mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURAREA SCHIZOTIPALA

TULBURAREA SCHIZOTIPALA







Este o tulburare caracterizata printr-un comportament excentric si anomalii ale gandirii si afectului, care se aseamana cu cele din schizofrenie, desi nu apare nici una din anomaliile certe si caracteristice schizofreniei. Nu exista nici o tulburare dominanta sau tipica, dar oricare din urmatoarele poate fi prezenta:


(A). Un afect neadecvat si retinut (S. apare ca fiind rece si distanT);


(B). Comportament sau aparitie ciudate, excentrice sau particulare;


(C). Raportare deficitara la ceilalti si o tendinas la retragere sociala;


(D). Idei sau credinae bizare, sau gandire magica, care influenaeaza comportamentul si sunt neadecvate normelor subculturale;


(E). Suspiciozitate sau idei paranoide;



(F). Ruminatii obsesive fara o rezistenta interioara, adesea cu continut dismorfofobic, sexual sau agresiv;


(G). Experiente perceptive neobisnuite, incluzand iluzii somato-senzoriale si corporale de alt tip;



(H). Gandire si vorbire vag_, circumstanaiala, metaforica, hiperelaborata si adesea stereotipa, manifestata prin discurs, sau alte modalitati,dar fara o incoerenas serioasa;


(I). Episoade cvasi-psihotice tranzitorii, ocazionale, cu intense iluzii, halucinatii auditive sau de alte natura si idei delirante, aparand de obicei fara provocare exterioara.





Tulburarea parcurge un curs cronic cu fluctuatii ale intensitatii. Ocazional, evolueaza spre o schizofrenie clara. Nu exista un debut precis si evolutia si cursul ei sunt de obicei cele ale unei tulburari de personalitate. Este mai obisnuita la rudele schizofrenilor, si se crede ca este o parte a "spectrumului" genetic al schizofreniei.



INDREPTAR DIAGNOSTIC:
Aceasta rubrica diagnostica nu este recomandata pentru uzul general, deoarece ea nu e clar delimitata nici de schizofrenia simpla, nici de tulburarile de personalitate schizoida sau paranoida. daca termenul e utilizat, trebuie sa fie prezente 3 sau 4 dintre trasaturile tipice listate mai sus, in mod continuu sau episodic, pentru cel putin 2 ani. S. nu trebuie sa fi intrunit niciodata criteriile pentru schizofrenie. Un istoric de schizofrenie la rudele de gradul I, da o greutate in plus diagnosticului, dar nu constituie o conditie preliminara.


Include: schizofrenia de frontiera (borderlinE); reactia schizofrenica latenta; schizofrenia prepsihotica; schizofrenia prodromala; schizofrenia pseudonevrotica; schizofrenia pseudopsihopatica; tulburarea de personalitate schizotipala. Exclude: tulburarea de personalitate schizoida (F60.1); sindromul Asperger (F84.5).








Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor