mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile ficatului
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Bolile ficatului
» Ipohondria

Ipohondria





intotdeauna am multa mila fata de ipohondri.
Un ipohondru!" auziti spunandu-se de mii de ori. Mod peioratide a vorbi. Astfel ne batem joc de acesti nefericiti, in loc sa fim cariili in ce-i priveste. Ei sunt cu siguranta bolnavii care merita din partea noastra cea mai mare compasiune si interesul cel mai viu. Ma intreb de fiecare data: omul acesta a fost el vreodata normal? A fost vreun timp cand gandea rational si muncea activ? Si, daca primesc un raspuns afirmativ, ar fi necugetat din partea mea sa cred ca acestui om nu-i lipseste nimic, ca el se complace in a face mofturi, ca este bucuros sa se martirizeze singur si sa-i martirizeze si pe ceilalti din jurul lui. Trebuie, dimpotriva, sa-mi spui: acest nefericit trebuie sa fi suferit vreo modificare interna, in trup sau in suflet, adica trebuie sa fie tare bolnav. Deci, sa cautam sa vindecam ceea ce este alterat, sa resilim starea de sanatate de odinioara; dupa aceasta ipohondria va inceta de la sine. Ipohondrii - se intampla adesea - sunt oamenii cei mai capabili, cei care s-au straduit mult cu studiul. Boala ii prinde pe nepregatite, asa cum la casa cea mai solid construita se poate prabusi ceva pe neasteptate.

Sunt de parere ca in ipohondrie, ca in toate bolile mentale, radacina raului se gaseste intotdeauna in corp, in corpul bolnav. Doar actionand in spritiul acestei idei, vom ajunge s-o vindecam in mod sigur. in consecinta, la acesti bolnavi, va trebui sa cautam sa redresam ceea ce este prabusit, sa intarim ceea ce este slabit, sa punem mai bine in miscare ceea ce este inactiv; intr-un cuvant, trebuie sa facem astfel incat cursul sangelui sa intre pe calea cea buna, si ipohondria va fi vindecata.
Am cunoscut un om daruit cu talente magnifice. Ani indelungati el a trait foarte fericit si a muncit cat doi\', cu usurinta si placere. Deodata a devenit ipohondru si a ajuns intr-o astfel de stare, incat nu mai arata nici un interes preocuparilor sale, se inspaimanta si se tulbura din orice, fugea de orice tovarasie. In loc sa i se arate interes si compasiune, de care avea nevoie mai mult decat orice altceva, nu i se spuneau mereu decat vorbe de compatimire: Esti ipohondru, nu se poate face nimic pentru tine!" Suficient ca sa zdrobesti o fiinta sensibila.
Lucru curios, acest om (stiu aceasta de la el) vizitase deja doua asezaminte hidroterapeutice, care n-au facut decat sa-i agraveze starea.

Cu aceasta ocazie am putut constata, o data in plus si foarte clar, cum apa, aplicata in modul cel mai bland, este in stare sa produca efecte minunate. Dar trebuie sa spun ca o boala de acest fel nu poate fi indepartata in cateva zile.
Cine respecta regulile obisnuite de igiena (privitoare la hrana, imbracaminte, aerisire, recreere, curatenie), n-are a se teme de boala. Daca, din intamplare, ea apare la orizont, nu va trebui prea multa truda pentru a o izgoni imediat.
Cele mai potrivite aplicatii cu apa constau in spalarile generale si partiale, baile de jumatate si baile de sezut, impachetarile jumatate de corp, baile generale reci.
Mi se pare important sa releaici doua chestiuni. E o mare nenorocire a timpului nostru ca bauturile spirtoase au atata cautare, ca pana si tinerii se deprind cu vinuri tari. Toate aceste bauturi au efectul gazului turnat peste foc; sangele si umorile generatiei noastre slabite nu le suporta. Sa ramanem cumpatati si simpli, si multe maladii, pe care progresul si spiritul modern le-au adus pe scena medicala, vor disparea iarasi in culise.

Cealalta calamitate pe care voiam s-o semnalez consta in mania de a dori sa ne hranim aproape exclusicu carne si sa dispretuim alimentele facute din lapte si din faina, care adesea furnizeaza sucurile substantiale, umorile cele mai putin daunatoare, sangele cel mai bun. Acest lucru nu poate da rezultate favorabile, este impotriva naturii. Numai carnivorelor le-a a-  dat Dumnezeu stomac si dinti adaptati exclusipentru came. Pentru om insa, in folosul caruia a fost creat tot restul, El n-a limitat astfel domeniul alimentar. Sunt smintiti aceia care - spre propria lor pierzanie - actioneaza altfel!





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor