mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:  
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  

termeni medicali
Reflexologie
Index » Boli si tratamente » Reflexologie
» Durerea

Durerea



O prezenta zilnica in cabinetul oricarui medic este si durerea. Aceasta suferinta, care nu scuteste pe nimeni, de-a lungul unei vieti, face parte integranta din existenta fiecarui individ. Din cele mai vechi timpuri omul a fost preocupat de alinarea durerilor, act pe care Hipocrate il socotea opera divina". Dar nici unul dintre numeroasele remedii folosite pana acum, de la cele mai rudimentare1 pana la cele mai sofisticate, nu a reusit sa rezolve difinitiv durerea. Se si spune, de altfel, ca marea durere a terapiei durerii este insasi terapia durerii". Si totusi, ca urmare a progreselor realizate in domeniul neurofiziologiei si al neurochimiei durerii, sinteza unui antidot extrem de eficace impotriva durerii se pare ca a fost realizata in laborator. Acest succes s-a datorit in buna parte descoperirii substantelor care provoaca durerea. Ele iau nastere la nivelul celulelor distruse cu ocazia unei lovituri, inflamatii, contractii violente, lipsei sau, dimpotriva, abundentei de sange etc. Aceste substante ale durerii nu sunt altele decat clorura de potasiu, serotonina, histamina, bradikinina etc. Ele excita foarte puternic fibrele senzitive care transmit senzatiile de la periferie - ce iau nastere cu aceasta ocazie - la creier, unde sunt percepute sub forma de durere. Pana la o anumita limita organismul se apara impotriva acestei senzatii penibile, durerea, cu ajutorul a doua substante numite enkefaline1 si endotfine2 , fabricate in creier.

Dar, din fericire pentru om, competitia dintre substantele durerii si cele impotriva durerii va fi castigata, pana in cele din urma, de ultimele. Am spus din fericire pentru om, deoarece durerea constituie un mijloc de aparare al organismului, o santinela avansata", cum o mai denumea filozoful francez H. Bergson.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca organismul fabrica substante antidurere si cu ocazia unor stimuli psihici. Asa se explica disparitia durerilor de dinti de indata ce ne aflam in sala de asteptare sau pe scaunul medicului stomatolog; frica de extractie ne-a luat ca prin minune durerile, Tot asa si disparitia durerii pe care un copil o acuza la nivelul degetului, in urma unei lovituri, de indata ce mama a suflat3 peste locul cu pricina si apoi 1-a sarutat. Gestul ei de dragoste a contribuit la cresterea secretiei de endorfine. Nu de putine ori auzim spunandu-se despre unii medici ca-ti iau durerea cu mana", cand consulta. Blandetea cu care acestia se apropie de bolnavi si increderea ce le-o confera sunt factori psihici puternici, ce contribuie la fabricarea de substante antidurere.

Cresterea substantelor antidurere sa fie oare si secretul sugestiei si al autosugestiei, metode foarte mult folosite pentru combaterea durerii in tot mai multe tari1 ?
Neurofiziologia durerii ne-a furnizat si alte date. Fibrele ce transmit senzatiile de la periferie spre centrii nervosi superiori, unde sunt decodificate, sunt de doua feluri: subtiri si foarte numeroase la numar, cu o viteza mica de conducere (4(5 cm - 2 m pe secunda), si groase, putine la numar, dar cu o mare viteza de conducere (30-l00 m pe secunda). Prin intermediul fibrelor groase creierul este informat mult mai repede de tot ceea ce se intampla la periferie. in felul acesta, in cazul durerii, va lua masuri de anulare, la diferite niveluri, a transmiterii senzatiilor dureroase de catre fibrele subtiri. Din fericire pentru om, ca si in cazul celulelor ce fabrica substantele antidurere, si fibrele groase se epuizeaza, transmiterea senzatiilor periferice \'devenind deficitara. in felul acesta omul, percepand durerea, va lua masuri de aparare impotriva agresorului.
Neurochimia durerii a mai descoperit ca aspirina actioneaza impotriva durerii, impiedicand formarea substantelor durerii la nivelul celulelor distruse, iar piramidonul si algocalminul, prin blocarea conducerii senzatiei dureroase spre creier.

Neurofiziologii au adus mari servicii si acupuncturii, descoperindu-i, pe baze stiintifice moderne, mecanismul sau antidurere. Pomeranz, descoperitorul endorfinelor, a observat ca aceste substante se produc in cantitate crescuta si cu ocazia stimularii prin acupunctura a unor puncte speciale de pe piele. Acelasi fenomen are Ioc si cu ocazia electropuncturii.
Alti cercetatori au demonstrat ca prin stimularea continua, in timpul anesteziei2 prin acupunctura sau electropunctura, a anumitor puncte, se actioneaza asupra fibrelor groase, care, asa cum spuneam, au o mare viteza de conducere a senzatiilor. In felul acesta senzatiile acelor sau curentului de la periferie vor fi transmise mai repede la creier decat senzatia durerii. in consecinta, senzatia dureroasa nu va mai ajunge\'la centrii superiori nervosi pentru a fi perceputa. Pentru a obtine un astfel de efect, stimularea punctelor trebuie facuta in mod continuu, in tot timpul anesteziei.
Ce ne spune medicina traditionala despre durere? Conform fiziopatologiei energetice, durerea se datoreste acumularii si stagnarii, in anumite meridiane, a energiilor circulante. Un astfel de dezechilibru energetic se datoreste mai multor cauze, grupate in doua categorii: externe si interne. in grupa cauzelor externe, pe primul se situeaza frigul sau caldura prea mare, iar in a celor interne, dereglarile psihice si alimentare.

Durerile de cauza externa sunt intotdeauna acute, ele beneficiind de un masaj superficial. Cele de cauza interna au un caracter cronic si beneficiaza de un masaj profund.
Pentru medicul traditionalist, durerea poate fi de tip energetic INN sau IANG.
O durere de tip energetic IANG are urmatoarele caractere: apare sub forma de intepaturi, torsiuni, curent electric, imbracand intotdeauna un caracter acut. Ea este mai frecventa in timpul zilei, se agraveaza la miscari, presiune, caldura locala si se amelioreaza la frig.
Durerile de tip IANG se trateaza prin manee de dispersie.
O durere de tip INN este usoara, suporila, aproape permanenta. Ea se manifesta mai ales noaptea, se agraveaza la frig si se amelioreaza la caldura, miscare si presiune locala.
Durerile de tip INN se trateaza prin manee de tonifiere.
Acupunctura este un mijloc extrem de eficace impotriva durerii, fapt pentru care i se mai spune si terapia durerii". in lipsa unui medic acupunctor si dumneavoastra va puteti trata durerile, facand apel la presopuncrura1. Pentru cei interesati, in urmatoarele ini sunt expuse cele mai des intalnite dureri, ce pot beneficia de un astfel de tratament. Pentru reusita sa veti folosi maneele indicate, tinand seama de caracterul energetic al durerii, descris mai sus.Inainte de a va prezenta durerile cele mai frecvent intalnite, reamintim ca tipul energetic al acestora poate fi silit si de dv.; in functie de caracterul lor se va folosi o manea sau alta.



Tipareste Trimite prin email