mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Pediatrie
Index » Boli si tratamente » Pediatrie
» Astmul infantil

Astmul infantil







Diagnostic. Pacientul prezinta o obstructie reversibila a cailor respiratorii (debitul respirator maximal variaza cu > 20%, p.271), insotita de respiratie suieratoare, dispnee sau tuse (care poate fi nocturna si sa constituie singurul semn). Diagnosticul diferential se face cu un corp strain, crup si pneumonie. Semnele astmului grav sunt tahipneea (peste 50 respiratii pe minut), imposibilitate de a vorbi sau de a se alimenta, puls peste 140/minut, fluxul respirator maximal (peak flow) < 33% din valoarea normala. Pacientii pot sa nu fie agitati.In cazul in care astmul pune in pericol viata pacientului: fluxul maximal este sub 50%, apare cianoza, liniste toracica, oboseala sau epuizare, agitatie, scaderea starii de constienta.

Tratament (indicatiile BTS).1 » incearca sa eviti factorii provocatori; » Verifica starea tehnica a inhalatorului; » Discuta toate temerile familiei; » Aranjeaza un de auto-tratament; » Verifica respectarea tratamentului prescris; » Indica un peak flow -metru (daca este un copil mai mare de 5 ani); » incepe de la treapta corespunzatoare cu gravitatea simptomelor si creste dupa nevoie (sau diminueaza daca rezultatele controlului sunt bune un interval mai mare de 6 luni); » Prednisolonul poate fi necesar in orice moment (40 mg/zi).

Treapta 1 incearca administrarea de preparate beta-agoniste. Daca acestea sunt necesare mai mult de o data pe zi se trece la treapta 2;



Treapta 2 Adauga cromoglicat (20 mg/8h - pulbere de inhalat);
Treapta 3 Se trece de la cromoglicat la budesonid - 50-200 (ig/12h, folosind un spatiator de volum mare. Considera posibilitatea unui tratament de 5 zile cu prednisolon (1-2 mg/kg/zi, PO);
Treapta 4 Se creste cantitatea de budesonid la 400 )ig/12h, folosind un spatiator cu volum mare, adaugand (sau nu) un tratament cu prednisolon si cu beta-agonist (Salmeterol, 2 spray-uri la 12 h);
Treapta 5 Adauga xantina retard cu sau fara beta-agonist nebulizat si la fiecare a doua zi administreaza prednisolon - 5-l0mg PO (ipratropium sau un beta-agonist in perfuzie s.c.
Exemple de doze: beta-agonisti - saibutamol mixtura, fara zahar, 2 mg/5ml - j ml/8h (0,1 mg/kg/8h daca este un copil sub 2 ani). Inhalatoarele sunt de preferat: terbutalin, 250 jjg/4-6h (un singur spray) -sau cu spatiator si masca pana la varsta de 8 ani.


Xantine - teofilina - 5 mg/kg/8h, PO (siropul contine 60 mg/5ml). incearca sa verifici concentratia in sange. Biodisponibilitatea difera de la un produs la altul. Pentru teofilina retard doza este de peste 12 mg/kg/24h, PO. Capsule de 60, 125 si 250 mg. Granulele pe care le contin pot fi imprastiate pe alimente de consistenta moale. NB: atentie la efectul de intarziere a cresterii al steroizilor (inclusiv al steroizilor inhalabili).2
Tratamentul astmului

Prevenirea astmului




Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor