mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reumatologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Reumatologie
» Osteoartropatia hipertrofica

Osteoartropatia hipertrofica







Suferinta se caracterizeaza prin degete hipocratice, reactie periostala cu formare de os nou si artrita exudativa. Foarte frecnt acest sindrom se exprima intr-o forma incompleta numai cu degete hipocratice.
Osteoartropatia hipertrofica poate fi primara sau secundara. Daca in formele primare etiologia este necunoscuta, in cele secundare boala se considera ca este determinata de suferinte cu care se asociaza.
In acest din urma caz, mecanismul este suspicionat a se produce pe cale neurogena sau humorala. Argumente asupra medierii nervoase arata ca suferintele care o induc sunt in foarte mare parte ale unor organe inervate de vag, iar vagotomia poate uneori determina rezolutia semnelor clinice. Stimularea vagala de la organul afectat ar induce modificari vasomotorii dilatati in alte teritorii. O mediere humorala s-ar putea face prin entuale substante elaborate de organele bolna. Prin oricare din aceste modalitati sau prin altele in prezent ignorate se produce o detasare periostala cu formare de os nou subiacent si cu rezobtie endostala. Enimentele au loc preferential la extremitatile distale ale oaselor mici lungi ale extremitatilor (metacarpiene, metatarsiene, falange) si mai rar la alte oase. in tesuturile cine ca si in sinoviala afectata se poate intalni un exudat inflamator limfoplamocitar, iar in patul unghial si in tesutul subcutan al pulpei degetelor se detecteaza proliferare de tesut conjunctiv, ceea ce determina forma particulara a degetelor.



Toate acestea par a fi urmarea cresterii irigatiei in tesuturile mentionate, fenomen realizat prin vasodilatatii regionale si prin cresterea < numarului anastomozelor arterio-noase functionale.
Forma primara denumita si pahidermoperiostita sau sindromul Touraine-Solente-Gole" apare mai frecnt la sexul masculin la pubertate. Debutul bolii este printr-o ingrosare progresiva a tegumentelor regiunii fetei, scalpului, cefei, bolnavii capatand infatisare leonina. Pielea are un aspect grasos, lucios si umed prin transpiratie execesiva, mai ales la palme si tare. Rareori se produce acroliza a ultimelor falange ale degetelor. Aparitia durerilor articulare se produce tardiv, dupa cel putin doua decenii de evolutie a bolii.

Formele secundare sunt mult mai frecnt intalnite ativ cu cele primare. In ele nu se produce ingrosare tegumentara, iar pielea nu are aspect lucios, grasos si cel mai des se prezinta in forma incompleta, adica numai cu prezenta de degete hipocratice. Formele secundare pot sa apara in asociere cu carcinomul bronsic pe care il pot precede in simptomatologia specifica cu cateva luni. Este posibil ca modificarea rapida a formei degetelor sa fie dureroasa (senzatie de arsura), datorita procesului de periostita. Deseori osteoartropatia hipertrofica a fost sesizata mai intai de medic si dupa aceea a fost recunoscuta si de bolnav. Tratamentul chirurgical sau citostatic antitumoral poate induce temporar o regresie sau chiar o normalizare a formei degetelor. Reactivarea bolii primare duce la reaparitia degetelor "in bat de tobosar".
Osteoartropatia hipertrofica mai poate sa apara in asociere cu supuratii pulmonare (bronsectazii, empiem, abces pulmonar) bronhopneumopatie cronica obstructiva, tuberculoza pulmonara, sarcoidoza, mezoteliom pleural, boli congenitale cardiace cu sunt dreapta-stanga, boli inflamatoare intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica), sprue, neoplasm hepatic, de colon, de esofag etc. Evolutia este mult mai rapida la bolnavii cu neoplazii.



Se citeaza aparitia de degete hipocratice unilateral, mai ales la bolnavi cu suferinte vasculare ca anevrism de aorta sau de artera subclavie. Aparitia la un singur deget este, de obicei, post traumatica. in hipertiroidism, alaturi de hipocratismul digital poate sa apara o periostita asimptomatica a oaselor metacarpiene si a falangelor, mai ales in portiunea lor diafizara.In foarte rare cazuri de coexistenta a artritelor, acestea sunt cu articulatii tumefiate, calde si rosii ce intereseaza numai membrele inferioare. Lichidul sinovial are caractere exudati, dar cu foarte putine leucocite, in majoritate mononucleare.
La examenul radiografie al osului uneori se poate observa o linie fina, transparenta sub periost. Extremitatile falagelor digitale pot fi sediul unor resorbtii osoase. Aceste modificari radiografice sunt, in general, precedate de scintigrafia osoasa care arata captari excesi de trasori radioactivi, fapt ce tradeaza o stare de mare remaniere osoasa locala.In cazul artritelor, la biopsia sinoviala se gasesc proliferari celulare, congestie vasculara, infiltrat redus mononuclear.
Tratamentul formelor secundare este eminamente al bolii cauzale, iar in cazul algiilor se recomanda antialgice si antiinflamatoare nesteroidiene. Sunt citate cazuri de eficienta terapeutica a anticolinergicelor (atropina, propantelina), mai ales asupra formelor secundare unor boli digesti.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor