mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii localizate cu mnt
Index » Boli infectioase » Infectii localizate cu mnt
» Boli pulmonare

Boli pulmonare







Etiologie Dintre MNT, cele care determina cel mai frecvent infectii pulmonare sunt M. intra-cellulare, M. avium si M. Kansasii. Multe alte specii, cum ar fiM. xenopi si M. malmoense pot fi de asemenea implicate in producerea acestor infectii. Identificarea patogenului specific este importanta pentru alegerea tratamentului adect dintre riatele strategii terapeutice. De exemplu, M. Kansasii raspunde la medicamente antituberculoase, inclusiv la izoniazida.
Epidemiologie si factori ce tin de gazda Asa cum s-a amintit deja, MNT sunt ubicuitare in mediul inconjurator, dar patogenicitatea lor este mica. Bolile pulmonare preexistente (de ex., boala pulmonara cronica obstructi, cancerul, tuberculoza anterioara, bronsiectaziile, fibroza chistica si silicoza cu cavitati si bronsiectazii) sunt factori predispozanti principali pentru boala pulmonara data de MNT.


Unele do sugereaza ca proportia pacientilor fara patologie pulmonara de fond care dezvolta o boala pulmonara cu MNT este in crestere. Acesti pacienti sunt de obicei rstnici, multe sunt femei cu pectus excatum sau scolioza. La femeile in rsta este afectat in mod particular, lobul mijlociu drept si lingula. Putin cam pretentios, boala la acesti pacienti a fost numita "Sindromul Lady Windermere\" dupa personajul principal al piesei lui Oscar Wilde Entaiul doamnei Windermere, care exagereaza cu tusea.
Semnificatia tulpinilor de MNT izolate din caile aeriene ale unui pacient SIDA merita discutii speciale. M. avium produce doar foarte rar o boala pulmonara semnificati in SIDA; izolarea lui din sputa, in absenta modificarilor radiologice, este de obicei fara semnificatie clinica (cu exceptia ca la pacientii cu mai putin de 50 limfocite CD4/|il poate fi un semnal pentru cresterea probabilitatii de hemoculturi pozitive in viitor). Din contra, izolarea de M. Kansasii din plaman are semnificatie clinica; acest microorganism produce o boala - adesea predominand in lobii superiori - care seamana cu tuberculoza pulmonara, cu febra, tuse, infiltrate si cavitati.
Manifestari clinice Majoritatea pacientilor cu infectie pulmonara cu MNT se prezinta cu tuse cronica, febra joasa si stare de rau; unii prezinta hemoptizii. Aceste simptome pot fi mascate de cele ale bolii de fond. Pacientii SIDA cu infectie pulmonara cu M. Kansasii pot prezenta simptome severe ce mimeaza tuberculoza pulmonara.



Diagnostic
In contrast cu izolarea M. tuberculosis, la care doar o singura colonie - oricare i-ar fi originea - este semnificati clinic, izolarea MNT din sputa nu dovedeste niciodata, singura, existenta bolii. MNT sunt adesea comensuale si colonizeaza atat caile respiratorii normale, cat si pe cele afectate. Deoarece tratamentul infectiei cu MNT este complicat, este important ca diagnosticul sa fie sigur. American Thoracic Society a formulat ghiduri minime de urmat pentru diagnosticul bolii pulmonare cu MNT: "doda bolii, cum ar fi un infiltrat vizibil la radiografia pulmonara, cauza din care nu a fost determinat prin studii atente clinice si de laborator, si izolarea unor multiple colonii din aceeasi tulpina micobacteriana, in mod repetat, de obicei in absenta altor patogeni\". Pentru pacientii care au infiltrate pulmonare dar nu si cavitati, aceste criterii nu sunt destul de specifice; unii pacienti au fost gasiti fara MNT dupa o luna de igiena bronsica (inhalatii de apa sarata si bronhodilatatoare pentru a determina tusea si productia de sputa). Detectarea prin tomografie computerizata a bronsiec-taziilor si infiltratelor nodulare in aceeasi lobi poate fi deosebit de sugesti pentru infectia cu MNT.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai