mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
Index » Boli infectioase » Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
» Infectii otice

Infectii otice







P. aeruginosa este intalnit frecvent in conductul auditiv extern, in mod particular in conditii de umezeala si in prezenta inflamatiei sau maceratiei (ca in "urechea inotatorilor\"). Mai mult, acest organism este patogenul predominant asociat cu otita externa, un proces inflamator benign, care afecteaza in mod obisnuit conductul auditiv extern. Aceste conditii locale autolimitate asigura un mediu bun pentru cresterea P. aeruginosa, care, in schimb, pare sa contribuie la procesele inflamatorii. Urechea este dureroasa, sau poate prezenta numai mancarime, exista o scurgere purulenta, iar durerea este accentuata prin tragerea pavilionului urechii. Conductul extern clavicular, al coastei sau sternului. Culturile efectuate din materialul obtinut prin artrocenteza sau biopsie sinoviala evidentiaza P. aeruginosa.


Infectiile cu P. aeruginosa ale simfizei pubiene se asociaza cu interventiile chirurgicale la nivelul pelvisului si cu consumul intravenos de droguri. Simfiza pubiana, asemanator altor articulatii fibrocartilaginoase, prezinta o susceptibilitate deosebita fata de infectiile hematogene cu P. aeruginosa. Pacientii afectati acuza dureri la nivel inghinal, la nivelul soldului, coapsei si/sau abdomenului inferior, care se accentueaza la mers. Febra este riabila, iar durata simptomatologiei pana la silirea diagnosticului riaza de la zile la luni. Ca si in alte infectii osoase sau articulare produse de P. aeruginosa, leucocitoza este riabila, iar viteza de sedimentare a hematiilor este marcat crescuta. Radiografiile arata neregularitati ale conturului pubian, separarea simfizei pubiene si anomalii de tip osteomielitic la nivelul ramurilor pubiene, care pot fi extinse. Scanarile osoase sunt de obicei pozitive. Pentru obtinerea materialului de cultura este necesara biopsia sau aspiratia cu ac. Obtinerea unei culturi pozitive este deosebit de importanta pentru diferentierea infectiilor cu P. aeruginosa si altor infectii piogene de osteita pubiana, care se crede ca este o afectiune neinfectioasa ce complica interventiile chirurgicale pelvice, nasterea sau traumatismele.
Osteocondrita piciorului produsa de P. aeruginosa apare in urma plagilor punctiforme ale piciorului, in special la copii. Microorganismul infecteaza oasele si articulatiile mici ale piciorului, incluzand falangele proximale, metatarsienele, articulatiile metatarsofalangiene, oasele tarsului si calcaneul. P. aeruginosa manifesta predilectie pentru cartilaje. De obicei nu exista simptomatologie sistemica. Simptomele dureaza in medie cate saptamani. Poate sa existe celulita tara la nivelul ariei afectate si durere la palparea profunda. Radiografiile si scanarile osoase sunt in general pozitive. Prin aspiratia de la nivelul articulatiei afectate se obtine de obicei un material purulent, din care P. aeruginosa poate fi evidentiat prin coloratie Gram si prin cultura.


P. aeruginosa este unul din cei mai frecventi agenti cauzali intr-o rietate de alte sindroame, mai putin specifice, cuprinzand infectii nehematogene ale oaselor si articulatiilor, denumite generic osteomielita cronica prin contiguitate. Aceste infectii pot rezulta, de exemplu, in urma unor fracturi complexe, prin contaminarea asociata cu reducerea si fixarea deschisa a fracturilor inchise, prin sternotomia efectuata in operatiile pe cord, in urma diseminarii prin contiguitate de la ulceratii ischemice infectate datorate unor boli sculare periferice sau diabetului zaharat si ca urmare a celulitei in general. Evolutia cronica, indolenta, si heterogenitatea acestor infectii explica manifestarile clinice riate ale acestora si necesitatea asigurarii unei ingrijiri complexe de lunga durata.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor






  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai