mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Farmacoterapia controlului glicemic in diabetul zaharat tip 2
Index » Boli si tratamente » Diabet zaharat » Farmacoterapia controlului glicemic in diabetul zaharat tip 2
» Importanta controlului glicemic aZn diabetul zaharat tip 2

Importanta controlului glicemic aZn diabetul zaharat tip 2





Motivatia pentru obtinerea controlului glicemic ne este oferita de o serie impresionanta de trialuri clinice, de referinta fiind studiile UKPD [38] si STENO 2 [39] prind reducerea complicatiilor micro- si macro vasculare.
Studiul UKPD [38], raulticentric, randomizat, controlat, a inclus 5.102 pacienti cu DZ tip 2 tratati conventional sau intensiv pentru atingerea obiectivelor glicemice. Rezultatele au demonstrat ca scaderea cu 1% a hemoglobinei glicate (Ale) a determinat reducerea semnificativa cu:
a-  37% a riscului de complicatii micro vasculare
a-  43% a riscului de amputatii sau arteriopatie periferica fatala
a-  21 % a deceselor datorate diabetului


a-  14% a riscului de infarct miocardic

a-  12% a riscului de accident vascular cerebral
Studiul STENO 2 a inclus 160 pacienti cu DZ tip 2 si microalbuminurie care, in mod randomizat, au urmat tratament conventional sau intensiv (tintirea obiectivelor specifice) pentru factorii de risc cardiovascular (glicemie, dislipidemie, hipertensiune arteriala, status protrombotic) pe o perioada de 7,8 ani. Rezultatele studiului au demonstrat reducerea semnificativa a riscului absolut de evenimente cardiovasculare (cu 20%) si de aparitie a complicatiilor microvasculare la pacientii tratati intensiv, ativ cu cei tratati conventional [39], Dupa incheierea studiului, pacientii au mai fost urmariti pe o perioada de 5,5 ani, rezultatele inregistrate la finalul celor 13,3 ani confirmand importanta majora a interventiei multifactoriale si intesive asupra tuturor factorilor de risc in reducerea complicatiilor micro- si macro vasculare ale DZ tip 2 [40].
Trialul Kumamoto [41 ] a demonstrat ca reducerea Alc (7.0% versus 9.0%) a avut ca rezultat scaderea cu peste 50% a ratei de evenimente cardiovasculare, perioada de urmarire (iind de 10 ani.
O meta-analiza a celor mai importante trialuri clinice interventionale, publicata in anul 2006, a demonstrat o reducere semnificativa a riscului de evenimente cardiovasculare cu pana la 20% la persoanele cu DZ tip 2 tratat intensiv, ativ cu cele tratate conventional [42].
Aproape toate studiile prospective observationale care au evaluat riscul de complicatii macro vasculare in DZ tip 2 au dovedit ca acesta creste chiar la valori glicemice aflate la limita superioara a normalului, sau chiar in cazul scaderii tolerantei la glucoza [43]. intr-adevar, valorile crescute ale glicemiei postprandiale au o putere predictiva mai mare decat hiperglicemia bazala pentru aparitia evenimentelor cardiovasculare [31,44, 45]. Importanta deosebita a controlului glicemiilor postprandiale s-a concretizat in aparitia in cursul anului 2007 a Ghidului pentru managementul glicemiei postprandiale\" elaborat de Federatia Internationala de Diabet (IDF).
Importanta controlului glicemic rezida si din relatia sa cu sindroamele coronariene acute. Trialurile clinice DIGAMI (DIabetes Glucose And Miocardial Infaction) [47-49] si DIGAMI 2 [50] care au inclus pacienti cu DZ tip 2 spitalizati pentru sindroame coronariene acute, au demonstrat beneficiile controlului glicemic prin reducerea semnificativa a mortalitatii absolute pe o perioada de pana la 2 ani in grupul tratat, ativ cu grupul de control. Pe baza acestor edente, in anul 2008 American Heart Association (AHA) a recomandat ca in cazul pacientilor spitalizati pentru sindroame coronariene acute sa se realizeze [51]:
» Evaluarea glicemica la internare (nivel de edenta A)
» Monitorizarea glicemica stricta (nivel de edenta B)
» Controlul glicemic intensiv in cazul prezentei hiperglicemiei severe, chiar daca pacientul nu era cunoscut cu diabet zaharat (nivel de edenta B). In cazul hiperglicemiei moderate se va incerca de asemenea normalizarea (90-l40 mg/dl) valorilor glicemice (nivel de edenta C).
» Administrarea intravenoasa a insulinei este cea mai eficienta metoda de realizare a controlului glicemic (nivel de edenta B).
» Tratamentul antihiperglicemiant trebuie instituit cat mai curand posibil (nivel de edenta C).
» Daca diabetul nu era cunoscut la pacientul caruia i se depisteaza hiperglicemia, se vor evalua si alti parametrii care pot elucida diagnosticul (Ale, glicemia postprandiala) (nivel de edenta B).
» inainte de externare se va realiza un terapeutic pentru controlul glicemic al pacientilor cunoscuti sau nou diagnosticati cu diabet, dar si pentru cei cu caracteristici clinice de insulinorezistenta (nivel de edenta C).



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor