mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
Index » Boli infectioase » Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
» Genul trypanosoma

Genul trypanosoma





Trypanosomele sunt parazite sanguine, intalnite in sangele unui vertebrat, care este gazda intermediara si care se transmit printr-un nevertebrat hematofag (gazda definitiva a parazitului). Genul Trypanosoma cuprinde numeroase specii de trypanosome. Exista trypanosome ale insectelor, ale pestilor, amfibienilor, reptilelor, pasarilor si trypanosome ale mamiferelor. Trypanosomele mamiferelor se impart in trei grupe:
l).Trypanosome nepatogene transmise de diftere intepatoare (la bodee, antilope africane, one);
2).Trypanosome patogene transmise prin diftere intepatoare (Glossina, anus, etc). Se gasesc in sangele ierbivorelor africane, care sunt rezervor de paraziti:
. Trypanosoma brucei (Trypanosoma brucei, Trypanosoma gambiense, Trypanosoma rhodensiense)
. Trypanosoma congolese (Trypanosoma congolese, suis)
. Trypanosoma vax
. Trypanosoma equiperdum la cabaline
3).Trypanosome nepatogene sau patogene, care nu se transmit prin inoculare de catre diftere, ci patrund activ transcutan, fiind transmise de purici sau plosnite.
. Trypanosoma losi cupride trypanosome nepatogene, parazite in sangele rozatoarelor, insectelor, primatelor, transmise de purici.
. Trypanosoma cruzi cuprinde trypanosome patogene si nepatogene, transmise de purici si plosnite. Trypanosoma (Schyzotrypanum) cruzi este agentul etiologic al bolii lui Chagas.

Cuprins:

Morfologie

Trypanosoma brucei


Morfologie

sus sus
Trypanosomele au corpul mai mult sau mai puţin răsucit în spirală, de unde şi denumirea: din grecescul trypanon = sfredel, soma - corp). Trypanosomele nu au gură, se hrănesc doar prin difuzie. înmulţirea trypanosomelor se face prin fisiune binară longitudinală. La unele specii există şi o diviziune multiplă conducând la forme cu aspect de rozetă, după care celulele fiice se separă (Trypanosoma lewisi).
Genul Trypanosoma cuprinde forme heterogene.
Forma de "trypanosoma", întâlnită în sângele unui vertebrat, care este gazdă intermediară, se transformă succesiv în tractul digestiv al unui nevertebrat hematofag (gazda definitivă a parazitului), în formele "crithidia" şi "metatrypanosoma"
In sângele vertebratelor se pot observa trypanosome lungi şi subţiri de 29-42um/2-3um, forme intermediare şi forme scurte de 12-18um/2um.
Formele "trypanosoma" au corpul alungit şi ascuţit la ambele capete. Au un singur flagel, care porneşte de la un kinetopiast (blefaroplast) situat în regiuni diferite ale corpului, în funcţie de specie şi gazdă. Unele specii, mai ales în sânge şi în anumite stadii evolutive, au o membrană ondulantă, bine dezvoltată, mai ales, în localizarea posterioară a blefaroplastului: flagelul pleacă de la blefaroplast spre extremitatea anterioară, este lipit de marginea corpului, printr-un strat subţire de protoplasma, având aspect de membrană.

Flagelul imprimă o mişcare ondulatorie parazitului. Trypanosomele se mişcă şi metabolic [35, 36].
în ciclul evolutiv există şi forme mai scurte şi rotunjite - forme "leptomonas" (în special cele care parazitează celulele), flagelul reducându-se până la dispariţie.
Forma epimastigotă - forma crithidia ia naştere în gazda definitivă (nevertebrat hematofag). In intestinul gazdei, forma trypanosoma se multiplică prin diviziune binară longitudinală, luând naştere o formă subţire. Aceasta trece din intestin prin trompă, în glandele salivare, unde se divide din nou, transformându-se în "forma epimastigotă" de evoluţie a parazitului. Forma epimastigotă a fost denumită anterior "crithidia". Forma epimastigotă este alungită ca şi forma trypanosoma, dar blefaroplastul este situat înaintea nucleului, astfel încât membrana ondulantă există doar pe jumătatea anterioară a parazitului. După mai multe diviziuni în glandele salivare, forma epimastigotă se transformă în forma "metatrypanosoma" (forma trypanosoma puţin modificată), care este forma infecţioasă pentru om, denumită "forma metaciciică infecţioasă" [26J.

Membrana externă a trypancsomelor este compusă din glicoproteine de suprafaţă. Glicoproteinele sunt antigene de suprafaţă ale trypanosomelor şi sunt supuse variaţiilor antigenice; fiecare parazit poate exprima aproximativ 100 tipuri antigenice diferite, în evoluţia sa în organismul parazitat. Variabilitatea antigenică a trypanosomelor este prezentă doar la formele patogene pentru om (la forma metaciciică) şi se explică prin existenţa unui număr mare de gene pentru glicoproteinele de suprafaţă (posibil gene cu structură de transpozon) sau a elementelor transpozabile, care transpozează copii ale genei pentru glicoproteinele de suprafaţă, în alt situs. Sunt posibile şi mutaţii în gena pentru glicoproteinele de suprafaţă. Variabilitatea antigenică accentuată a trypanosomelor împiedică obţinerea unui vaccin [35].

Trypanosoma brucei

sus sus
Dintre Trypanosome prezintă importanţă medicală subgrupul Trypanosoma brucei, care cuprinde speciile, Trypanosoma brucei, Trypanosoma gambiense şi Trypanosoma rhodensiense.
Trypanosoma brucei provoacă la cai boala "nagana" şi parazitoze Ia ierbivorele domestice din Africa Centrală şi de Sud, care se manifestă asemănător cu "boala somnului" umană.
Trypanosoma gambiense şi Trypanosoma rhodensiense sunt patogene pentru om, în Africa. Produc tripanosomiaza africană - boala somnului, transmisă la om de o muscă din genul Ghssina (musca ţs6-ţse).
Rezervorul de parazit este reprezentat de antilope pentru Trypanosoma rhodensiense, la care parazitoza este asimptomatică, transmiţându-se la om prin Glossina morsitans sau de om (posibil câini, porci) pentru Trypanosoma gambiense, transmisă prin Glossina palpalis, Glossina tachinoides. Se pare că Trypanosoma gambiense este un parazit specific uman .


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai