mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Diagnosticare
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Diagnosticare
» Studierea tranzitului

Studierea tranzitului







Daca ati dureri abdominale persistente, greata, voma, constipatie sau diaree care dureaza de mai mult timp sau daca alte teste de diagnostic nu au reusit sa determine o cauza, doctorul dumneavoastra ar putea cere unul sau mai multe analize pentru studierea tranzitului. Acestea sunt teste care evalueaza cat de repede trec alimentele prin anumite portiuni sau prin intregul sistem digestiv. Daca muschii digestivi sau nervii nu functioneaza corect, alimentele ar putea trece prin tractul intestinal prea repede sau prea incet.


Golirea gastrica

Acest test evalueaza viteza cu care stomacul dumneavoastra goleste alimentele in intestinul subtire. Doctorul poate cere aceasta analiza din cauza vomei neexplicate sau daca va simtiti satul dupa ce ati mancat doar o cantitate mica de alimente. De exemplu, daca ati diabet, ati putea prezenta risc de gastropareza, o afectiune in care stomacul se goleste prea incet.


Dupa ce ati postit peste noapte, niti la medic unde mancati niste paine, un pahar de lapte si niste oua. Ouale contin cateva picaturi de substanta radioactiva, care este pura si fara gust. Stand in picioare sau intins, o camera care detecteaza radiatii gamma preia imaginea oualor, pe masura ce trec prin stomac. Imaginile nu ilustreaza organele interne ci doar ouale radioacti. Prima imagine este luata imediat dupa ce ati mancat, urmand imagini la 1, 2 si 4 ore. Fiecare serie de imagini dureaza aproximativ 5 minute. Intre inregistrari puteti sta asezat sau va puteti plimba.
Daca stomacul dumneavoastra se goleste normal, 11-39 % din oua parasesc stomacul intr-o ora, 40-76 % in 2 ore si 84-98 % in 4 ore.


Golirea stomacului si tranzitul intestinului subtire

Acest test este similar celui de golire gastrica, cu exceptia faptului ca se mai face o serie de imagini suplimentare dupa 6 ore. Daca trecerea alimentelor prin intestinul dumneavoastra subtire este normala, in acel moment, 46-98 % dintre oua au trecut deja prin el si au ajuns in colon.


Tranzitul intregului intestin

Acest test ar putea fi cerut daca doctorul dumneavoastra suspecteaza ca alimentele nu trec normal prin tractul intestinal, dar el sau ea nu stiu cu certitudine unde este problema. incepeti prin a inghiti o capsula continand o substanta radioactiva. Capsula este facuta astfel incat sa ajunga intreaga pana in partea superioara a colonului, unde se dizolva si elibereaza subst radioactiva care, in cele din urma, trece prin partea inferioara a tractului digestiv.


La aproximativ o ora dupa ce ati inghitit capsula, mancati acelasi tip de mic-dejun pe baza de oua ca si in cazul celorlalte studii de tranzit, dupa aceasta urmand acelasi set de imagini ca si in cazul studierii tranzitului gastric sau prin intestinul subtire. O diferenta importanta este ca trebuie sa reniti in ziua urmatoare pentru realizarea unei noi imagini, la 24 de ore dupa ce ati inghitit capsula. Pana dimineata, capsula a eliberat substanta radioactiva, care ar trebui sa poata fi vizualizata amestecata in reziduurile alimentare din portiunea mijlocie si inferioara a colonului. Daca substanta ramane la inceputul colonului, inseamna ca acesta nu impinge normal reziduurile alimentare.
Tranzitul prin colon
Doctorul dumneavoastra ar putea cere studierea in exclusivitate a colonului daca prezentati constipatie sera, persistenta. Luati aceeasi capsula ca si in cazul studiului tranzitului intregului intestin, dar nu trebuie sa mancati micul-dejun specific. In locul acestui lucru, o asistenta sau un tehnician medical va vor spune exact cand sa luati masa in cursul zilei. Se va realiza o imagine imediat ce inghititi capsula, apoi la 4 ore dupa. in momentul pozei de la 4 ore, capsula ar trebui sa fi ajuns la inceputul colonului. Trebuie sa va intoarceti a doua zi pentru ca imaginea de la 24 de ore sa vizualizeze unde a ajuns materialul radioactiv. Ca si in cazul studierii tranzitului intregului intestin, daca substanta nu a ajuns in portiunea mijlocie sau inferioara a colonului, inseamna ca acesta nu impinge suficient de bine resturile pronite din alimentatie. Acest lucru poate fi explicatia constipatiei.



Tipareste Trimite prin email




});
Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor