mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Tetanosul

Tetanosul






Este o boala infectioasa produsa de bacilul Clostridium tetani care patrunde in organism prin intepaturi, taieturi, raniri, etc, provocand prin neurotoxina pe care o produce simptomatologia caracterisclica a bolii (spasme tonice ale muschilor voluntari, exagerare marcata a activitatii reflexe si convulsii). Incubatia dureaza 3 zile pana la 3 saptamani. in medie 8 zile, si cu cat este mai scurta cu atat boala este mai gra.


Cuprins:

Diagnosticul

Complicaţiile

Examene paraclinice

Diagnosticul diferenţial

Tratament

Profilaxie


Diagnosticul

sus sus
Se bazează pe prezenţa unei plăgi īn 80% din cazuri. Boala debutează cu hipertonia muşchilor scheletici iniţial la nivelul mandibulei şi a gātului, după care, īn 24-48 de ore, contracţiile se generalizează cu spasme din ce īn ce mai frecvente şi mai intense. Alte semne: Irismus datorită spasmului maseterilor, rās sardonic, opislotonus (datorită spasmului muşchilor gātului şi spatelui), abdomen lemnos, extremităţi extinse şi rigide, hipertermie, cefalee, tahicardie şi agitaţie. Senzoriul este normal.


Tetanosul nou-născuţilor apare īn a treia şi a zecea zi de viaţă şi se manifestă prin trismus, rigiditate musculară marcată, deglutiţie imposibilă, agitaţie, hipertermie, convulsii şi crize de apnee cu cianoză.

Complicaţiile

sus sus
Pot fi respiratoare (pneumonie, edem pulmonar, insuficientă respiratorie, laringospasm) şi compresia sub subluxaţia vertebrelor.

Examene paraclinice

sus sus
leucocitoză variabilă, LCR normal. Evaluarea rezervei alcaline indică insuficienţa respiratoare. Radiografia vertebrală se face la bolnavii cu dureri şi opistotonus sever.

Diagnosticul diferenţial

sus sus
Se face cu traumatismele capului şi gātului, cu infecţiile (abces dentar sau periamigdalian), cu intoxicaţia cu fenoti-azină sau stricnina, cu bolile endrocrine/metabolice (tetania hipocalcemică şi hipomagneziemică) şi cu isteria (reacţie contradictorie).


Tratament

sus sus
Imediat după producerea plăgii: spălare cu apă sterilă şi săpun, debridarea plăgii şi pansament; imunoglobufină umană antite-tanică şi anatoxină difterotetanică
Tratamentul bolii constă īn:
- susţinerea căilor aeriene cu oxigen şi intervenţie activă la nevoie;
- combaterea spasmelor musculare şi a durerilor asociate, cu diazepam 0,1-0,3 mg/kilocorp/doză repetat la 4-8 ore i.v. sau 0,1 - 0,8 mg/kilocorp/24 de ore la 6-8 ore p.o. sau fenobarbital 5 mg/kilo-corp/24 ore īn 3-4 prize orale, i.m. sau i.v. (după o prealabilă īncărcare). Evitarea stimulilor externi;
-imunoglobufină antitoxină tetanică va fi dată īn doză de 250- 500 unităţi i.m.; la nou-născut 500 unităţi i.m.;
-antibiotice: penicilina G 100 000 u./kilocorp/24 ore īn 6 prize i.v., timp de 10-14 zile.

Profilaxie

sus sus
imunizare activă.
Atenţie: toţi bolnavii cu tetanos vor fi internaţi īn secţia de terapie inlcnsivă.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor