mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Virusuri arn
Index » Boli infectioase » Virusuri arn
» Gastroenterite virale

Gastroenterite virale







in tarile mai putin dezvoltate, boala diareica acuta infectioasa reprezinta o cauza principala de morbiditate in toate grupele de populatie, precum si de mortalitate la sugari si copii mici. In tarile dezvoltate, boala diareica acuta ramane o cauza principala de morbiditate atat la copil, cat si la adult. Doua grupuri distincte de virusuri - rotavirusurile si calicivirusurile enterice, cum este virusul Norwalk - precum si o serie de agenti patogeni bacterieni ( modulul 128) s-au dovedit a fi agenti etiologici importanti ai gastroenteritelor. Rotavirusurile sunt principalii agenti patogeni la copilul mic. Virusul Norwalk, precum si calicivirusurile inrudite afecteaza predominant copin si adultii.

ROTAVIRUSURILE




Clasificare si caracterizare

Rotavirusurile apartin familiei Reoviridae. Virionul rotavirusului este alcatuit dintr-o capsida tripla icosaedrica de 100 nm, ce inconjoara un genom alcatuit din 11 segmente de ARN dublu-catenar. Virusul prezinta doua proteine de suprafata, amandoua implicate in neutralizarea virala. Deoarece rotavirusurile au Rotavirusurile apartin familiei Reoviridae. Virionul rotavirusului este alcatuit dintr-o capsida tripla icosaedrica de 100 nm, ce inconjoara un genom alcatuit din 11 segmente de ARN dublu-catenar. Virusul prezinta doua proteine de suprafata, amandoua implicate in neutralizarea virala. Deoarece rotavirusurile au un genom segmentar, ele sunt capabile sa realizeze o rearanjare a genelor cu o frecventa foarte mare. Nu este cunoscut rolul reasezarii genelor in generarea diversitatii antigenice a rotaviru-surilor. La om, infectia cu rotavirus este caracterizata prin replicare localizata aproape exclusiv la nivelul celulelor epiteliale ale intestinului subtire.

Epidemiologie
Infectia cu rotavirus apare pe tot globul. Pana la rsta de 3 ani, teoretic, fiecare individ a fost infectat cu rotavirus cel putin o data. in zonele cu clima temperata, infectia cu rotavirus este sezoniera, aparand in lunile reci, de iarna. In Statele Unite, epidemiile anuale sezoniere cu rotavirus tind sa se extinda de la vest spre est, debutand in California si terminandu-se in New England. in regiunile tropicale, infectia cu rotavirus apare pe toata durata anului, cu o accentuare in timpul sezonului rece ploios.
Rotavirusurile reprezinta cea mai importanta cauza de diaree deshidratanta severa la sugar si la copilul sub 3 ani, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele subdezvoltate, si reprezinta intre 30% si 50% din totalul cazurilor de diaree ce necesita spitalizare sau terapie intensi de rehidratare. Desi infectia severa cu rotavirus apare in special la sugar si copilul mic, ea poate fi frecvent asociata cu diareea adultului, in special la membrii familiilor cu sugari afectati, batrani sau persoane imunodeprimate. Aceasta infectie reprezinta peste 10% dintre cazurile de diaree la turisti ( modulul 128). Rotavirusurile sunt responsabile de anumite cazuri de diaree acuta si cronica la pacientii cu SIDA.
Infectiile subclinice sau bolile gastrointestinale usoare, care nu necesita spitalizare, constituie cea mai mare parte a infectiilor cu rotavirusuri. Forme subclinice au fost evidentiate si in perioada neonatala, acestea fiind raspunzatoare de realizarea protectiei fata de infectiile severe gastrointestinale cu rotavirus, pana la rsta de trei ani.


Au fost descrise cel putin 9 serotipuri distincte de rotavirusuri umane, dar numai 4 tipuri sunt intalnite in mod frecvent. Relatia dintre frecventa infectiilor cu aceste serotipuri si statusul imunologic al gazdei este inca neclara. Multe alte mamifere si specii de pasari pot fi infectate cu rotavirusuri, dar nu exista doda ca tulpinile animale ar putea produce boala la om. Rotavirusurile se gasesc in numar mare (peste IO10 particule/ gram) in fecale; se presupune ca transmiterea se realizeaza pe cale fecal-orala.

Fiziopatologie
Rotavirusurile infecteaza si distrug celulele mature viloase ale intestinului subtire. Celulele mature epiteliale sunt inlocuite cu celule de absorbtie imature, care nu pot insa absorbi carbohidratii sau alte substante nutritive in mod eficient. Infectia cu rotavirus determina aparitia diareei osmotice consecutive malabsorbtiei nutritive. Modificari ale adenozin-mo-nofosfatului ciclic sau guanozin-monofosfatului intracelular nu sunt implicate in etiologia diareei cu rotavirus.


Manifestari

Manifestarile infectiei cu rotavirus pot ria de la infectia subclinica, la diareea usoara si pana la forma severa de boala, uneori fatala. Majoritatea informatiilor asupra semnelor si simptomelor din infectia cu rotavirus provin din cercetarile efectuate asupra copiilor mici spitalizati. Debutul bolii este brusc. Voma, urmata de diaree, apare la peste 80% din copin afectati. in jur de o treime din copin spitalizati prezinta febra de peste 39° C. De obicei simptomele gastrointestinale persista 2 pana la 6 zile. Mucusul este frecvent descoperit in fecale, dar celule sanguine rosii si albe apar in mai putin de 15% din cazuri.
Infectia cu rotavirus este insotita adesea de simptome respiratorii, dar exista putine do care ar indica replicarea rotavirusului in tractul respirator. Infectia cu rotavirus se asociaza cu o mare rietate de sindroame clinice, cum ar fi sindromul mortii subite la sugar, sindromul Reye, encefalita, meningita aseptica, pneumonia, exantem rapid, sindromul Kawasaki,
enterocolita necrotica, inginatia, purpura Henoch-Schonlein, sindromul hemolitic uremie, coagularea intrasculara diseminata si boala Crohn. Relatia etiologica intre aceste sindroame clinice si infectia cu rotavirus este mai degraba accidentala decat cauzala. Infectia cu rotavirus poate fi deosebit de gra, chiar fatala, la copin imunodeprimati.

TRATAMENTIn ciuda faptului ca diareea cu rotavirusuri este produsa de liza si moartea celulelor epiteliale, ea poate fi tratata adect prin terapie de rehidratare orala standardizata. Rareori este necesara rehidratarea intravenoasa. Persistenta infectiei cu rotavirus in tarile dezvoltate, unde apa este purificata iar instalatiile sanitare sunt realizate conform standardelor moderne, a dus la concluzia ca prevenirea infectiei nu se poate realiza doar prin masuri de igiena. Succesele inregistrate in urma administrarii unor ccinuri cu virus viu atenuat sugereaza posibilitatea prevenirii in viitor a bolii prin ccinare.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai