mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
Index » Boli infectioase » Infectii cu pseudomonas si microorganisme inrudite
» Bacteriemia

Bacteriemia







P. aeruginosa determina una din cele mai frecvente si potential letale forme de bacteriemie cu gram-ne-gativi la pacientii imunodeprimati. Bacteriemia cu P. aeruginosa se asociaza de obicei cu infectii nosocomiale si este frecvent iatrogena. Este fie primara (fara o sursa identificabila), fie secundara unui focar extrascular discret. Bacteriemia cu P. aeruginosa se asociaza cu anomalii preexistente, cum ar fi malignitatile hematologice, neutropenia, deficitele de imuno-globuline, arsurile severe, dermatita, diabetul zaharat, SIDA si prematuritatea. Factorii predispozanti iatrogeni includ chimioterapia anticanceroasa care duce la neutropenie si ulcerarea mucoaselor, manevrele instrumentale sau cateterizarea tractului genitourinar, plasarea dispozitivelor intrasculare, interventii chirurgicale recente, tratament cu steroizi si administrarea de antibiotice.


Aspectele clinice ale bacteriemiei cu P. aeruginosa sunt similare cu cele ale altor tipuri de bacteriemie. Localizarile primare obisnuite ale infectiei includ tractul urinar, tractul gastrointestinal, plamanii, focare intrasculare, tegumente si tesuturi moi. Febra, tahipneea, tahicardia si starea de prostratie se intalnesc frecvent. De asemenea, pot fi evidente si dezorientarea, confuzia si obnubilarea. Hipotensiunea poate progresa catre soc refractar. Pot aparea complicatii, precum insuficienta renala, sindromul de detresa respiratorie a adultului sau coagulare intrasculara diseminata. Icterul se intalneste cu o frecventa mai mare in bacteriemia cu P. aeruginosa decat in alte forme de sepsis cu germeni gram-negativi.


Leziunile cutanate patognomonice, denumite ectima gangre-nosum, apar la un numar relativ mic de pacienti cu bacteriemie cu P. aeruginosa. La inceput leziunile constau din cule hemoragice mici, inconjurate de un halou eritematos, care in evolutie prezinta necroza centrala si apoi se ulcereaza. Apar sub forma de leziuni unice sau in numar mic la nivelul perineului, feselor si extremitatilor, la nivelul axilelor sau in alte parti. Ocazional, se obser leziuni de tip ectima la nivelul membranelor mucoase ale cavitatii bucale sau gingiei. Studiile histologice au aratat ca aceste leziuni contin numeroase bacterii care indeaza sele sanguine, insa putine celule inflamatorii. Bacteriile sunt vizibile usor la coloratia Gram si pot fi cultite din materialul aspirat.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai