mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectiile streptococice si enterococice
Index » Boli infectioase » Infectiile streptococice si enterococice
» Scarlatina

Scarlatina





Scarlatina reprezinta infectia streptoco-cica, in special faringiana, insotita de un rash caracteristic. Rash-ul apare ca urmare a efectelor uneia din cele trei toxine, actual denumite exotoxine pirogene streptococice A, B si C, cunoscute anterior ca toxine eritrogene sau ale scarlatinei. S-a considerat ca scarlatina reflecta infectia cu o tulpina streptococica de grup A producatoare de toxina a unei persoane lipsite de imunitate specifica fata de acea toxina. Susceptibilitatea la scarlatina a fost corelata cu rezultatele testului Dick: o cantitate mica de toxina eritrogena injectata subcutanat produce eritem local la persoanele susceptibile, insa nu produce nici o reactie la persoanele cu imunitate specifica. Studiile ulterioare au sugerat ca aparitia scarlatinei ar reflecta o reactie de hipersensibilitate necesitand o expunere anterioara la toxina. Din motive neclare, in ultimii ani scarlatina a devenit mai putin frecventa, desi tulpinile de streptococi de grup A care produc exotoxinele continua sa fie prevalente in populatie.
Simptomele din scarlatina sunt aceleasi cu cele din faringita. Rash-ul apare in mod tipic in prima sau a doua zi de boala in partea superioara a trunchiului, apoi cuprinde extremitatile, dar menajeaza palmele si tele. Rash-ul consta din pa-pule mici care dau pielii aspectul caracteristic la pipait, de "smirgel\". Semnele asociate includ paloarea periorala, limba "zmeurie\" (papile marite pe o limba incarcata, care ulterior dene denudata) si accentuarea rash-ului la nivelul plicilor (liniile lui Pastia). Rash-ul diminua dupa 6-9 zile si este urmat dupa cateva zile de descuamarea palmelor si telor. Diagnosticul diferential al scarlatinei are in vedere alte cauze de febra si rash generalizat, cum ar fi pojarul si alte exanteme rale, boala Kawasaki, sindromul de soc toxic si reactiile alergice sistemice, cum sunt eruptiile medicamentoase.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai