mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» SISTEMUL NERVOS

SISTEMUL NERVOS


Share
Descriere anatomica


Sistemul nervos (SN) este un sistem de integrare a vietii somatice, vegetative si endocrine. Avem astfel:
- sistem nervos somatic (SNS)- prin care se asigura legatura cu mediul inconjurator,
- si sistem nervos vegetativ (SNV) - prin care se asigura conducerea si functionarea organelor interne.
S.N. contine: apa, substante minerale, substante organice (lipide complexe, nucleoproteine, si putin glicogeN), neurohormoni (ocitocina si vasopresinA) precum si substante nespecifice (acid ribonucleic - in cantitati marI),
Mecanismul functional de baza al S.N. este actul reflex, care inseamna reactia de raspuns a organismului la un stimul intern sau extern, iar suportul actului reflex este arcul reflex format din: receptor, centrii nervosi, cai de conducere si aferentatia inversa sau mecanismul de fitback.
Unitatea morfologica si functionala a sistemului nervos este neuronul, format dintr-un corp celular numit pericarion, o prelungire lunga numita axon, si niste prelungiri scurte numite dendrite. Corpii neuronali constituie substanta cenusie a SN iar prelungirile, substanta alba.


Printre corpii neuronali se gasesc celule ce umplu spatiu dintre neuroni - nevroglii,
Relatiile dintre neuroni, poarta numele de sinapse, ele fiind acelea care determina propagarea uni directionata a influxului nervos in organism.
Dupa importanta sa si modul in care este dispus, sistemul nervos se imparte in sistem nervos central (SNC) si sistem nervos periferic (SNP).


Sistemul nervos central

SNC cuprinde encefalul si maduva spinarii.


1. Encefalul este partea SNC-ului care se gaseste adapostita in neurocraniu si poate fi impartit in 3 regiuni distincte:
A) Trunchiu cerebral asezat in continuarea canalului medular este alcatuit din: bulbul rahidian, puntea lui Varolio si mezencefal ce cuprinde tuberculi cvadrigemeni si pedunculii cerebrali.
B) Cerebelul sau creierul mic acopera posterior bulbul si este acoperit partial de emisferele cerebrale. Anatomic prezinta lateral doua emisfere cerebelare, iar median un lob mai mic numit vermis.
C) Creierul propriu zis este regiunea suprapusa trunchiului cerebral si cerebelului, situata in compartimentul superior al cutiei craniene. Este alcatuit din diencefal si emisferele cerebrale.
A) Diencefalul este etajul nervos care se gaseste dispus in continuarea si deasupra mezencefalului, acoperit fiind de emisferele cerebrale. Asezat de o parte si de alta a ventriculului 3, care este captusit cu o panza coroidiana, ce secreta lichidul cefalorahidian. Diencefalul cuprinde doua mase nervoase importante : talamusul si hipotalamusul.
B) Emisferele cerebrale constituie scoarta cerebrala. Sunt in numar de doua, separate de fisura inter-emisferica, legate prin substanta alba si contin ventriculii (cavitatI) laterali (1 si 2), care prezinta pe suprafata lor fete, scizuri si lobi. Aici este sediul analizei, sintezei si memoriei. In acelasi timp centrii corticali controleaza centri subcorticali.


2. Maduva spinarii are forma unui cilindru, usor turtit, dorso-vertebral, situat in canalul vertebral. Ca intreg sistemul nervos este formata din substanta cenusie ce contine centrii somatici, centri vegetativi si neuroni motori; si substanta alba ce furnizeaza cai, fascicule, cordoane, cu traseu ascendent si traseu descendent, catre celelalte etaje ale SNC.


Sistemul nervos periferic


Portiunea periferica este formata din nervi si ganglioni.
A) Nervii sunt de doua feluri spinali sau rahidieni si cranieni
- Exista 31 de perechi de nervi spinali, micsti dispusi, de a-lungul coloanei vertebrale ce vor forma plexuri metamerice cu exceptia celor din regiunea toracica ce vor forma nervii intercostali.
- Nervi cranieni sunt in numar de 12, si cu exceptia primilor 2, reprezinta portiunea periferica a encefalului.
B) Ganglionii sunt reprezentati de corpii neuronali si se afla dispusi de o parte si de alta a maduvei in lantul ganglionar vegetativ simpatic, si in apropierea organelor viscerale sau in peretele viscerelor si se numesc ganglioni viscerali sau parasimpatici.


Functiile sistemului nervos
 Coordoneaza toate functiile organismului voluntare si involuntare.
 Proceseaza informatiile primite din lumea exterioara trimitandu-le tuturor partilor corpului, de unde acestea se intorc in creier si maduva spinarii.
 Prin sinapse constituie un sistem de comunicare dintre el si intreg organismul.


Conexiunea minte/corp


Creierul reprezinta computerul organismului generand activitatile operatorii si de programare ale mintii. Nervii reprezinta comunicarea cu noi insine si cu ceilalti. Maduva spinarii coreleaza cu gandurile si cu modelele noastre de comportament. Sistemul nervos este negativ influentat de modelele invechite.


Descrierea zonelor reflexe si actiunea asupra lor
Sistemul nervos de si extrem de complex si de important in buna functionare a organismului are la nivelul hartilor reflexogene putine reprezentari.
A) Reflexele cerebelului se gasesc tot pe haluce, sub cele ale epifizei si sus stanga fata de cele ale cefei.Tehnica de masaj este identica cu cea pentru hipofiza, si epifiza si anume se poate lucra cu policele oricarei maini, tinand priza cu aceeasi mana sau cu mana opusa, prin apasare-ridicare sau miscari circulare.
B) Encefalul nu este reprezentat sectionat ci in intregime si se gaseste pe partea plantara la nivelul halucelor, intre punctul paralel cu cel al nasului, dedesubt dreapta fata de sinusurile frontale si superior dreapta fata de zona cefei (aflata la baza degetului pe linia umeriloR). Avand in vedere ca reflexele sinusurilor frontale se gasesc la varful halucelui, cele ale nasului pe partea sa laterala, iar hipofiza este un punct in mijlocul degetului, punctul reflex al encefalului va arata ca o linie verticala ce pleaca de sub punctul sinusurilor, avand inspre exterior punctul nasului si terminandu-se la zona cefei.
In masarea reflexului encefalului actionam la fel ca in a cerebelului doar ca miscarile vor fi de apasare-tragere.
C) Punctele reflexe ale nervului trigemen (nervu 5, mixT), sunt dispuse pe partea interna a halucelui, de la articulatia interfalangiana la baza lui. Este un punct important in tratarea afectiunilor dentare deoarece trigemenul enerveaza dintii. Dat fiind faptul ca reflexele emisferelor craniene sunt dispuse invers pentru tratarea unei afectiuni localizate in partea dreapta vom lucra pe punctul de la piciorul stang si invers.
Modul de masare este identic cu cel al hipofizei, cerebelului, epifizei si encefalului, doar ca putem folosi si partea laterala a policelui.
D) Nervul sciatic este cel mai voluminos nerv din organism, cu functie mixta, ce da nastere la ramuri colaterale si terminale. Pentru ai gasi punctul reflex, la ambele picioare luam ca reper tendonul lui Ahile, coboram pe acesta spre calcaneu si alunecam oblic pe marginea acestuia.
Masajul acestui punct se face prinzand piciorul in palma si facand miscari de apasare-tragere de-a lungul lui.
E) Deoarece maduva spinarii se gaseste in canalul vertebral, reflexul ei va fi identic cu cel al coloanei vertebrale (discutat in cadrul sistemului osoS).
F) Pentru sistemul nervos in ansamblu avem la fiecare picior doua puncte reflexe, deoparte si de alta a partii infero-posterioare a osului calcaneu.
Le putem activa prinzand piciorul intre police si index si masand circular sau prin apasare-ridicare, cu buricele acestora.
G) Un punct reflex pe care il mai putem descrie aici este cel pentru zonele temporale ale capului, tamplele, eficient in tratarea cefaleei si a migrenelor. Se afla dispus pe partea interna a halucelor, imediat deasupra punctului reflex pentru nervul trigemen si deci se va activa in acelasi mod.
H) Plexul solar isi are reflexele tot la nivel plantar, sub linia diafragmei, la aproximativ un cm dupa terminarea zonei esofagului.
Pentru masarea acestei zone se pot folosi alternativ policele ambelor maini. Tinand priza cu celelalte degete pe partea anterioara a piciorului, efectuam miscari de apasare si tragere, policele alunecand unul dupa celalalt. Din aceeasi pozitie se poate folosi doar mana de pe partea cu piciorul in lucru, de asta data policele efectuand miscari de apasare-ridicare sau miscari circulare. Acest punct este extrem de important in tratarea afectiunilor organelor din cavitatea abdominala, iar depozitele intalnite aici ne arata o problema la acest nivel.

loading...Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2018 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai