mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Reumatologie
Index » Boli si tratamente » Oftalmologie » Reumatologie
» Artrite enteropatice

Artrite enteropatice







Aceasta categorie de suferinte articulare este strans legata de tulburari intestinale. Boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, by-pass-ul intestinal chirurgical sunt bolile intestinale care prezinta cel mai des coafectari reumatismale, boala Wipple fiind mai rar citata.In cazul bolilor inflamatoare intestinale nespecifice (rectocolita ulcero-hemoragica, boala Crohn) suferinta articulara apare la circa 20-25% dintre bolnavi. Ea se prezinta ca artrite periferice sau ca interesare axiala.
Artritele periferice insotesc mai ales interesarea colonica si mult mai rar formele fulminante de boala sau localizarea strict rectala. Afecteaza mai ales articulatiile mari ale membrelor inferioare, cu predilectie pentru genunchi si glezne. Sunt asimetrice, pauciarticulare si uneori migratorii. Perioadele de activitate artritica sunt conectate cu exacerbari ale bolii digestive, de obicei succedandu-le, mai rar precedandu-le. Artritele sau artralgiile au o durata medie de 1-2 luni, iar recuperarea se face fara a lasa urme permanente. Sinovita ce se produce este considerata a fi urmarea existentei unor titruri ridicate de complexe imune circulante, care pot fi identificate in ser la circa 25% dintre bolnavi.



Ea se caracterizeaza prin proliferari ale celulelor sinoviale, scularizatie crescuta, infiltrate celulare cu leucocite, limfocite, histiocite. Complementul in lichidul articular este scazut, iar factorul reumatoid este aproape constant negativ in ser. Cateodata apare o angajare inflamatoare a aponevrozei tare sau a tendonului lui Achille si rareori eritem nodos. Examenul radiologie nu pune in evidenta modificari majore, cele prezente fiind minore si nesemnificative. Tratamentul se adreseaza suferintei digestive, and efecte benefice si pe boala articulara. Deseori el trebuie completat cu medicatie antiinflamatoare nesteroidiana, fizioterapie si/sau preparate cortizonice intraarticular.
Elementele de spondilita ankilopoietica se intalnesc la 5-l0% dintre bolnavi. Predominanta masculina (3/1) si apartenenta la tipul genetic HLA B27 (asociere detectata la 50% de bolnavi) sunt doua caractere fundamentale care sugereaza un mecanism de producere inrudit intre cele doua boli. Semnele articulare pot precede (uneori cu ani) sau succede pe cele digestive. Examenul radiologie evidentiaza elemente de sacroileita, cateodata fara nici o expresie clinica subiecti. Mai rar se intalnesc stigmate ale prinderii coloanei vertebrale.

Peste o treime dintre bolnavii care sufera un by-pass intestinal dezvolta o simptomatologie reumatismala si dermatologica. Bolnavii care sufera o deritie jejuno-colonica sunt mai des afectati ca cei care au o conectare jejuno-iliaca. Artritele sunt multiple, sunt migratorii, au o durata scurta (zile, mai rar saptamani) si intereseaza mai frecvent articulatiile mici. Dermatita care apare foarte des (80% bolnavi) se exprima ca macule care evolueaza spre papule si apoi spre pustule. in ser se intalnesc des complexe imune ce contin IgA sau IgG cu proprietati de anticorpi fata de E. Colii.


Boala Whipple poate inscrie in loul sau clinic manifestari reumatice periferice, deseori migratorii care dureaza zile si nu lasa stigmate radiologice. Si in acest caz se remarca absenta factorului reumatoid. Prezenta incluziunilor PAS pozitive in macrofagele intalnite in peretele intestinal transeaza diagnosticul. Tratamentul indicat este cel antibiotic. EI se face la inceput cu penicilina (1 200 000/zi) si streptomicina (1 g/zi) o perioada de 10-l4 zile si apoi tetraciclina (1 g/zi) timp de un an. Semnele de artrita se sting in maximum o luna.
Simptome si semne clinice reumatismale se intalnesc in mod aleator in diverse boli hepatice ca hepatita virala, hepatita cronica acti, ciroza biliara primiti. In mecanismul de producere se incrimineaza prezenta complexelor imune circulante.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor