mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boli
Index » Boli Si Tratamente » Boli
» TULBURAREA OBSESIV-COMPULSIVA

TULBURAREA OBSESIV-COMPULSIVA






Trasatura esentiala a acestei tulburari este reprezentata de ganduri obsesive sau acte compulsive recurente (pentru "obsesional" va fi utilizat aici in locul lui "obsesivo-compulsiv", cand se refera la simptomE). Gandurile obsesionale sunt idei, imagini, sau impulsuri care intra mereu in mintea Subiectului intr-o forma stereotipa. Ele sunt aproape invariabil suparatoare (deoarece sunt violente, sau obscente, sau doar pentru ca sunt percepute ca lipsite de senS), iar Subiectul incearca adesea, fara succes, sa le reziste. Ele sunt totusi recunoscute ca ganduri proprii ale Subiectului, desi sunt involuntare si frecvent repugnante. Actele compulsive sau ritualurile sunt comportamente stereotipe care sunt repetate mereu si mereu. Ele nu sunt inerent placute si nici nu au drept rezultat indeplinirea unor sarcini utile. Pacientul le vede adesea ca prevenind unele evenimente improbabile obiectiv, adesea implicand un rau la adresa Subiectului, sau provocat de acesta. De obicei, desi nu invariabil, acest comportament este recunoscut de Subiect ca fiind fara sens si ineficient, si acesta face repetate incercari de a rezista impulsului; in cazurile de foarte lunga durata, rezistenta poate fi minima. Simptomele anxietatii somatice sunt adesea prezente, dar sentimentele suparatoare (ce provoaca suferintA) de tensiune interna sau psihica fara o activare vegetativa evidenta sunt deasemenea comune. Exista o stransa legatura intre simptomele obsesionale, in special gandurile obsesionale, si depresie. Pacientii cu tulburari obsesivo-compulsive au adesea simptome depresive, iar pacientii ce sufera de tulburarea depresiva recurenta (F33) pot dezvolta ganduri obsesionale in timpul episoadelor de depresie. In ambele situatii, cresterea sau descresterea in severitate a simptomelor depresive este, in general, insotita de schimbari paralele in severitatea simptomelor obsesionale.



Tulburarea obsesivo-complusiva este, in masura egala, comuna barbatilor si femeilor, si exista adesea trasaturi anankaste proeminente in personalitatea de fond. Debutul este de obicei in copilarie si in viata adulta precoce. Mersul evolutiei este variabil si probabil cronic, in absenta simptomelor depresive semnificative.



INDREPTAR DIAGNOSTIC:


Pentru un diagnostic cert, simptomele obsesionale sau actele compulsive (sau ambelE) trebuie sa fie prezente majoritatea zilelor pentru cel putin 2 saptamani, si sa fie o sursa de suferinta sau sa interfereze cu activitatile obisnuite. Simptomele obsesionale trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:


(A). Trebuie sa fie recunoscute de pacient ca apartinandu-i;


(B). Trebuie sa existe cel putin un gand sau un act la care pacientul inca mai opune (fara succeS) rezistenta, desi pot fi prezente si altele la care pacientul nu mai rezista;


(C). Gandul sau executarea actului nu trebuie sa fie placut in el insusi (simpla ameliorare, potolire a tensiunii sau anxietatii, nu e privita ca placuta, in acest senS).


(D). Gandurile, imaginile sau impulsurile trebuie sa fie repetitive in mod neplacut.


Include: nevroza obsesiv-compulsiva; nevroza obsesionala; nevroza anankastica.



Diagnosticul diferentiat:
Diferentierea dintre o tulburare obsesiv compulsiva si o tulburare depresiva poate fi dificila, deoarece aceste doua tipuri de simptome apar destul de frecvent impreuna. Intr-un episod acut trebuie acordata precedenta simptomelor care se dezvolta primele; cand ambele sunt prezente dar niciuna nu predomina, este de obicei mai bine de a considera depresia ca primara. In tulburarile cronice trebuie sa primeasca prioritate tulburarea a carei simptome persista cel mai frecvent, in absenta simptomelor celorlalte tulburari.


Atacurile de panica ocazionale sau simptomele fobice usoare nu exclud diagnosticul. Totusi, simptomele obsesionale ce se dezvolta in prezenta schizofreniei, sindromului Tourette sau tulburarilor mentale organice, trebuie considerate ca o parte a acestor stari.



Desi gandurile obsesionale si actele compulsive coexista de obicei, este util de a specifica unul din ele ca predominant la unii pacienti, deoarece ele pot raspunde la tratamente diferite.






Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor