mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicina Naturista
Index » Boli Si Tratamente » Medicina Naturista
» VITAMINA C

VITAMINA C




Despre provenienta


Cea mai mare parte a vitaminelor sunt de provenienta naturala. Pentru ca vitaminele sunt substante ce sunt continute in alimente, suplimentele naturiste cu vitamine - fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide - provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, desi acestea pot fi obtinute si pe cale artificiala. Ca exemplu, vitamina A provine in mod obisnuit din untura de peste; vitamina C are cele mai bune insusiri atunci cand este extrasa din macese, iar vitamina B complex este extrasa din drojdie sau din ficat. Vitamina E este furnizata cel mai adesea de germenii de grau.






Ce este vitamina C?






Vitamina C se mai numeste si acid ascorbic si este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile (solubila in apA). Spre deosebire de marea majoritate a mamiferelor, omul nu poate sintetiza vitamina C. Din fericire, ea se gaseste in abudenta in sursele alimentare, necesarul de vitamina C fiind asigurat de consumul de fructe si legume preparate minimal. Vitamina C nu este rezistenta la caldura si lumina (ultravioletE) si se pierde relativ usor daca fructele si legumele sunt supra-expuse acestor doi factori (prin fierbere, taiere sau depozitare inadecvatA).


ISTORIC:


Istoricul vitaminei C este strans legat de cel al scorbutului, boala cauzata de lipsa vitaminei in organism. Scorbutul, ca si boala a fost recunoscut de Hippocrate, in jurul anului 400 inainte de Christos, insa prima incercare de a gasi o explicatie stiintifica pentru cauza bolii dateaza din secolul al XVIII-lea si apartine medicului scotian James Lind.
Inca din cele mai vechi timpuri se cunostea nevoia de a include in alimentatie plante proaspete si carne, pentru a preveni astfel o serie de boli. De altfel, folclorul multor civilizatii mentioneaza existenta unei plante sau unui echivalent cu proprietati curative pentru aproape orice boala.



In 1563, exploratorul francez Jacques Cartier, in timpul expeditiilor pe albia raului Saint Lawrence din Canada (rau care leaga Marile Lacuri de Oceanul AtlantiC) a apelat la cunostiintele localnicilor pentru a-si salva oamenii de la moartea prin scorbut, fierband acele unui anumit arbore din clasa coniferelor (ThujA) si dandu-le sa bea ceaiul respectiv. Astazi se stie ca ceaiul respectiv contine vitamina C.





Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Acestea se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru. Asa cum am spus, acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Este important de retinut ca vitaminele nu pot fi inlocuitori ai hranei zilnice si nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Acestea ajuta la buna functionare a mecanismelor organismului, in stransa legatura cu alte elemte nutritive precum minerale, grasimi, carbohidrati, apa, etc.



Vitamina C (acidul ascorbic, vitamina antiscorbuticA)
Vitamina C prezinta o importanta capitala pentru organism. Principalele ei proprietati sunt urmatoarele:o intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant; o este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica; o participa la asimilarea de catre organism a fierului; o previne si vindeca scorbutul; o mareste rezistenta vaselor sanguine ; o contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor; o are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism; o intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe; o participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare ; o diminueaza perioadele de convalescenta; o este eficienta in reducerea ritmului de opacjfiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnicE); o intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%; o impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului asigura functionarea normala a celulei hepatice; o intervine in metabolismul carotenilor ; o protejeaza acidul folie ; o are actiune antialergica ; o ca laxativ natural; o scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine; o mareste gradul de absorbtie a fierului organic; o reduce efectele unui numar mare de alergeni; o asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii





Acidul ascorbice foarte usor solubil in apa. Din pacate, dintre toate vitaminele, vitamina C este cel mai usor distrusa Iu contactul cu diferiti factori de mediu. Astfel, ea este deosebit de sensibila la caldura, prin fierbere si prajire, de la caz la caz, putandu-se pierde 30 pana la 90% din continutul initial al alimentelor. De asemenea, e sensibila la lumina si la aer (oxigeN).











Surse naturale de vitamina C




O larga varietate de fructe si legume contin vitamina C. Printre cele mai bogate surse disponibile de vitamina C se numara: macesele, fructele citrice, coacazele, guava, ardeiul iute, kiwi. De asemenea, vitamina C se gaseste si in rosii, gulii, legumele cu frunze verzi (spanac, patrunjeL), cartofii dulci, papaya, mango, pepene galben, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, ardeii rosii, zmeura, capsuni, ananasul.
Comparativ, macesele contin 2000 de mg de vitamina C la 100 g, in timp ce coacazele 200 mg la 100 de grame, kiwi 90 de mg la 100 de grame, iar portocala 60 de mg la 100 de grame de aliment.
In cantitate mult mai mica vitamina C se gaseste si in ficatul animal sau peste (coD) sau in laptele proaspat de vaca sau de capra. Procesul indelungat de pregatire a acestor preparate duce insa la pierderea si acestor cantitati mici de vitamina C. In plus, muschiul si grasimea animala, produsele mai des consumate in ziua de azi nu contin vitamina C.
Laptele matern contine vitamina C in cantitati foarte mici (4 mg la 100 de gramE), suficiente insa pentru prevenirea aparitiei scorbutului la nou-nascuti.Observatie: In cadrul procesului de preparare trebuie luate in consideratie tipul de legume si timpul de expunere astfel incat vitamina C sa nu se piarda. Initial se considera ca dupa 2 - 3 minute de fierbere, vitamina C este distrusa la nivelul legumelor, insa acesti timpi se reconsidera astazi, mai ales ca ceaiurile presupun atingerea temperaturii de fierbere, fara ca vitamina C sa se distruga.



Expunerea la soare a legumelor si fructelor determina pierderea vitaminei C, de aceea trebuie avut in vedere inclusiv mediul de depozitare. Taierea legumelor si fructelor creste suprafata de expunere a acestora la lumina, prin urmare pastrarea lor intregi ajuta la asigurarea unui aport adecvat de vitamina C.








Care este necesarul zilnic de vitamina C?




Doza zilnica recomandata continua sa se bazeze pe preventia bolii carentiale si nu pe profilaxia bolilor cronice. Recent, in Statele Unite aceasta valoare a fost revizuita si marita de la 60 mg pe zi la 90mg/zi si 75 de mg/zi pentru adulti barbati, respectiv femei.
Pentru fumatori necesarul este mai mare cu 35 de mg/zi deoarece fumatorii sunt supusi unui stres oxidativ mai mare, determinat de toxinele din tigari. In plus, nivelul plasmatic al vitaminei C in organismul fumatorilor este in general mai mic.
Doza zilnica recomandata continua sa se bazeze pe preventia bolii carentiale si nu pe profilaxia bolilor cronice. Recent, in Statele Unite aceasta valoare a fost revizuita si marita de la 60 mg pe zi la 90mg/zi si 75 de mg/zi pentru adulti barbati, respectiv femei.
Pentru fumatori necesarul este mai mare cu 35 de mg/zi deoarece fumatorii sunt supusi unui stres oxidativ mai mare, determinat de toxinele din tigari. In plus, nivelul plasmatic al vitaminei C in organismul fumatorilor este in general mai mic.


Ce face vitamina C?







. Este unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti - chiar si in cantitati mici, vitamina C poate proteja proteinele, lipidele, glucidele si acizii nucleici de actiunea distructiva a radicalilor liberi de oxigen sau speciilor reactive de oxigen. In plus, vitamina C ajuta la regenerarea unei alte vitamine cu rol antioxidant, vitamina E.
. Este extrem de importanta in sinteza colagenului, constituentul primordial al tesutului conjuctiv, aflat la baza sistemelor osos, cartilaginos, vascular, tegumentar. Vitamina C are rol in mentinerea troficitatii cristalinului. Prin rolul sau colageno-formator, vitamina C promoveaza o vindecare mai rapida si mai eficienta a ranilor, arsurilor, cicatricilor.
. Are rol antiinfectios, stimuland sinteza de leucocite si contribuind la mentinerea adecvata a sistemului imun.
. Contribuie la sinteza neurotransmitatorilor si hormonilor adrenalieni (noradrenalinA). Neurotransmitatorii sunt substante vitale pentru mentinerea unei stari de functionalitate a sistemului nervos central. Exemple de neurotransmitatori: dopamina, serotonina, noradrenalina. Deficitele de neurotransmitatori contribuie la aparitia bolilor psihice.
. Are rol in metabolismul celular - vitamina C este esentiala in sinteza carnitinei, molecula implicata in transportul intracelular al grasimilor catre mitocondrii, organitele cu rol in producerea de energie.
. Regleaza absorbtia, distributia si stocarea fierului in organism

Care este rolul vitaminei C?




Vitamina C are un rol complex. Vitamina C se implica in foarte multe procese. In primul rand se implica in procesul de producere a colagenului, care este extrem de important pentru tesuturi, pentru piele, care ne asigura flexibilitate, ne asigura elasticitatea. Apoi, este implicata in obtinerea unor neurostimulatori, dopamina, adrenalina, care inseamna o parte din ceea ce se intampla in sistmul nervos central. Vitamina C este implicata in parte de glocuoza, metabolismul glucozei. Unii cercetatori au evidentiat ca o deficienta de vitamina C poate duce la aparitia diabetului zaharat de tipul 2. Este o calatorie interesanta, sunt multe lucruri legate de vitamina C, nu in ultimul rand efectul antioxidant, cunoscut.






Vitamina C


Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.



Surse:



- fructe precum portocalele, papaya, mere



- broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce



- spanac











Semne ale lipsei de Vitamina C: Ameteli, sangerari nazale. Pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele.



Vitamina C (acidul ascorbiC) participa in procesele metabolice celulare, in metabolismul proteic, al colesterolului, fierului, in biosinteza hormonilor steroizi, stimuleaza mecanismele de protectie ale organismului impotriva infectiilor, contribuie la vindecarea plagilor, previne hemoragiile, stimuleaza apetitul, mareste functia excretorie a pancreasului, asigura depunerea glicogenului in ficat si functia lui antitoxica. Insuficienta vitaminei C are ca urmare cresterea predispunerii organismului la infectii, agravarea evolutiei lor, scaderea rezistentei la diferitele substante toxice, provoaca sangerari pronuntate in traume mici. In cazurile grave de carenta apare scorbutul care se caracterizeaza prin anemie, sangerari si inflamatii ale gingiilor, caderea dintilor, hemoragii articulare, periarticulare, in organele interne, hipotonie. Dozele mari ale vitaminei C pot provoca insomnie, cefalee, hipertensiune arteriala, intreruperea sarcinii. Cantitati sporite de vitamina C contin fructele si legumele (macesul, coacaza neagra, ardeii dulci, mararul, patrunjelul s.a.).







Sfaturi legate de adimistrarea vitaminei C


Din cauza faptului ca vitamina C este eliminata din organism in rastimp de 2-3 ore de la administrare - in functie de cantitatea de alimente existente in stomac - si pentru ca este important sa se mentina un nivel constant de vitamina C, se recomanda formula cu reglare temporala. Dozele mari de vitamina C pot determina modificari ale analizelor de laborator. Deci, daca vi se prescriu analize de sange sau urina, aveti grija sa-l informati pe medicul dumneavoastra ca luati vitamina C, astfel incat sa nu apara apoi erori de diagnostic. Rezultatul analizei de glucoza in urina recomandata diabeticilor poate fi de asemenea modificat in cazul unor doze mari de vitamina C. Daca obisnuiti sa luati doze de peste 750 mg zilnic, va sugerez sa adaugati un supliment de magneziu. Acest mineral impiedica formarea pietrelor la rinichi. Monoxidul de carbon distruge vitamina C. Daca urmati un tratament medicamentos, atunci aveti nevoie de cantitati mari de vitamina C. Eficacitatea acidului ascorbic este maxima in prezenta bioflavonoidelor, a calciului si a magneziului. Este necesar sa mariti doza de vitamina C daca luati aspirina, fiind aceasta tripleaza viteza de eliminare a acidului ascorbic. Daca luati ginseng, este bine sa o faceti cu trei ore inainte sau dupa consumarea vitaminei C sau a alimentelor ce contin vitamina C.

Supradozare, interactiuni




SUPRADOZARE





Se considera ca doza superioara tolerata de organismul uman adult este de 2g/zi. Totusi, incepand cu doze mai mari de 1g/zi pot apare greata, dureri epigastrice (la nivelul stomaculuI), diaree, urticarie si poliurie (urinare excesivA) care se remit la scaderea dozei sau intreruperea temporara a administrarii de vitamina C. Nu exista date privind doza toxica pentru organismul uman.



In cazul dozelor mai mari de 4g/zi creste eliminarea ascorbatului la nivel renal, si semnificativ a unuia dintre metabolitii acestuia, oxalatul, crescand riscul de producere a litiazei renale cu oxalati. De aceea, in cazul persoanelor cu istoric de boala renala se recomanda prudenta in administrarea vitaminei C.
In cazul intreruperii bruste a megadozelor se pot manifesta in mod paradoxal simptomele scorbutului.


INTERACTIUNI



Medicamentele care scad nivelul plasmatic al vitaminei C sunt:


. Anticonceptionale orale pe baza de estrogen



. Aspirina in doze mari



. Antibioticele



. Steroizii








UTILIZARE TERAPEUTICA SI HIPERVITAMINOZA. Administrarea de vitamina C este prescrisa pe cale orala in tratamentul carentelor corespunzatoare, al starilor de oboseala, al unor tulburari capilare si venoase, iar pe cale intravenoasa in caz de methemoglobinemie ( crestere anormala a concentratiei sangvine de methemoglobina, molecula incapabila sa transporte oxigenuL). In schimb, contrar unei idei raspandite, vitamina C nu are nici o influenta asupra virusului gripal. Luarea excesiva de vitamina C (prin suplimentare medicamentoasA) poate antrena o agitatie si insomnii, dar ea nu este periculoasa, excesul fiind eliminat prin urina si fecale. Pentru doze egale sau mai mici de 1 000 miligrame pe zi, nu exista nici un fel de contraindicatii. Doze mai mari nu trebuie administrate in caz de hemocromatoza (boala consecutiva acumularii de fier in tesuturile organismuluI), de litiaza renala oxalica, de deficit in gluco-6-fosfat dehidrogenaza sau de insuficienta renala.










Vitamina C si cancerul: controverse






Controversele au inceput de la cel mai recent studiu aparut cu cateva zile in urma si care sustine ca suplimentele de vitamina C pot diminua eficacitatea medicamentelor folosite in tratarea cancerului, informeaza BBC Online News.



Cercetatorii americani au descoperit ca celulele canceroase tratate in laborator cu vitamina C prezinta rezistenta la tratament cu pana la 70%. Testele efectuate pe cobai au aratat ca si tumorile se dezvolta mai rapid.



Pentru ca vitamina C este un antioxidant, studiile efectuate anterior sugerau ca aceasta vitamina poate fi benefica pacientilor care sufera de cancer.





Vitamina C nu distruge decat celulele canceroase





Vitamina C este una dintre cele mai netoxice vitamine. Doza letala pentru vitamina C este de aproape 12 g/kg (determinarea DL50, facuta pe soareci, 11,900 g/kG). Vitamina C este recunoscuta ca fiind un antioxidant, unul dintre cele mai bune, este un antioxidant hidrosolubil, deci se dizolva direct in apa. Mai avem, dar sunt liposolubile si punerea in circulatie este putin mai greoaie. Exista o mica discutie legata de vitamina C si anume ca mecanismele biologice interne ale noastre nu pot sa absoarba decat atat cat au nevoie. Eu pot sa iau 500 de miligrame, 1 gram, dar organismul retine numai atat cat are nevoie. De aceea cercetatorii [americani - n.red.] au apelat la aceasta modalitate de administrare, pe cale intravenoasa si intraperitonala, pentru a trece bariera aceasta a administrarii orale. Interesant este ca cercetatorii au reusit sa realizeze urmatorul lucru: au administrat vitamina C, pana la 4 g/kg, unor cobai cu tumori de 3 tipuri (ovariana, pe creier si pancreaticA), cu evolutie rapida, deci metastaza - s-au bazat pe proprietatea de oxidare; oxidandu-se, in organism apar radicalii liberi - peroxidul de hidrogen - care se dizolva in lichidul din jurul tumorii si practic ataca tumora, care se reduce cu pana la 75%.



Tratamentul cu vitamina C nu vindeca de cancer, dar reduce tumora









Este foarte important sa intelegem ca pana la 75% poate sa insemne si 35 si 45%. Interesant este ca vitamina C administrata si procesul pe care aceasta il produce in organism nu ataca celulele sanatoase; este extrem de important, comparativ cu chimioterapia, radioterapia - care ataca totul pentru a obtine distrugerea tumorii, inclusiv celulele sanatoase.









Vitamina C lupta contra cancerului






. Paradoxurile relatiei noastre cu vitamina C: omul are nevoie de ea, dar este singura fiinta care nu o poate nici produce, nici stoca.



. cercetatorii americani au demonstrat pe cobai ca tratamentul cu doze masive de vitamina C intravenos reduce cu pana la 75% anumite tumori canceroase
. vor mai trece cativa ani pana cand tratatamentul anticanceros cu vitamina C va ajunge "pe raft"
. pana atunci, nu uitati: o tigara distruge in organism o treime din necesarul zilnic de vitamina C
. deficienta de vitamina C poate duce la diabet zaharat de tipul 2
. vitamina C are un rol substantial in producerea colagenului si 'stralucirea tenului'
. vitamina C are un rol in producerea unor neurostimulatori


Vitamina C protejeaza mitocondriile










Anumite medicamente care lupta impotriva cancerului produc molecule numite radicali liberi de oxigen care reactioneaza cu alte molecule in celula canceroasa, ducand la moartea acesteia. Unii specialisti sunt de parere ca vitamina C elimina acesti radicali, pastrand celula canceroasa in viata.



Efectuarea mai multor cercetari a dus la o alta teorie si anume ca vitamina C protejeaza micile structuri din interiorul celulei numite mitocondrii. Mitocondriile reprezinta "uzinele energetice celulare", iar distrugerea acestora duce la moartea celulei canceroase.



"Se pare ca vitamina C protejeaza mitocondriile, salvand astfel celulele canceroase. Medicamentele folosite in tratamentul cancerului actioneaza pentru a afecta mitocondriile si, astfel, pentru a distruge celulele canceroase," declara autorul studiului dr. Mark Heaney.



In continuare haideti sa vedem alte doua studii care trateaza acelasi subiect si care se contrazic.






Afectiuni datorate carentei de vitamina C:



Scorbut




Tabelul de corespondenta produs-afectiuni
Produsul CaliVita Afectiuni si simptomein care actioneaza Mod de folosire




Lion-Kids C Vitamin







Copii 1-14 ani - dezoltare armonioasa



Apetit (cresterE) - anorexie



Crestere rez. musculara copii



Imunitate scazuta 1-0-0



(15 zile din 30)



1-0-0




1-0-0




1-0-0



(15 zile din 30)


Legenda: 1-1-1 = 1 dimineata, 1 la pranz, 1 seara.









Toxicitate, datorata excesului de vitamina C


Dozele mari de vitamina C pot determina formarea calculilor de acid uric si oxalic, insa administrarea de magneziu, vitamina B6 si cantitati suficiente de apa baute zilnic pot indeparta acest risc. Uneori doze zilnice ce depasesc 10 g pot declansa efecte secundare neplacute cum ar fi diaree, urinare excesiva si eruptii cutanate. In astfel de cazuri este suficienta scaderea cantitatii administrate. Vitamina C este contraindicata bolnavilor de cancer supusi chimioterapiei sau tratamentelor cu radiatii.












CONTRAINDICATII:




Produs publicitar sau "bomboana"? Nici una, nici alta. Carenta totala de vitamina C spuneam ca duce la imbolnavirea de scorbut, unul dintre cele mai dureroase moduri de a muri, dupa circa trei luni de suferinta. Problematica legata de acest element ne intoarce cu milioane de ani in urma, cand - afirma cercetatorii - din cauza unei mutatii, stramosii nostri au pierdut posibilitatea de a sintetiza vitamina C. Asadar, suntem cu totul dependenti de sursele alimentare, pentru a supravietui. Carentele totale insa se manifesta numai in conditii de nutritie anormale (la prizonieri, la marinarii de cursa lunga, la batranii izolati etc.).








Lipsa de vitamina C poate provoca




Intoxicarea cu vitamina C (1000-5000 mg pe zI) poate provoca

- aparitia de pietre la rinichi



- afectarea sistemului imunitar



- simptome de ameteala si greata



Surse de vitamina C



- papaya, portocale, broccoli, ardei gras, capsuni, grepfruit, pepene, rosii, mango, cartof, varza, spanac, lamaie, varza, afine, etc.






Necesitatea zilnica de vitamina C:



Pentru copii:pana la 6 luni: 35 mgintre 6 luni si 1 an: 40 mgintre 1 - 3 ani: 45 mgintre 4 - 6 ani: 45 mgintre 7 - 10 ani: 45 mg
Pentru femei:intre 11 - 14 ani: 50 mgintre 15 - 18 ani: 75 mgla varsta adulta: 90 mg in cazul fumatului: 100 mgin timpul sarcinii: 100 mgin timpul alaptarii: 120 mg
Pentru barbati:intre 11 - 14 ani: 50 mgintre 15 - 18 ani: 90 mgla varsta adulta: 90 mg in cazul fumatului: 100 mg


Ce cantitate contin alimentele?



Ardei dulce: 204 mg/100 g



Coacaza: 200 mg/100 g



Ardei verde: 150 mg/100 g



Patrunjel: 150 mg/100 g



Lamaie: 45 mg/100 g




Vitamina C, ingerul nostru pazitor
Toate vitaminele sunt de neinlocuit, dar cea mai importanta este vitamina C, din motivele cele mai serioase: carenta totala provoaca moartea din cauza scorbutului, carenta partiala favorizeaza un mare numar de boli, in plus ea avand cel mai vast rol fiziologic dintre toate vitaminele existente in organismul uman. Vitamina C nu este insa acea tableta acrisoara, eventual cu arome de fructe, desi astazi populatia asa o are in minte, de obicei. Ea exista in primul rand in produse naturale si, oricum am asimila-o, e foarte util sa stim la ce serveste, de fapt.















Vitamina C (acidul ascorbiC) participa in procesele metabolice celulare, in metabolismul proteic, al colesterolului, fierului, in biosinteza hormonilor steroizi, stimuleaza mecanismele de protectie ale organismului impotriva infectiilor, contribuie la vindecarea plagilor, previne hemoragiile, stimuleaza apetitul, mareste functia excretorie a pancreasului, asigura depunerea glicogenului in ficat si functia lui antitoxica. Insuficienta vitaminei C are ca urmare cresterea predispunerii organismului la infectii, agravarea evolutiei lor, scaderea rezistentei la diferitele substante toxice, provoaca sangerari pronuntate in traume mici. In cazurile grave de carenta apare scorbutul care se caracterizeaza prin anemie, sangerari si inflamatii ale gingiilor, caderea dintilor, hemoragii articulare, periarticulare, in organele interne, hipotonie. Dozele mari ale vitaminei C pot provoca insomnie, cefalee, hipertensiune arteriala, intreruperea sarcinii. Cantitati sporite de vitamina C contin fructele si legumele (macesul, coacaza neagra, ardeii dulci, mararul, patrunjelul s.a.).



Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni


     
    Fa-te cunoscut! invitatie-1
    Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

    Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

     

    Creaza cont si exprima-te

    invitatie-3
    vizitatorii nostri pot fi clientii tai