mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reflexoterapie
Index » Boli Si Tratamente » Reflexoterapie
» SISTEMUL ENDOCRIN

SISTEMUL ENDOCRIN





Descriere anatomica


Glandele endocrine (cu secretie internA), sunt alcatuite din epitelii secretorii, nu au canal excretor, produsul lor poarta numele de hormoni, se secreta in cantitati foarte mici si se elibereaza direct in sange si actiunea lor este pe termen lung. Acestea sunt:


Hipofiza - glanda pituitara
Se gaseste la baza encefalului, in saua turceasca a osului sfenoid, are legaturi cu hipotalamusul, anatomic(prin tija pituitarA), vasculare (prin sistemul porT) si nervoase (prin tractul nervos hipotalamofipofizaR). Hipofiza are trei lobi : anterior mijlociu si posterior Lobul 1 si 2 impreuna formeaza adenohipofiza, care este impartita in lobi prin septuri (sau peretI) conjunctivi, tesut conjunctiv care se desprinde din capsula fibroasa care inconjoara glanda. Contine celule acidofile si bazofile. Cele acidofile secreta hormoni nonglandunotropi (nu actioneaza asupra altor glandE). Acesti hormonii vor fi :
- STH (hormon somatotrop, cu rol important in crestere, osteogeneza, retinerea de apa si saruri minerale, in stimularea si mobilizarea acizilor grasi liberi, etc.) ;
- si prolaptina (care la femei stimuleaza secretia laptelui si inhiba gonadelE). Celulele bazofile secreta hormoni glandulotropi, care tin sub controlul lor alte glande endocrine :
- ACTH, controleaza suprarenalele, stimuleaza melanogeneza, influenteaza metabolismul glucidic, protidic si lipidic, si activitatea nervoasa, etc.
- TSH, stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni.
- Hormonii gonadotropi FSH (foliculostimulanT) si LH (hormon gluteinizanT ), controleaza functiile gonadelor.

- MSH - este hormon melanocitostimulator.


Al treilea lob hipofizar se numeste neurohipofiza, contine neurosecretii, ocitocina (sau ocitocinA) si vasopresina (hormon antidiuretiC), care sunt secretatii la nivelul hipotalamusului. Ocitocina stimuleaza contractia musculaturii netede, iar vasopresina controleaza echilibrul hidric si prin aceasta controleaza tensiunea arteriala.


Epifiza sau pineala
Se gaseste in neurocraniu, in interdependenta cu diencefalul , are forma conica, si consistenta moale si fibrilara. Corpul pineal prezinta la exterior o capsula iar in interior o serie de septuri conjunctive ce o delimiteaza in lobuli. Ea este antagonista adenohipofizei, inhiband activitatea gonadelor. Hormonul secretat, melatonina are rol in depigmentare, in normalizarea ciclului menstrual, in intuitie. Participa la metabolismul mineralelor si la cel al glucidelor si alaturi de hipotalamus are rol in ciclul de somn/trezire.


Glanda tiroida


Este situata pe laturile laringelui in dreptul cartilajului tiroid, in partea superioara a traheii. Prezinta doi lobi uniti de un al treilea, mic, numit ist.
Lobii sunt impartiti in lobuli prin septuri conjunctive desprinse din capsula pitroasa, care inconjoara glanda.
Structural contine foliculi tiroidieni, cu peretii epiteliali unistratificati, care contin produsi iodati, aflati intr-o substanta coroidala. Intre foliculii tiroidieni se gasesc celule parafoliculare (inafara foliculei, C, care secreta calcitoninA). Tot in lobulii tiroidieni intalnim vase sangvine si limfatice precum si fibre nervoase.
Hormonul principal secretat de glanda tiroida este tiroxina, care: influenteaza cresterea organismului, stimuleaza catabolismul, metabolismul mineral, schimburile respiratorii, termogeneza, scoarta cerebrala, afectivitatea, imaginatia si gandirea. accelereaza maturizarea sexuala, creste excitabilitatea nervoasa, etc. Are efect si asupra altor glande endocrine cum ar fi : gonadele, suprarenalele, hipofiza, paratiroidele.


Glandele paratiroide


Sunt sub forma unor glande mici, in numar de 4, chiar pe tiroida, doua superioare si doua inferioare. Ele pot fi si mai multe, si anume, in interiorul tiroidei, in timus, in tesutul conjunctiv de la baza gatului sau in mediastin.
Hormonul secretat de paratiroide se numeste parahormon, care este secretat de celule numite principale, foliculare. Celule parafoliculare C, similare cu cele de la tiroida, secreta calcitonina, cu actiune inversa, parahormonului.
Parahormonul are efect: asupra sistemului osos, asupra rinichiului, controleaza secretia vitaminei D, stimuleaza resorbtia tubulara a calciului si magneziului, inhiba resorbtia tubulara de sodiu, de potasiu si de aminoacizi, are si activitate antitoxica, in sensul ca neutralizeaza o serie de toxine.




Glandele suprarenale
Sunt in numar de doua si se gasesc in loja renala deasupra rinichilor, fiind in stransa legatura topografica cu acestia . Fiecare evidentiaza existenta unui cortex suprarenalian, care este esential vietii si care are rol major in starile de stres. Cele doua glande au o zona corticala, ce reprezinta 80-90% din glande si care secreta hormoni, derivati din colesterol, care ajung in sange si sunt:
- mineralocorticoizi -cu rol in metabolismul apei si al electrolitilor, ex: aldosteronul
- glucocorticoizi - cu rol in metabolismul glucidic si rol antiinflamator in special cortizol
- hormonii sexoizi - cu rol in metabolismul protidic si in procesul de sexualizare, in special androgeni si estrogeni
Suprarenalele prezinta o zona medulara medulosuprarenala, care este de origine nervoasa si care secreta catecolaminele.


Timusul


Se gaseste retrosternal. Se dezvolta pana la pubertate, cand regreseaza. Este alcatuit din 2 lobi impartiti in lobuli, la care distingem o zona corticala si o zona medulara.
Functional, extractele chimice (sunt in loc de hormoni si contin in structura un grup mai mic sau mai mare de aminoacizI).
Determina :

- franarea dezvoltarii gonadelor,


- stimuleaza cresterea,

- stimuleaza mineralizarea oaselor,


- la pubertate regreseaza, pentru ca s-a dezvoltat functia gonadica (incepe activitatea sexualA) si ramane ca organ cu rol in apararea imunitara.


Pancreasul endocrin
Pancreasul a fost descris la sistemul digestiv, acolo unde am vorbit de functia s-a endocrina.
Functia endocrina a pancreasului este produsa de catre celulele Langerhans, care sunt celule glandulare secretoare si care contin : celule A, care secreta glucagon, celule B, care secreta insulina, celule D, care secreta stomatostatinul si celule F, care secreta un polipeptid pancreatic. Insulina mareste permeabilitatea celulelor pentru glucoza, aminoacizi, potasiu, magneziu si fosfati. modifica activitatea unor enzime. este singurul hormon cu efect anabolizant pentru toate metabolismele intermediare. Glucagonul are actiune contrara insulinei.


Glandele sexuale
Sunt reprezentate de ovare, la femei si de testicule, la barbatii, dar vor fi prezentate in cadrul aparatului genital.


Functiile sistemului endocrin


- Realizeaza si coordoneaza pe cale umorala (prin intermediul sangeluI), functiile organismului, sub control permanent al sistemului nervos.
- Asigura homeostazia organismului (catecolaminele, mineraliicorticoizi, parahormonI).
- Intervin in procesele de crestere si dezvoltare (hormonii tiroidieni (tiroxina, triodotirominA) somatotropul -al hipofizei, hormonii sexuali, si timusul (pana la pubertate are rol in crestere si dezvoltare, apoi activitatea e de inhibitiE).
- Hormonii intervin in reproducere prin gametogeneza controland fertilizarea, hranirea fatului, deci asigurand perpetuarea speciei.
- Asigura raspunsul organismului la stres fizic, la inertii, la traume, la inanitie, la stres psihic (cortizonul si catecolaminelE)
- Influenteaza sistemul nervos (hormonii tiroidieni, androgeni (ai masculinitatiI) si estrogeni (ai feminitatiI)).
- Rol metabolic activ, fiecare glanda actioneaza asupra unui tip de metabolism.


Conexiunea minte/corp
Deficientele glandelor ar putea avea legatura cu probleme care tin de control, de respectul de sine, cu senzatii de indepartare, de reprimare, de umilire si de neliniste,


Descrierea zonelor reflexe si actiunea asupra lor


A) Reflexele hipofizei se afla pe partea plantara a ambelor picioare, exact la mijlocul falangei distale a halucelui altfel spus in mijlocul pernutei degetului mare.
Se poate lucra cu policele oricarei maini, tinand priza cu aceeasi mana sau cu mana opusa, prin apasare sau miscari circulare.
B) Punctele reflexe ale epifizei se gasesc tot la nivelul halucelor, in imediata vecinatate cu cel al hipofizei, cum privim talpa, il gasim oblic in sus dreapta fata de acesta.
Se lucreaza prin aceleasi metode ca hipofiza.
C) Paratiroidele isi au punctele reflexe inspre partea mediana a plantelor, pornind de la extremitatea liniei umerilor la cea a diafragmei, pe marginea falangei proximale a halucelui.
Prindem partea anterioara a piciorului, cu mana de aceeasi parte, si cu policele efectuam miscari de apasare si tragere in jos.
D) Tiroida se gaseste tot pe plante, deasupra liniei diafragmei, sub paratiroida, aratand ca o scurta linie orizontala trasata pe articulatia metatarsofalangiana a halucelui.
Metoda de masare este la fel ca la paratiroida, doar ca de aceasta data miscarile vor fi de tragere stanga-dreapta.
E) Suprarenalele se gasesc la aproximativ 2-3 centimetri sub linia diafragmei, in mijlocul talpilor, imediat deasupra rinichilor, de aceea se lucreaza la fel ca acestia, dar punctele se pot masa chiar deodata.
F) Punctele reflexe ale timusului sunt mici si situate pe partea mediana a picioarelor, sub articulatia metatarsofalangiana a halucelui, pe muchia primului os metatarsian, sau altfel spus in coltul din jos-dreapta, sub linia diafragmei.
Cea mai simpla metoda de activare a lor este prin prinderea piciorului dinspre partea plantara, cu mana opusa, si apasarea punctului cu policele.



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor