mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Oftalmologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie
» Tumefactiile orbitare

Tumefactiile orbitare





Leziunile situate la nivelul oaselor orbitei au tendinta de a evolua cu proptosis exoftalmic) indiferent de originea lor.
Proptosis-ul (protruzia continutului) este un semn deosebit de important care atrage atentia asupra unor probleme intraorbitare. Daca presiunea exercitata in orbita este excentrica, atunci se produce o deviatie a globului ocular si diplopie. Durerea orbitara are de obicei originea in structurile invecinate (ex: sinuzita).
Celulita orbitara. Rezulta de obicei ca urmare a extinderii infectiei de la sinusurile paranazale. in interiorul orbitei se produce o inflamatie acuta ce se insotesc de febra, edem palpebral, proptosis si imobilitatea globului ocular. Interneaza pacientul in spital pentru tratament prompt. Administrarea sistemica de antibiotice ex: cefuraxime 1,5 g/8b IV (la copil 20 mg/kg/8 h) este necesara pentru a preveni extinderea procesului la meninge si tromboza sinusului cavernos. Exista si riscul de orbire ca urmare a compresiunii nervului optic sau trombozei selor nutritive ale nervului.
Fistula carotido-cavernoasa. Este de obicei consecinta rupturii unui anevrism carotidian cu refluarea sangelui la nivelul sistemului cavernos. Se produce o congestie a selor sanguine ale ochiului cu edem conjunctil si palpebral. In mod clasic, exoftalmia este descrisa ca fiind pulsatila. La nivelul ochiului se asculta un suflu puternic. De obicei simp-tomele se remit in mod spontan. Uneori poate fi necesara ligatura caro-tidiana.
Tumorile orbitare. Neoplasmele orbitare primare sunt rare (angi-oame, tumori dermoide, meningioame sau glioame de nerv optic). Tumorile secundare sunt mai frecvente. Reticulozele pot forma depozite orbitare (examineaza ficatul, splina, ganglionii limfatici; fa o hemograma completa). La copii, exoftalmia unilaterala poate fi primul semn al unui neu-roblastom. Rareori tumorile nazofaringiene pot inda orbita - ca in cazul mucocelelor si piocelelor and originea in sinusurile etmoidale si frontale. Imaginile orbitei obtinute prin CT ofera o reprezentare clara a acesteia.


Hipertiroidismul poate produce exoftalmie (p.586).




Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor