mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
Index » Boli infectioase » Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
» Isosporioza

Isosporioza







Isospora belii este un parazit coccidian care determina boala intestinala la om. Infectiile sunt dobandite prin consumul oochisturilor, dupa care parazitul invadeaza celulele epiteliului intestinal si urmeaza atat ciclul de dezvoltare sexuat, cat si cel asexuat. Oochisturile eliminate in scaun nu sunt imediat infectioase, fiind necesara maturarea ulterioara a acestora. Cu toate ca /. belii infecteaza multe animale, se cunoaste inca foarte putin despre epidemiologia si prevalenta acestui parazit la om. El pare sa fie mai frecnt in tarile tropicale si subtropicale. Infectiile acute pot debuta brusc cu febra, dureri abdominale si diaree apoasa nesanguinolenta si pot dura saptamani sau luni de zile. La pacientii cu SIDA sau cu alte deficiente imunologice, adesea infectiile nu sunt autolimitate, semanand mai degraba cu criptosporidioza, cu diaree apoasa profuza si cronica. Eozinofilia, care nu este prezenta in alte infectii enterice produse de protozoare, poate fi prezenta. De obicei, diagnosticul se pune prin decelarea in scaun a oochisturilor de dimensiuni mari (-25 \\im in diametru), care se coloreaza prin metode modificate ca pentru germenii acid-alcoolo-rezistenti. Eliminarea oochisturilor poate fi redusa si intermitenta; de aceea, daca examinarile repetate ale materiilor fecale nu sunt relevante, pot fi necesare probe de continut duodenal obtinute prin aspiratie, efectuarea testului firului (Enterotest) sau examinarea prin microscopie electronica a probelor biopsice din intestinul subtire.


Spre deosebire de criptosporidioza, isosporioza raspunde la chimioterapie. Trimetoprim-sulfametoxazolul (160/800 mg x 4 pe zi, timp de 10 zile si apoi x 2 pe zi, timp de 3 saptamani) s-a dodit eficient; pentru cei care nu tolereaza sulfonamidele, poate fi utilizata pirimetamina (50-75 mg pe zi). La cei cu SIDA apar recaderi, necesitand mentinerea tratamentului cu trimetoprim-sulfametoxazol (160/800 mg de 3 ori pe saptamana) sau combinatia de sulfadoxina (500 mg) si pirimetamina (25 mg), o data pe saptamana.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai