mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Defibrilarea (socurile electrice)

Defibrilarea (socurile electrice)






Socul electric consta in trimiterea in torace a unei descarcari de curent de inalta tensiune pe o durata de timp foarte scurta, in scopul anihilarii activitatii electrice anarhice a fibreior miocardice. Se produce o oprire a cordului, in ideea ca, dupa o latenta de cateva secunde, sa urmeze reluarea automatismului natural al inimii. Este foarte indispensabil ca socul electric sa fie precedat si mai ales urmat de un masaj cardiac extern eficace.

Metoda este indicata atunci cand este necesara rezolvarea foarte rapida a tulburarilor grave de ritm: tahicardii supraventriculare sau ventriculare si mai ales fibrilatia ventriculara.

inaintea efectuarii unui soc electric, ne m asigura ca este rba de o problema reala de hemodinamica si nu de un artefact de citire pe cardiomonitor.



Cuprins:

Material

Tehnica defibrilării

Rezultate şi monitorizare


Material

sus sus
o sursă de curent (defibrilatorul). La copil se folosesc aparate ce funcţionează prin descărcarea unui condensator şi care furnizează energii de la zero la 320 jouli timp de câteva miimi de secundă; aceste aparate necesită o întreţinere permanentă (încărcarea condensatorilor), dar sunt autonome. Mai sunt necesari: doi electrozi circulari plani, cu diametru mare, menţinuţi în maşoane izolante; un electrocardiograf cu înscriere şi un monitor cardiac (sau electrocardiograf) modern care poate porni fără pericol descărcarea.


Tehnica defibrilării

sus sus
diferă, după starea generală a copilului:
- când copilul se află într-o stare generală bună şi se doreşte reducerea unei tulburări de ritm bine tolerate dar rebele la tratamentul medical. Se execută pe nemâncate, sub tratament anticoagulant cu hepa-rină, în scopul evitării complicaţiilor tromboembolice secundare regularizării frecvenţei cardiace; cale venoasă deschisă; se injectează un sedativ puternic (diazepam Img/kilocorp i.v.); se oxigenează puternic pe mască şi se va avea la îndemână material pentru ventilaţie artificială.
- când situaţia este dramatică (fibrilaţie ventriculară şi oprirea circulaţiei), se va face un masaj cardiac extern continuu, se va ventila artificial cu oxigen pur şi se va corecta acidoza metabolică sau hipo-volemică.

Defibrilarea nu va fi efectuată într-o cameră închisă, prea bogată în oxigen, pentru a preveni un incendiu. Se pune bolnavul sub electro-cardioscop, se ung electrozii cu pastă de ECG, se pune aparatul Ia încărcat. Se îndepărtează orice persoană de bolnav sau de pat. Se aplică electrozii pe toracele bolnavului, unul la baza inimii, celălalt la vârf. Se debranşează monitorul cardiac, dacă nu este conceput să primească descărcări de înaltă tensiune. Se descarcă un curent de 30-100 jouli în funcţie de greutatea copilului (0,5-2 j/kg). în caz de eşec, se poate dubla doza. Se trece la sau se reia imediat ventilaţia artificială şi masajul cardiac extern, în timp ce monitorul este rebranşat. Se examinează traseul ECG.

Rezultate şi monitorizare

sus sus
în cazul reluării ritmului sinusal după stopul circulator, se vor întări contracţiile cardiace injectând i.v. 3-10 ml clorură de calciu 10% şi se va continua masajul cardiac extern şi ventilaţia artificială până ce autonomia cardiorespiratoare devine normală. Bolnavul va fi lăsat în continuare pe monitor cardiorespirator.


în caz de recădere rapidă sau eşec se va controla şi corija o eventuală hipoxie, acidoză, hipovolemie, hiperkaliemie şi se va efectua un nou şoc cu o energie dublată.
în caz de stop cardiac se va face tratamentul descris la acest capitol.

Tipareste Trimite prin email






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor