mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
Index » Boli infectioase » Infectii intestinale cu protozoare si tricomonaza
» Clasa ciliate

Clasa ciliate





Ciliatele sunt protozoare care au ca organite de locomotie, cilii. Sunt de forma alungita, mai lata la o extremitate si mai ingusta la extremitatea opusa, ceea ce le confera un aspect particular. Forma este mentinuta constanta de o membrana ferma. Prezinta pe fata ventrala o despicatura oblica, ca o fanta sau sant, denumita pehstom, la nivelul caruia se deschide citostomul, continuat spre interiorul parazitului cu citofaringele, acoperit de cili, in care se deschide vacuola digestiva [36]. in interior, se diferentiaza ectoplasma de endoplasma. La nivelul ectoplasmei se gasesc corpusculii bazali, de la care pornesc cilii, organite mici (trichociste), fuziforme, cu rol in formarea membranei protectoare a parazitului precum si vacuole pulsatile. La nivelul endoplasmei se gasesc nucleii, vacuole digestive, incluzii si vacuole pulsatile, cu rol in nutritie, dispuse inspre si in ectoplasma, a caror numar variaza in functie de specia ciliatelor [9,36].

Cilii prezenti temporar sau permanent pe suprafata parazitului, in functie de specia de ciliat, sunt numerosi si se dispun dupa o anumita ordine, conferindu-i acestuia o miscare regulata, in acelasi sens [36]. La unele specii de ciliate, cilii asociati, formeaza membranele, palete bratile, dispuse in jurul peristomului, delimitandu-se astfel zona adorala. De asemenea, unele specii de ciliate, prezinta c/W, organite de locomotie puternice, rezultate prin contopirea cililor, mai ales pe fata ventrala a parazitului [9,36].
Ciliatele sunt heterocariote, detinand cel putin 2 nuclei: macronucleul, de dimensiuni mari, cu structura heterogena, responsabil de actitatea meolica a parazitului si micronucleul, de dimensiuni mici, cu structura aparent omogena, implicat in reproducere [9,36]. Multiplicarea ciliatelor poate fi asexuata prin inmugurire sau diziune binara, dar ele se reproduc si sexuat.





Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai