mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala diverticulara
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Boala diverticulara
» Boala diverticulara

Boala diverticulara







Semne si simptome cheie


. durere in partea inferioara stanga a abdomenului;

. sensibilitate la apasarea abdomenului;


. febra;

. greata;


. constipatie sau diaree.


Boala dirticulara este denumirea generala pentru micile proeminente, sub forma unor buzunarase, aparute pe traiectul sistemului digestiv. Fiecare proeminenta este denumita dirticul, cuvant derivat din limba latina in care inseamna "o mica deviatie de la traseul normal\". Numele generic care desemneaza prezenta mai multor dirticuli este dirticuloza.


Dirticulii se pot forma oriunde, inclusiv la nilul gatului, esofagului, stomacului si intestinului subtire. Cel mai obisnuit sediu este la nilul intestinului gros (colon), in special in portiunea sa inferioara, denumita colon sigmoid.


Boala dirticulara are doua forme:

Dirticuloza
Afectiunea se refera la prezenta dirticulilor in tractul digestiv. Dirticuloza este frecnta si devine mai pregnanta pe masura inaintarii in varsta. Aproape jumatate dintre americanii de peste 60 de ani au un dirticul undeva in tractul digestiv. Aceste mici buzunarase nu creeaza, in general, probleme. Acesta este motivul pentru care multe persoane care au aceasta afectiune nu stiu de existenta ei.
O mica parte din persoanele cu dirticuloza pot aa ocazional crampe abdominale usoare, balonare, gaze, diaree sau constipatie. Totusi, aceste simptome sunt mai frecnt legate de alte afectiuni, de exemplu sindromul intestinului iriil si nu de dirticuloza. Sangerarea nu este in mod obisnuit un simptom al acestei afectiuni, dar poate aparea in unele cazuri ( "Cand dirticulul sangereaza\").
DirticulitaIntr-un mic procent, dirticulii se pot inflama sau infecta (dirticulita). in unele cazuri inflamatia este minora, dar in altele se produce o infectie masiva, dureroasa. Una dintre cauzele dirticulitei este stagnarea unei mici cantitati de materii fecale la nilul buzunarasului. Aceasta impiedica sangele sa curga cum trebuie si face dirticulul mai sensibil la invazia bacteriana. Poate aparea si o mica leziune dirticulara, ceea ce duce la infectie si, posibil, o colectie de puroi (abces).In general, inflamatia sau infectia sunt limitate la zona care inconjoara dirticulul. in cazuri rare, buzunarasul se poate rupe, permitand continutului intestinal sa patrunda in cavitatea abdominala. Aceasta poate duce la peritonita, care este inflamatia stratului intern al cavitatii abdominale. Peritonita este o urgenta medicala care cere atentie imediata.


Spre deosebire de dirticuloza care este, in general, asimptomaiica, dirticulita determina in mod caracteristic durere, febra si greata ( "Semne si simptome cheie\"). Durerea apare adeseori brusc si este sera, dar unele persoane pot aa dureri moderate care se inrautatesc gradat, pe parcursul mai multor zile. Simptomele dirticulitei sunt similare din multe puncte de dere celor din apendicita, cu exceptia faptului ca, de obicei, durerea este localizata in partea inferioara stanga a abdomenului si nu in dreapta.
Modalitatile de manifestare mai putin obisnuite pot include voma, balonarea, sangerarea, urinarea frecnta si dificultatea sau durerea in timpul un nani.
Cand dirticulul sangereaza
O mica parte dintre cei cu dirliculila au uneori sangerari rectale nedureroase. Sangele poate fi inchis la culoare si amestecat in materiile fecale sau poate fi rosu, fiind observat in vasul de toaleta. Aceasta , sangerare poate fi rezultatul slabirii unui vas de sange din dirticul, care s-a rupt.
arigerarea datorata ruperii unui vas de sange este, in mod caracteristic, de scurta durata. Adeseori ea se opreste de la sine, fara tratament. Daca . este sera sau persistenta, este posibil sa trebuiasca sa faceti niste analize pentru a o localiza. Uneori, singura modalitate prin care se poate opri sangerarea este extirparea fragmentului de colon la nilul caruia se afla


dirticulul.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor