mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Infectiile cu mycoplasma
Index » Boli infectioase » Infectiile cu mycoplasma
» Infectii chlamidiene

Infectii chlamidiene


Share



Genul Chlamydia contine trei specii care infecteaza oamenii: Chlamydia psitacci, Chlamydia trachomatis si Chlamydia pneumoniae (anterior agentul TWAR). C. psittaci este larg
raspandita in natura, producand infectii genitale, conjunc-tivale, intestinale sau respiratorii la multe mamifere si specii aviare. Infectiile genitale cu C. psitacci au fost bine caracterizate la cateva specii si determina complicatii ca avortul si inferti-litatea. Desi speciile de C. psitacci de la mamifere nu produc infectii la om, speciile aviare infecteaza ocazional omul, determinand pneumonia si boala sistemica cunoscuta ca psitacoza.
C. pneumoniae este o specie dificila care pare a fi o cauza frecventa de infectii ale tractului respirator superior si pneumonie, mai ales la copii si adulti tineri, si este o cauza de infectie respiratorie recurenta la varstnici. Nu a fost identificat nici un rezervor animal pentru C. pneumoniae, care pare a fi un patogen uman raspandit pe cale respiratorie, prin contact interpersonal strans. Pana la aceasta data toate speciile de C. pneumoniae studiate au fost omoloage serologic.
C. trachomatis este un patogen exclusiv uman si a fost recunoscut drept cauza a trahomului in anii 1940. De atunci, C. trachomatis a fost recunoscut ca o cauza majora a infectiei transmise sexual si perinatal.
Chlamidiile sunt paraziti obligatoriu intracelulari. Ei poseda atat ADN cat si ARN, au un perete celular si ribozomi similari cu cei ai bacteriilor gram-negative si sunt inhibate de antibiotice ca tetraciclina. Chlamidiile sunt clasificate ca bacterii apartinand propriului lor ordin (Chlamydiales).
O trasatura unica a tuturor chlamidiilor este ciclul lor reproductiv complex. Doua forme ale microorganismului - corpul extracelular elementar si corpul intracelular reti-culat - participa in acest ciclu. Corpul elementar este adaptat pentru supravietuire extracelulara si este forma infectioasa transmisa de la o persoana la alta. Corpii elementari se ataseaza pe celulele-tinta susceptibile (de obicei celule epiteliale columnare sau tranzitionale) si intra in celula intr-un fagozom. In cursul a 8 ore, corpii elementari se reorganizeaza in corpi reticulati. Aceste forme sunt adaptate la supravietuire si multiplicare intracelulara. Ele sufera fisiune binara, producand eventual numeroase replicate continute in "corpii de incluzie\" legati de membrana, care ocupa mult din celula gazda infectata. Incluziile chlamidiene rezista fuziunii lizozomale pana tarziu in cursul ciclului de dezvoltare. Dupa 24 de ore, corpii reticulati se condenseaza si formeaza corpi elementari, continuti tot in interiorul incluziei. Incluzia se rupe apoi, eliberand corpii elementari din celula pentru a initia infectia celulelor adiacente.
Studii recente care folosesc anticorpi monoclonali contra proteinei majore a membranei externe (PMME) si secventierea nucleotidica a PMME au delimitat cel putin 20 de serotipuri de Chlamydia trachomatis. Conform sistemului de clasificare pe serotipuri al lui Wang si Grayston, speciile asociate cu trahomul au fost in general cele ale serotipurilor A, B, Ba si C, in timp ce serotipurile de la D pana la K au fost frecvent asociate cu infectiile transmise sexual si cu cele dobandite perinatal. Serotipurile L1( L2 si L3 produc limfogranulomatoza veneriana (LGV) si rectocolita hemoragica. Speciile LGdemonstreaza un comportament biologic unic prin aceea ca ele sunt mult mai invazive decat celelalte serotipuri, produc boala in tesuturile limfatice, cresc usor in sistem de culturi de celule si macrofage si sunt fatale cand sunt inoculate intracerebral la soareci si maimute. Speciile non-LGde Chlamydia trachomatis produc caracteristic infectii superficiale, implicand epiteliul columnar al ochiului, organele genitale si tractul respirator.

C. trachomatis a fost raportata ca o cauza rara de endocardita subacuta, peritonita, pleurita si posibil periapendicita, si poate determina ocazional infectii respiratorii la copin mai mari si adulti. Pacientii imunosupresati cu pneumonie au prezentat, in unele cazuri, do fie serologice, fie de cultura, de infectie cu C. trachomatis, dar pentru a defini ce rol are Chlamydia la acesti pacienti sunt necesare mai multe date.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai