mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Fiziologie
Index » Boli Si Tratamente » Fiziologie
» DIAFRAGMUL

DIAFRAGMUL


Share

Este un sept musculoaponevrotic ce separa cavitatea toracica de cea abdominala. Fata superioara este convexa si formeaza baza cavitatii toracice, iar fata inferioara este concava si formeaza bolta cavitatii abdominale. Este orientat oblic de sus in jos si dinainte inapoi.


Cupola diafragmatica nu este uniforma; ea prezinta o depresiune centrala ce corespunde inimii, depresiune ce delimiteaza doua bolti secundare, una dreapta (care se proiecteaza in spatiul IV intercostal drept, pe linia medioclavicularA) si una stanga (care se proiecteaza in spatiul V intercostal stang, pe linia medioclavicularA).


Din punct de vedere structural, diafragmul prezinta 2 portiuni:
centrala, aponevrotica sau centrul tendinos

periferica, musculara
COMPONENTA APONEVROTICA


Numita si centrul tendinos, este o puternica lama fibroasa (comparata de Winslow cu un trifoI) care prezinta o foliola anterioara (cea mai micA), o foliola dreapta (cea mai marE) si o foliola stanga (intermediarA). In structura ei distingem o portiune centrala delimitata intre orificiul esofagian si orificiul venei cave. Superior, centrul tendinos ia contact cu pericardul fibros, la care adera prin ligamentele frenicopericardice.

COMPONENTA MUSCULARAFormeaza partea periferica a diafragmei, avand originea pe circumferinta inferioara a toracelui, de unde fibrele musculare converg spre centrul tendinos. Acestea pot fi grupate in 3 portiuni:
lombara

costala


sternala


Portiunea lombara
Porneste de pe vertebrele lombare prin stalpii musculari, precum si de pe doua perechi de arcade aponevrotice, denumite ligamentele arcuate medial si respectiv lateral.
Stalpii diafragmatici sunt doi:
stalpul drept: mai puternic si mai lug decat cel stang, porneste de pe corpurile primelor 3 vertebre lombare si de pe discurile intervertebrale corespunzatoare
stalpul stang: ia nastere doar de pe primele 2 vertebre lombare si discurile invecinate.
Marginile mediale tendinoase ale celor doi stalpi se intalnesc in planul median pentru a forma o arcada inaintea aortei: ligamentul arcuat median.


Ligamentul arcuat medial: sau arcada muschiului psoas, este un arc aponevrotic care trece ca o punte peste muschiul respectiv; este intins de la corpul celei de-a 2 vertebre lombare, la procesul transvers al primei vertebre lombare.
Ligamentul arcuat lateral: sau arcada muschiului patrat al lombelor, este un arc aponevrotic ce trece ca o punte peste acest muschi si se intinde de la procesul transvers al primei vertebre lombare la marginea inferioara a ultimei coaste.


Portiunea costala
Isi are originea pe fata mediala si pe marginile superioare ale ultimelor 6 coaste de fiecare parte, prin digitatii ce se incruciseaza cu cele ale muschiului transvers al abdomenului.


Portiunea sternala


Ia nastere prin 2 fascicule de pe fata posterioara a procesului xifoidian.HIATURILE DIAFRAGMEIIntre diferitele portiuni musculare pot exista o serie de hiaturi, reprezentand puncte slabe ale diafragmei prin care se pot face hernii ale organelor din abdomen spre torace. De asemenea, prin aceste spatii comunica tesutul celular mediastinal cu cel extraperitoneal, creand posibilitatea propagarii unor colectii purulente din torace spre abdomen sau in sens invers.


Aceste hiaturi se pot forma:
intre portiunea lombara si costala (trigonul lombocostaL)
intre portiunile costala si sternala (trigonul sternocostaL)
intre cele doua fascicule ale portiunii sternale


In diafragma se mai gasesc:
hiatul esofagian: are forma eliptica. Este asezat intre fibrele stalpului drept. Prin el trec esofagul, nervii vagi si ramurile esofagiene ale vaselor gastrice stangi. Pe aici se produc cele mai frecvente hernii diafragmatice.
hiatul aortic: asezat postero-inferior fata de cel esofagian, este delimitat intre coloana vertebrala, cei doi stalpi ai portiunii lombare si ligamentul arcuat median. Prin el trec aorta si canalul toracic.
orificiul venei cave: este situat in centrul tendinos la unirea foliolei anterioare cu cea dreapta. Prin el trece vena cava inferioara.


Trunchiurile simpaticului trec de obicei prin portiunea lombara, nervii splahnici mare si mic trec prin grosimea stalpilor diafragmei, venele lombare ascendente trec spre torace pentru a deveni venele azygos si respectiv hemiazygos.RAPOARTE


Fata superioare corespunde urmatoarelor organe toracice:
central, pericardului care adera de foliola anterioara
de o parte si de cealalta, pleurei si bazei plamanuluiFata inferioara este acoperita de peritoneu si raspunde urmatoarelor organe:
- fata conexa a ficatului

- fundul stomacului


- fata laterala a splinei
- in partea posterioara vine in raport cu rinichii si glandele suprarenale


Stalpii difragmei vin in raport inainte cu bursa omentala a peritoneului care ii separa de fata posterioara a stomacului. Mai vin in raport cu duodenul, pancreasul si cu importante vase din abdomen.ACTIUNE


Este in principal un muschi inspirator, care prin contractia sa mareste cele 3 diametre ale toracelui (vertical, transversal si antero-posterioR). Muschiul contractat impinge in jos si inainte viscerele, urmand ca in expiratie acestea sa revina la pozitia initiala. Intervine totodata si in importante acte fiziologice, precum: rs, sughit, cascat, creste presiunea abdominala favorizant defecatia, voma, expulzarea fatului din uter.INERVATIAEste data de nervii frenici si ultimii 6-7 nervi intercostali.
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2019 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai