mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii la primitorii de transplant
Index » Boli infectioase » Infectii la primitorii de transplant
» Transplantul pulmonar

Transplantul pulmonar





Infectiile precoce Nu este surprinzator faptul ca transturile pulmonare sunt predispuse la dezvoltarea pneumoniei. Combinarea ischemiei si a alterarii mucoase rezultante, impreuna cu denervarea si absenta drenajului limfatic asociate contribuie, probabil, la rata crescuta a pneumoniei (in unele serii 66%). Utilizarea profilactica a unor doze mari de antibiotice cu spectru larg, in primele 3-4 zile dupa interntia chirurgicala, scade incidenta pneumoniei. Patogenii gram-negativi (Enterobacteriaceae si specii de Pseudomonas) sunt ingrijoratori in primele 2 saptamani dupa interntie (perioada de maxima vulnerabilitate). De asemenea, pneumonia poate fi produsa de Candida (posibil ca rezultat al colonizarii plamanului donorului), Aspergillus si Cryptococcus.
Mediastinita poate sa apara cu o rata chiar mai mare la primitorii de transt pulmonar, fata de primitorii de transt de cord. Cauzele frecnte de mediastinita, care se dezvolta in decursul a 2 saptamani de la interntia chirurgicala, sunt reprezentate de Staphylococcus, M. hominis si Candida albicans. Mediastinita data de CMV (care poate fi transmisa ca o consecinta a transtarii) apare, de obicei, intre 2 saptamani si 3 luni dupa interntie, boala primara producandu-se mai tarziu decat reactivarea bolii. Incidenta infectiei cu CMV, fie reactivata, fie primara, este intre 75-l00% daca donorul sau primitorul sunt seropozitivi pentru CMV. Boala indusa de CMV pare sa fie cea mai sera la primitorii de transt pulmonar si la cei cu transt de cord-plaman. Nu se stie daca aceasta seritate se leaga de nepotrivirea intre plamanul prezentator de antigene si celulele imune ale gazdei sau este atribuita altor factori (nonimuni). Mai mult de jumatate dintre primitorii de transt pulmonar cu boala simptomatica cu CMV au pneumonie, iar dificultatea diferentierii intre imaginea radiologica a infectiei date de CMV si rejetul organului complica in plus tratamentul. De asemenea, CMV poate produce bronsio-lita obliteranta in transturile pulmonare. Dezvoltarea pneumonitei legate de VHS a condus la utilizarea profilactica a acyclovirului. De asemenea, o astfel de profilaxie scade ratele bolii si izolarii CMV. Ganciclovirul este utilizat de rutina in tratamentul bolii cu CMV la primitorii de transt pulmonar.
Infectiile tardi Incidenta infectiei cu P. carinii (care se poate prezenta cu semne sarace) este crescuta printre primitorii de transt pulmonar si de transt de cord-plaman. O anumita forma de profilaxie a pneumoniei cu P. carinii este indicata in toate situatiile de transt de organ (elul 136-4). Profilaxia cu trimetoprim-sulfametoxazol timp de 12 luni dupa transtare poate fi suficienta pentru prenirea bolii cu P. carinii la pacientii la care gradul de imunosupresie nu este crescut.
Ca si la alti primitori de transt, infectia cu VEB poate produce la primitorii de transt pulmonar fie sindromul mononucleoza-like, fie boala limfoproliferativa. Tendinta celulelor B blastice de a aparea in plaman pare sa fie mai mare dupa transtul de plaman decat dupa transplatul de alte organe. Boala allogrefa poate aa originea la donor. Reducerea dozajului de ciclosporina produce remisiunea in unele cazuri, dar compresiunea ganglionilor limfatici poate fi fatala. Utilizarea profilactica de acyclovir sau ganciclovir poate preni raspandirea VEB la primitorii neimunizati si poate scadea rata de aparitie a mononucleozei fugace, ca si a altor manifestari ale bolii limfoproliferati.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai