mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
Index » Boli infectioase » Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
» Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii







Toxoplasma gondii produce o parazitoza larg raspandita pe suprafata globului, toxoplasmoza. Descoperit la Institutul Pasteur, in 1908, parazitul isi datoreste numele formei de arc (toxon in greaca) si faptului ca a fost gasit la un rozator mic din Africa, numit Ctenodactilus gondii. Ulterior, parazitul a fost evidentiat si la diferite animale, pasari si la om.
loul clinic al parazitozei umane este in general benign, constand in subfebrilitati, astenie, adenopatie, contaminarea fiind esential alimentara. Exista 2 exceptii, care confera o importanta deosebita acestei parazitoze: boala la femeile gravide, la care riscul de contaminare fetala expune la posibilitatea unor leziuni congenitale gra, chiar letale - toxoplasmoza congenitala si la imunodeprimafi, in special bolnavi cu SIDA, unde localizarea preferential cerebrala, poate influenta negativ pronosticul vital -toxoplasmoza cerebrala.
Toxoplasmoza umana este intalnita ubiquitar, dar frecnta sa este variabila in functie de: modul de viata, obiceiuri alimentare, varsta, repartizarea geografica, nil de igiena, toate acestea conditionand transmisia bolii [6]. In unele tari, ca Franta, frecnta acestei parazitoze, depistata prin studii seroepidemiologice, variaza la adulti intre 50-80?/o [2,6]. La femeile gravide frecnta este estimata la 0,5-7% din sarcini, cu risc de contaminare fetala de 2-3 cazuri la 1.000 nasteri .

Cuprins:

Morfologie

Ciclul biologic

Contaminarea umană


Morfologie

sus sus
Toxoplasma gondii este īntālnit īn natură sub 3 forme, fiecare formă jucānd un rol precis īn ciclul parazitului:


I. Forma vegetativă sau trofozoit este un parazit mic de 4-7 um lungime şi 1-3 um lăţime, cu formă de arc. O extremitate este rotunjită, iar cealaltă efilată, mobilă şi este prevăzută cu un aparat de penetraţie - complex apical, de structură complexă (numeroase filamente, numite taxoneme) [2]. La polul rotunjit (posterior) se găseşte un nucleu fără centrozom [11].
Este forma invazivă a parazitului, responsabilă de manifestările iniţiale ale fazei acute a parazitozei, care rezultă prin diseminarea paraziţilor pe cale sanguină şi limfatică, cu localizare secundară īn sistemul nervos central, muşchi, retină, ganglioni.
Formele vegetative sunt endocclulare, fiind īntālnite preponderent īn: macrofage, celulele SRH, leucocite, dar se pot īntālni şi īn ţesuturi parenchimatoase: īn celule musculare, viscerale, nervoase, retină, ganglioni şi extracelular, īn umori (plasmă, LCR, revărsate seroase), provenind din celulele parazitate distruse) [11,15].
Trofozoiţii se multiplică printr-un proces particular de multiplicare asexuată, numit endodiogenie (cele 2 celule fiice se separă complet īn interiorul parazitului iniţial, care se sparge pentru a le elibera) [2,6].

Formele vegetative sunt distruse rapid de sucul gastric, motiv pentru care ingestia lor nu poate antrena contaminarea şi nu sunt forme de transmitere a parazitozei [2,6].
2. Chistul este o formaţiune sferică, de dimensiuni variabile (50-200 um) delimitată la exterior de un perete chistic. īn interior conţine sute de mii de bradizoiţi (forme vegetative particulare, rezultate din multiplicarea asexuată a unei forme vegetative latente) [11]. După unii autori, peretele chistului este de natură parazitară, iar după alţi autori, reprezintă membrana fostei celule parazitate. Este impermeabil pentru medicamente şi anticorpi [6]. Se poate īntālni īn muşchi sau ţesuturi sărace īn anticorpi (creier, retină), unde există īn număr mare şi rămāne īntr-o formă latentă sau cronică [11].
Chistul este o formă infecţioasă a parazitului, dar şi o formă de rezistenţă şi rezervor de toxoplasme.
Chistul prezintă o importanţă epidemiologică fiind principala formă de diseminare a bolii, prin consum de carne insuficient, preparată termic [2]. Chisturile rezistă la acţiunea acidului clorhidric gastric, o săptămānă la temperatura frigiderului dar sunt distruse prin temperatură mai mare de 45° şi congelare [6,11].
3. Oochistul este o formaţiune ovală, de 14-19 um, care ia naştere prin multiplicare sexuată īn intestinul pisicii. Este o formă de rezistenţă şi de diseminare a parazitului. Se elimină cu MF ale pisicii, īn cantităţi masive, contaminānd mediul extern, solul. După maturare conţine 2 sporochisturi, fiecare deţinānd 4 sporozoiţi (viitoare toxoplasme).

Ciclul biologic

sus sus
Parazitul derulează īn natură două cicluri: un ciclu sexuat la pisică, considerată ca gazdă definitivă şi un ciclu asexuat, la gazdele intermediare: om, numeroase specii de animale (animale mici, ierbivore, omnivore) şi păsări.


Ciclul la pisică
Toxoplasma gondii este o coccidie specifică pisicii, la care produce o parazitoză intestinală uşoară cu o durată de cāteva săptămāni [11]. In intestinul subţire al pisicii, parazitul derulează atāt un ciclu asexuat cāt şi unul sexuat. īn urma multiplicării intestinale a trofozoiţilor rezultă chisturi, care se sparg, eliberānd bradizoiţii din interiorul lor. Aceştia pătrund īn celulele intestinale unde se multiplică şi se tranformă īn celule cu potenţial sexual: micro şi macrogametociţii, care dau naştere gārneţilor masculini şi feminini. Fecundarea gārneţului femei de gametul masculin (gametogonie), conduce la formarea unui ou particular: oochist [2,6]. Oochistul se poate elimina imatur cu materiile fecale ale pisicii, īn mediul extern şi īn decurs de 1-4 zile, īn funcţie de condiţiile de aerare şi umiditate, se sporulează pentru a deveni oochist infectant (sporogonie). Poate persista īn natură, cel puţin un an, fiind responsabil de contaminarea omului şi a altor gazde intermediare sau de infectarea altor pisici [6].

Ciclul la gazda intermediară
Parazitul poate infecta multe specii de păsări şi animale (animale mici: şoareci, ierbivore, omnivore). Acestea se contaminează prin ingerare de oochisturi, existente pe iarbă şi pe alte alimente din sol. Ingerat de animale, oochistul nu se mai multiplică īn celula intestinală, ci se generalizează parazitemic şi diseminează pe cale limfatică şi hematogenă. Astfel, sporochisturile captate de celulele SRH, eliberează sporozoiţii care se transformă īn trofozoiţi. Trofozoiţii se localizează īn diferite organe unde, prin multiplicare, dezvoltă chisturi care persistă timp īndelungat [11].
Ciclul biologic īn natură
Pisicile se pot contamina prin ingerarea de chisturi, conţinute īn carnea animalelor şi păsărilor cu care se hrănesc sau prin ingerarea de oochisturi, eliminate de alte pisici.

Contaminarea umană

sus sus
Omul se poate infecta īn 4 moduri:
. cu chisturi toxoplasmice, prin consum de carne insuficient gătită, lapte nefiert. Este modalitatea primordială de infectare.
. cu oochisturi toxoplasmice, īn urma contactului cu pisica sau cu obiecte contaminate de pisică.
. cu oochisturi, prin consum de crudităţi nespălate: zarzavaturi, legume, fructe de sol, contaminate cu dejecţii de pisică. Este o modalitate accesorie de contaminare.
. īn sarcină, este īntālnită contaminarea fătului prin transmiterea transplacentară a toxoplasmelor [2,6].
Este posibilă şi infectarea accidentală īn laborator, prin instrumente contaminate, precum şi prin transfuzii de sānge, transplante de organe [6,11].


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai