mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  Formarea educatorilor
Index » Boli si tratamente » Educatia terapeutica » Formarea educatorilor
» Institutii internationale

Institutii internationale


Share

Declaratia de la St ncent
In ultimele decenii problemele complexe legate de prevalenta crescuta a diabetului zaharat si de consecintele sale asupra starii de sanatate la nivel populational, au intrat in atentia nu numai a corpului medical, ci si a autoritatilor care conduc politicile sanitare in diferite regiuni ale lumii. Una din cele mai importante actiuni in acest sens a fost initata in octombrie 1989 la St ncent, Italia unde s-au reunit reprezentanti ai departamentelor guvernamentale de sanatate clin Europa, organizatii ale persoanelor cu diabet si experti, sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale de Diabet- Regiunea Europeana (IDF-Europa). Acestia au elaborat de comun acord o declaratie, Declaratia de la St. ncent, si au recomandat implementarea de urgenta a masurilor propuse la nivelul tuturor tarilor europene (1).Declaratia incepe prin a recunoaste ca diabetul este o problema majora de sanatate la nivel populational, cu o dinamica pozitiva, care afecteaza toate varstele si toate natiunile si care conduce la cresterea morbiditatii si la o mortalitate precoce, amenintand cel putin 10 milioane de cetateni ai Europei. Semnatarii Declaratiei considera ca este de competenta guvernelor si a departamentelor de sanatate sa creeze conditii pentru reducerea consecintelor devastatoare ale acestei boli, sa recunoasca importanta problemei si sa aloce resursele necesare pentru solutionarea acesteia. Se recomanda elaborarea unor uri de preventie, identificare si tratament al diabetului si complicatiilor sale- orbire, insuficienta renala, amputatii, boala coronariana si cerebrovasculara- uri adaptate la nivel local, national, regional si european. Aceste investitii vor fi urmate de reducerea suferintei persoanelor afectate, precum si de salvarea unor importante resurse umane si materiale.
Declaratia de la St ncent a propus atingerea intr-o perioada de cinci ani a unor obiective concrete legale de elaborarea de programe de depistare si tratament, de popularizare a problemelor legate de diabet in randul publicului larg, de implicare a persoanelor cu diabet, precum si a familiilor acestora in ingrijirea diabetului, de sustinere a copiilor cu diabet si a familiilor acestora. S-a propus de asemenea implementarea unor masuri prin care sa se reduca incidenta complicatiilor avansate:
. Reducerea cazurilor noi de cecitate cu o treime
. Reducerea cu o treime a numarului de persoane care ajung la insuficienta renala avansata
. Reducerea la jumatate a cazurilor de amputatie
. Reducerea morbiditatii si mortalitatii coronariene

. Obtinerea unui prognostic favorabil al sarcinii la femeile cu diabet
Pe langa obiectivele strict medicale, Declaratia statueaza si principiile integrarii in societate a persoanelor cu diabet, egalitatea si independenta acestora la toate varstele precum si principiul tratamentului nediscriminatoriu.
Ca urmare a Declaratiei de la St ncent, Comitetul executiv a elaborat Ghidurile de implementare care s-au dorit un instrument de lucru prin care se precizeaza obiective, metode, implicatii economice pentru fiecare din marile teme continute de Declaratia de la St ncent: educatia, ingrijirea copilului si adolescentului cu diabet, screcningul si preventia complicatiilor, monitorizarea si evaluarea rezultatelor. De asemenea, aceste ghiduri contin un modul foarte important legat de drepturile si obligatiile persoanelor cu diabet (2).
Asa cum s-a recomandat in aceste ghiduri, fiecare tara va elabora Programe nationale, adaptate situatiilor specifice fiecarei natiuni, actiune care in Romania a inceput in anul 1991 si se desfasoara continuu, prin incorporarea unor masuri de organizare si ificare concordante cu tendintele internationale (3).
Pe international, Meetingul de la St ncent a fost urmat de mai multe intalniri dedicate implementarii Declaratiei, care au avut loc in Ungaria (1992), Grecia (1995), Portugalia (1997) si Turcia (1999). Desi in ultimii ani na au mai fost organizate asemenea manifestari, Organizatia Mondiala a Sanatatii, IDF-Europa si EASD (European Association for the Study of Diabetes) recunosc importanta conceptelor lansate de Declaratia de la St ncent, care au stat si stau la baza multor programe nationale si care sunt azi mai actuale ca oricand in conditiile cresterii ingrijoratoare a epidemiei de diabet si a consecintelor sale asupra starii de bine si de sanatate a populatiei (4).Tipareste Trimite prin emailAdauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2019 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor
Boala cronica
Sindromul metabolic
Educatia terapeutica in sindromul metabolic
Strategii de aplicare ale educatiei terapeutice
Abordarea in practica a educatiei terapeutice
Formarea educatorilor


  Sectiuni Boli si tratamente:


 
Fa-te cunoscut!
Invitatie Online - promoveaza produse medicale

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

vizitatorii nostri pot fi clientii tai