mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fiziologie
Index » Boli Si Tratamente » Fiziologie
» FIZIOPATOLOGIA HIPOFIZEI

FIZIOPATOLOGIA HIPOFIZEI







Hipofiza, constituita din adenohipofiza si posterohipofiza, secreta urmatorii hormoni: STH, TSH, FSH, LH, LTH si ACTH (adenohipofizA) si ADH si oxitocina (neurohipofizA).
Tulburarile functionale, frecvent asociate proceselor tumorale, se manifesta cu hipo- sau hiperfunctia hipofizei, dar se pot manifesta si ca disociatie endocrina.
Acromegalia este rar intalnita la animale si este consecutiva hipersecretiei de STH la animalul adult (dupa inchiderea epifizelor osoasE). Acromegalia consta in cresterea apozitionala (ingrosarE) a oaselor scurte si late, mai ales la falange si nas, alaturi de splahnomegalie (cord, ficat, stomac, intestiN).
Gigantismul reprezinta dezvoltarea staturala (cresterea oaselor lungI) si ponderala exagerata, consecutiv hipersecretiei de STH la animalele in crestere (inainte de sudarea epifizeloR). Este rar intalnit la animale.
Boala Cushing (asemanatoare, dar nu identica, cu sindromul Cushing la oM) este consecutiva tumorilor hipofizare si este consecinta excesului de ADH si de hormon melanotrop. A fost diagnosticata la cal si caine. Pentru descrierea bolii v. Fiziopatologia suprarenalelor.


Nanismul hipofizar (piticismul, nanosomiA), este consecinta deficitului de STH si este frecvent intalnit la animale tinere (purcei, miei, pasari, cainE). Nanismul este caracterizat prin lipsa dezvoltarii somatice a corpului, a organelor interne sau prin nedezvoltarea organelor genitale.
Diabetul insipid reprezinta o tulburare a reglarii reabsorbtiei apei in tubii distali si colectori renali, ca urmare a scaderii ADH. Se intalneste la caini (mai ales la catelE), pisica si cal si apare secundar, ca o consecinta a compresiunilor exercitate de anterohipofiza hipertrofiata. Manifestarile constau in poliurie masiva si polidipsie, urina hipostenurica, hipotona si fara sediment, cresterea hematocritului, a natriemiei si a cloremiei.
Insuficienta globala a hipofizei (panhipopituitarismul, sindromul SimmondS) este rara la animale si produce la adulti cahexia hipofizara, ale carei simptome sunt date in mare masura de insuficienta glandelor tinta (suprarenale, tiroida, gonadE). Panhipopituitarismul se manifesta prin slabire progresiva, anorexie, anaclorhidrie, atonie digestiva, distrofii cutanate, hipertensiune arteriala, somnolenta, hipogonadism, hipoglicemie, hipocalcemie, metabolism bazal redus.








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai