiaza biliara si urinara, guta etc. Mod de administrare: Crude, sub forma de salate, si mai ales preparate . Sucul de rosii da rezultate bune in toate afectiunile indicate mai sus. De asemenea, este o importanta sursa de vitamine, acid ascorbic si caroten, de fier si potasiu; servit inaintea mesei, stimuleaza secretiile digesti, este antiacid si favorizeaza secretiile glandelor endocrine; se recomanda in stari de convalescenta si anemii. Sucul de rosii se obtine prin zdrobirea si strecurarea tomatelor proaspete, fara adaugarea de coloranti sau substante conservante. Prin exceptie, cu acordul expres al unor beneficiari, i se poate pune sare si zahar. Sucul de rosii trebuie sa fie omogen, nici prea vascos, nici prea fluid, cu o usoara tendinta de separare in doua straiuri, sa aiba culoare uniforma, rosie sau rosie-portocalie, aroma pronuntata si gust placut, caracteristic legumelor proaspete si bine coapte. Nu se admit in continut seminte sau fragmente de coji, parti rzi, particule negre. Sucul de rosii se pastreaza in ambalaje de sticla, in magazii curate, ferite de soare, aerisite, la temperatura de 4°-l2\"C, termenul de garantie fiind de 12 luni de ]a data fabricatiei.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor