mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Medicamente antiretrovirale
Index » Boli infectioase » Medicamente antiretrovirale
» Zalcitabina

Zalcitabina





Zalciina (sau ddC) este un analog nucleotidic puternic inhibitor al HIV-l si HIV-2. Trifosfatul de ddC (ddCTP) inhiba activitatea rers transcriptazei HIV si, de asemenea, stopeaza sinteza lanturilor terminale de ADN viral. ddC se administreaza oral, are timpul de injumatatire plasmatic de 1,2 ore si este eliminata, in principal, pe cale renala. Concluziile unor studii recente, care au at ddC cu ZDV la pacienti care au primit mai putin de 3 luni ZDV, au aratat ca ddC a fost mai putin eficienta decat ZDV. Cea mai mare parte a interesului pentru ddC a fost centrata pe utilizarea sa in terapie combinata. Deoarece asocierea ZDV si ddC a avut efecte benefice asupra numarului de celule CD4 si asupra concentratiilor de antigen p24, ddC a fost aprobata pentru utilizarea cu ZDV la pacientii care nu raspund clinic si imunologic doar la ZDV. Recent, studii la scara larga au indicat un beneficiu clinic si mai mare al combinatiei ZDV plus ddC, fata de ZDV singur, in special la pacientii cu boala HIV mai putin avansata. Se afla in studiu asociatiile de doua, trei medicamente, incluzand ddC.
Toxicitatea majora a ddC este in relatie cu doza si este reprezentata de neuropatia periferica si stomatita aftoasa. Toxicitatea hematologica, manifestata prin anemie si neutro-penie, nu este o problema particulara. A fost raportata rezistenta la ddC, care implica substitutii in rers transcriptaza, in pozitiile 65 si 69.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai