mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Schistosomiaza si alte infectii cu trematode
Index » Boli infectioase » Schistosomiaza si alte infectii cu trematode
» Cestode

Cestode







Cestodele sau teniile sunt viermi plati segmentati. Adultii traiesc in tractul digestiv, dar larvele pot fi gasite aproape in orice organ. Infectiile omului cu tenii pot fi grupate in doua categorii clinice majore. Pentru o categorie, oamenii sunt gazdele definitive, iar formele adulte ale teniilor traiesc in tractul digestiv (Taenia saginata, Diphyllobothrium, Hymeno-lepis siDipylidium caninum). Pentru a doua categorie, oamenii sunt gazde intermediare, formele larre ale parazitilor fiind prezente in tesuturi. Bolile din aceasta categorie cuprind echinococoza, sparganoza si coenuroza. Pentru Taenia solium, omul poate fi atat gazda definiti, cat si gazda intermediara.
Parazitii in forma de panglica se ataseaza de mucoasa intestinala prin intermediul unor ventuze de suctiune sau santuri localizate la nivelul capului (scolex). Dupa scolex se afla un gat scurt si ingust, din care se formeaza proglote (sau segmente). Odata cu maturarea fiecarei proglote, aceasta este deplasata posterior fata de gat, prin aparitia segmentelor noi, mai putin mature. Lantul realizat prin elongatia progresi a proglotelor atasate, denumit strobila, constituie cea mai mare parte a viermelui plat si poate contine peste 1000 de proglote, putand atinge cati metri in lungime. Pe masura ce proglotele devin gestante, se elibereaza oua. Deoarece ouale diverselor specii de Taenia sunt morfologic identice, singura baza pentru identificarea diagnostica a speciilor este morfologia scolexului si a proglotelor. Majoritatea teniilor omului necesita cel putin o gazda intermediara pentru dezvoltarea larra. Dupa ingestia de catre o gazda intermediara, oul se transforma ihtr-o oncosfera larra, capabila de a penetra mucoasa intestinala. Oncosfera migreaza in tesuturi si se dezvolta intr-o forma inchistata denumita cisticerc (cu scolex unic), coenurus (cu scolecsi multipli) sau hidatida (un chist cu mai multe chisturi fiice, fiecare continand mai multi scolecsi). Ingestia de catre gazda definiti a tesuturile care contin chisturi face posibila dezvoltarea teniei din scolex.


INFECTIA PRODUSA DE TAENIA SAGINATA Viermele plat al bovinelor, Taenia saginata, este intalnit in toate tarile in care se consuma carne de bovine cruda, insuficient preparata termic, fiind mai prelenta in tarile din Africa sub-sahariana si din Orientul Mijlociu.
Etiologie si patogenie Omul este singura gazda definiti a stadiului adult al T. saginata. Acesta este un vierme plat, cu o lungime de 3-8 metri, care poate fi intalnit in jejunul superior si are un scolex cu patru ventuze proeminente si 1000-2000 de proglote. Uterul fiecarui segment gestant are 15-30 ramificatii (spre deosebire de T. solium, care are 8-l2 ramificatii). Ouale nu pot fi deosebite de cele ale T. solium, fiecare masurand 30-40 [im si prezentand un invelis extern striat, gros si maroniu ce adaposteste un embrion complet dezvoltat. Ouale depozitate pe vegetatie pot trai timp de luni sau ani, pana la ingestia acestora de catre bovine sau alte erbivore. Dupa ingestie, embrionul este eliberat, indeaza peretele intestinal si este transportat in muschii striati (predominant in regiunile posterioare ale membrelor, in diafragm si limba), unde acesta se transforma intr-un cisticerc. Prin ingestia carnii de vita crude
sau insuficient preparate termic, aceasta forma poate infecta omul. Dupa ingestia cisticercului, viermele adult se dezvolta in aproximativ 2 luni.
Manifestari clinice Cel mai frecvent, pacientii devin constienti de infectie prin obserrea eliminarii proglotelor in materiile lor fecale, putand aparea senzatii de disconfort perianal atunci cand proglotele sunt eliminate. De obicei, in infectia cu T. saginata apar dureri abdominale minime sau moderate, disconfort, greata, modificari ale apetitului, slabiciune si pierdere ponderala.


Diagnostic Diagnosticul este silit prin evidentierea oualor sau proglotelor in scaun la 3 luni dupa infectie. Ouale pot fi de asemenea frecvente in regiunea perianala, astfel incat, daca proglotele sau ouale nu sunt gasite in scaun, regiunea perianala trebuie examinata folosind o bagheta cu o banda de celofan, la fel ca pentru infectia cu oxiuri. Distinctia dintre infectia cu T. saginata si T. solium necesita examinarea proglotelor mature sau a scolexului. Analizele serologice nu sunt utile din punct de vedere diagnostic. Se poate intalni eozinofilie si cresteri ale IgE serice.

TRATAMENT
O singura doza de praziquantel (5-l0 mg/kg), este un tratament | foarte eficient.


PROFILAXIE

Principalele mijloace pentru prevenirea infectiei cu tenia bovina presupune prepararea culinara corespunzatoare a carnii de vita; temperaturi mai ridicate de 56°C timp de cinci minute realizeaza distrugerea cisticercilor. Refrigerarea sau sararea pe perioade indelungate sau congelarea la -l0°C timp de 9 zile, de asemenea, distruge cisticercii din carnea de vita. Masurile preventive generale cuprind inspectia carnii de vita si masuri igienice adecte (in privinta depozitarii adecte a materiilor fecale ale oamenilor).



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai