mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Alte boli
Index » Boli si tratamente » Hidroterapia » Alte boli
» Hemoroizii

Hemoroizii







Hemoroizii apar fie ca, in parte urmare a modului de viata, fie ca o mostenire genetica. Persoanele sedentare, oamenii ocupati cu studiul si care stau mult la birou, gurmanzii etc. sunt chinuiti de aceasta boala perfida. Omul de la tara care, de la un capat al anului la celalalt, mananca fainoase si cartofi, care nu vede carnea decat duminica si in zilele de mare sarbatoare, care in loc de bere si vinuri tari se multumeste cu lapte si cu bautura apostolilor (apa) si care munceste din greu toata ziua, acesta nu cunoaste de obicei hemoroizii decat dupa nume.
Boala despre care vorbim este jenanta, dar putin grava, mai ales la inceput; exista persoane ce sufera de ea chiar ani intregi sau toata viata. Mancarimile sunt foarte dezagreabile, uneori penibile; dar ceea ce este inca si mai neplacut este efectul lor deprimant asupra psihicului. Bolnavii acestia sunt capriciosi si irascibili; sunt cazuri cand aceasta boala umple de amaraciune intreaga viata a unui om si impinge iriilitatea pana la delir. Veti vedea cat poate fi de nepotrivita lipsa de ingrijire fata de aceasta boala. Maladia trebuie privita cu grija, pentru ca ea sa nu se agraveze si sa sfarseasca prin a deveni periculoasa.



Ei bine, in ceea ce priveste hemoroizii, care este originea lor? Cine n-a vazut un curcan, avand gusa lui cu aspect de siraguri de margele? Cand una dintre aceste vietati este infuriata", imediat margelele" se umplu cu sange si se coloreaza in rosu. Hemoroizii sunt tumori asemanatoare cu gusa curcanului, continand sange si mucus, formandu-se in jurul anusului sau in interiorul rectului, provocand o scurgere de sange sau disparand fara a provoca o hemoragie. Vasele sanguine sunt niste tuburi elastice, capabile sa se dilate. Cu cat sangele curge intr-un mod mai dezordonat catre o regiune, cu atat vasele se dilata mai mult, ceea ce are loc mai ales acolo unde sangele se aduna si stagneaza. Rezulta mici tumori (dilatatii ale venelor) mai mari sau mai mici si dure, ca negii de pe mana sau de pe fata, iar aceste pernite" sunt umplute cu sange. Daca se afla in rect, acestia sunt hemoroizi interni, care nu se vad, in timp de sunt numiti externi hemoroizii care apar in afara anusului.
Din cand in cand aceste tumori sau pernite plesnesc si lasa sa curga o mucozitate cafenie sau foarte adesea, sange curat. Aceasta scurgere il usureaza foarte mult pe pacient; daca venele hemoroidale nu se fisureaza si sunt pline si numeroase, ele prilejuiesc dureri violente si chiar infundari ale anusului. Sa adaugam ca aceste dilatatii varicoase nu se produc numai la anus si la rect: ele se disting cateodata chiar pe peretii venelor din interiorul corpului ca si pe gambe.

Asa cum soldatii care fura alimentele se alatura trupelor regulate, tot asa acest soi de lipitori se agata de vene, mai ales de venele cu calibru mare.
Cu cat dilatatiile hemoroidale sunt mai numeroase si se fisureaza mai frecvent, cu atat ele produc prejudicii mai mari portiunilor afectate. Prin urmare, nu rar s-a intamplat sa se produca in aceste portiuni ulceratii maligne sau greu vindecabile, precum cancerul rectului, fistule, abcese etc.
Durerile sunt sporite de prezenta concomitenta a ascarizilor, viermi intestinali ce pot ajunge in rect si care se fixeaza de peretii intestinului ca niste capuse. Daca sunt numerosi, ei erodeaza rectul, iar consecintele acestui fapt sunt ulceratiile maligne.
Tratamentul hemoroizilor este usor si, in majoritatea cazurilor, incoronat de succes . Numarul bolnavilor din aceasta categorie pe care i-am lecuit este considerabil, si pot sa spun ca toate cazurile au avut o rezolvare fericita.

Sa incepem prin a ataca ascarizii. Ei se tradeaza, de cele mai multe ori, printr-o mancarime (prurit) in regiunea anala, ceea ce, de altfel, se produce si prin inflamarea dilatatiilor hemoroidale. in acest scop facem 1-3 clisme reci, una dupa alta. Cand apa rece ajunge in rect, ascarizii se vor detasa de anus la fel cum lipitoarea paraseste locul de care se atasase cand o presaram cu sare. Daca lichidul cu care se face clisma este evacuat fara intarziere, limbricii desprinsi vor fi antrenati la exterior. Daca repetam aceasta operatiune de 2-3 ori pe saptamana, vor disparea multi dintre acesti ascarizi, daca nu chiar toti.


Daca nu avem de-a face decat cu dilatatii hemoroidale, trebuie sa respectam ceea ce urmeaza: cand este nu prea mare aflux de sange, il vom deturna; venele prea dilatate trebuie ingustate, impuritatile vor fi eliminate. In acest scop faceti uz de compresa inferioara, adica intindeti pe pat o panza foarte groasa, pliata de mai multe ori (inmuiata in apa foarte rece), destul.de lunga pentru a acoperi tot spatele pana sub sezut si destul de larga pentru a depasi spatele de fiecare parte laterala; culcati-va deasupra timp de trei sferturi de ora si repetati aceasta operatiune de 3-4 ori pe saptamana. Daca panza de pe pat se incalzeste inainte de a se fi scurs 45 de minute, trebuie s-o indepartam sau, mai bine, s-o inmuiem din nou.

Printre celelalte remedii impotriva hemoroizilor sa numim baia de sezut, care trebuie facuta rece de 3-4 ori pe saptamana. O putem repeta in fiecare jumatate de zi sau noaptea de 2-3 ori, dar fara sa s-o prelungim mai mult de unul sau doua minute. Aceasta aplicatie, ca si precedenta, actioneaza in acelasi timp asupra hemoroizilor precum si asupra cauzelor care ii produc.
Cine este afectat de hemoroizi si intreprinde la fiecare trei luni, timp de una-doua saptamani, una dintre curele citate, este sigur ca boala sa nu va avea urmari grave si ca, daca ea nu va disparea complet, cel putin nu va fi niciodata prea jenanta. Dimpotriva, pentru aceia care considera aceste exercitii prea grele, nu cunosc nici un leac.
Relativ la hrana, nu atrag atentia decat asupra unui punct care, dupa parerea mea, nu este apreciat suficient. Multe persoane chinuite de hemoroizi s-au apucat sa manance, in loc de paine obisnuita, paine de tarate, si din acel moment maladia lor, fara sa dispara in intregime, nu i-a mai jenat prea tare. Recomand cu caldura aceasta paine de tarate.

Nu numai de unul sau altul, ci de majoritatea oamenilor ea ar trebui sa fie utilizata, deoarece este un aliment sanatos. Dar, fiti atenti, eu vorbesc de paine veriila de tarate, nu falsificata. Contrafacerea s-a intins deja si asupra acestui produs. Am gasit intr-o zi, intr-un oras mare din strainatate, paine de tarate (se stie ca ea este foarte grea) la fel de usoara ca painea obisnuita. Am taiat painisoara: nu era de tarate, brutarul se marginise s-o presare cu tarate asa cum se presara chimenul sau anasonul. in lucrarea de fata la modulul ce priveste formarea casnica, am recomandat o reteta pentru prepararea painii de tarate.





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor