mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
Index » Boli infectioase » Infectii cu protozoare si helminti consideratii generale
» Subclasa coccidia

Subclasa coccidia







Subclasa Coccidia, considerat de unii autori, ordinul Coccidii [36] cuprinde paraziti mici endocelulari. Prezinta o citoplasma granulara, ectoplasma fiind nedistincta de endoplasma. Paraziteaza celule epiteliale la rtebrate si la nertebrate.
Parazitul deruleaza in natura, la gazda definitiva, doua cicluri endogene: ciclul asexuat (schizogonic) si ciclul sexuat (gametogonic).
Schizogonia incepe prin patrunderea sporozoitului in celula intestinala (la nilul intestinului subtire), unde se multiplica si se transforma in merozoiti, care sunt eliberati din celulele intestinale prin spargerea acestora si prin miscarile proprii, patrund in alte celule intestinale ale aceluisi individ gazda. Prin schizogonii repetate sunt distruse majoritatea celulelor intestinale. Dupa mai multe cicluri asexuate, datorita perturbarilor intestinale si a modificarii parazitilor in urma schizogoniilor repetate, apar in celulele intestinale, paraziti cu potential sexual: micro si macrogametocitii, care sunt eliberati din celule prin spargerea membranei si deruleaza un ciclu sexuat. Fecundarea (gametogonie), conduce la formarea unui ou particular: oochist. Oochistul nu isi poate continua evolutia in intestin ci doar dupa eliminarea in mediul extern.



La eliminarea sa cu materiile fecale, in mediul extern oochistul este imatur dar in decurs de cateva zile, in functie de conditiile de aerare si umiditate, se sporuleaza pentru a deni oochist infectant, proces numit sporogonie: nucleul oului se divide o data sau de 2 ori succesiv, formandu-se astfel 2 sau 4 nuclei, in jurul carora se individualizeaza citoplasma si se inconjoara de o membana groasa.
in interiorul oochistului se formeaza astfel 2 sau 4 sporoblasti. in fiecare sporoblast are loc o noua diviziune nucleara, rezultand doi sporozoiti haploizi, sporoblastul denind astfel spor (sporochist). La unele coccidii, un oochist contine 4 spori cu 2 sporozoiti dar la dirsele coccidii numarul sporilor si a sporozoitilor poate fi diferit [36]. De exemplu la Toxoplasma gondii oochistul detine 2 sporochisuri cu 4 sporozoiti, iar la Criptosporidium oochistul contine 4 sporozoiti.


Subclasa Coccidia cuprinde subordinul Eimeriina (Coccidium), care cuprinde mai multe genuri, dintre care prezinta importanta medicala genul Toxoplasma, Isospora cu speciile: Isospora hominis, Toxoplasma gondii.
Crypiosporidium este inrudit taxonomic cu acesti paraziti, dar prezinta mai multe proprietati distincte, prin care se deosebeste de alte coccidii [6].





Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai