mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii bacteriene diverse
Index » Boli infectioase » Infectii bacteriene diverse
» Oncocercoza

Oncocercoza







Patogenia oncocercozei este explicata prin actiunea mecanica si iritativ-tisulara exercitata de ermii adulti si de catre microfilarii in tesutul subcutanat.

Cuprins:

Patogenie

Evoluţie clinica

Diagnostic

Tratament

Profilaxie


Patogenie

sus sus
Are loc distrugerea fibrelor elastice şi este indusă o recţie inflamatorie moderată, o reacţie granulomatoasă cutanată, cu evoluţie spre fibroză [18]. Liza microfilariilor, declanşează prin produşii lor metabolici, fenomene iritative şi reacţii alergice cutanate şi oculare.

Evoluţie clinica

sus sus
Oncocercoză poate fi asimptomatică la persoanele cu încărcătură parazitară redusă, în special la europenii care vizitează regiunile endemice. La autohtonii din zonele endemice, cu încărcătură parazitară crescută, rezultată prin inoculări repetate, oncocercoză evoluează clinic manifest. Bolnavii prezintă manifestări cutanate însoţite de complicaţii oculare [11].


Leziunile cutanate iniţiale sunt localizate preferenţial la nivelul membrelor inferioare şi a feselor şi constau în erupţii eritemato-papulare pruriginoase, însoţite, în infestaţiile masive, de edem cutanat, hipopigmentare, şi limfangită [2]. Se produc cheratinizări extinse tegumentare ca urmare a gratajului, hiperplazia pielii fiind cunoscută sub denumirea de "raia filariană" [9]. In stadiile mai avansate, onchocercoza se manifestă prin noduli subcutanaţi fibroşi, denumiţi oncocercomi (formaţi în jurul viermilor adulţi) şi limfadenopatia cronică, cu implicarea preferenţială a ganglionilor inghinali [18].

Nodulii subcutanaţi au aspect pseudotumoral, consistenţă dură, sunt mobili, nedureroşi, neaderenţi. Au dimensiuni variabile, de la câţiva milimetri la câţiva centimetri (1-4 cm). O persoană parazitată poate avea 1 până la 5 noduli şi uneori chiar 100 noduli [36].
Leziunile oculare sunt întâlnite în infestaţiile masive, se instalează treptat, după ani de zile de evoluţie a oncocercozei şi constau în leziuni ale corneei, care progresează până la orbire. Se estimează că există peste 5 milioane de orbi din cauza acestei parazitoze, pe glob [4], oncocercoză fiind cauza a 5-20% din cazurile de orbire, din zonele endemice [36].
In fazele iniţiale sunt afectate structurile oculare anterioare, bolnavii prezentând keralite, iridociclite, panus cornean. în stadiile avansate sunt lezate şi structurile posterioare oculare, producându-se corioretinite, atrofie optică, cu scăderea progresivă, lentă a acuităţii vizuale. La examenul oftalmoscopic se văd microfilarii în comee şi în camera anterioară oculară. Leziunile oculare se pot agrava în urma tratamentului medicamentos cu Notezine.

Diagnostic

sus sus
Diagnosticul orientativ al oncocercozei este sugerat de manifestările clinice (noduli cutanaţi asociaţi cu leziuni oculare) şi de datele epidemiologice (provenienţă sau sejur în zonele endemice).
Eozinofilia este variabilă, neconcludentă, fiind normală sau moderată. Poate atinge valori de 10-30%, la poliparazitati, în formele cronice [11].
Diagnosticul de certitudine este posibil doar prin diagnostic parazitologic, care urmăreşte evidenţierea microscopică a microfilarii lor în secţiunile biopsice cutanate, în secreţiile cutanate prelevate prin scarificarea dermului cu vaccinostil sau prin vizualizarea lor în cornee, camera anterioară oculară, la examen oftalmoscopic. în secţiunile de biopsie a nodulilor cutanaţi, se detectează microfilariile în preparate microscopice şi se vizualizează macroscopic viermii adulţi.
Diagnosticul serologic prin 1F indirectă (care este metoda cea mai sensibilă de diagnostic serologic), permite diagnosticul probabil de oncocercoză, dar reactivitatea încrucişată a filariilor face dificilă interpretarea rezultatelor şi precizarea speciei de filarie [4].



Imunodifuzia în gel, imunelectroforeza pot fi asociate imunofluorescenţei indirecte.
în cazul unui examen parazitologic negativ, se practică reacţia Mazzotti: la câteva ore, de la administrarea Notezinului (1/2 tabletă), se accentuează leziunile cutanate şi alergice, ca urmare a lizei masive a microfilariilor. Persoanele testate prezintă erupţii alergice cutanate pruriginoase, puseu febril, conjunctivită bilaterală, hipereozinofilie sanguină, adenopatii inghinale [11]. La persoanele hiperinfestate, testul Mazaotti poate declanşa manifestări alergice sistemice, grave.

Tratament

sus sus
Terapia medicamentoasă cu Notezine (Dietilcarbamazină) este activă asupra microfilariilor, având efect microfilaricid dar este ineficientă asupra viermilor adulţi. Liza microfilariilor prin aplicarea unor doze mari, poate conduce la reacţii alergice: erupţii cutanate, febră, cefalee, artralgii, keratite, iridociclite şi chiar la deces prin şoc anafilactic, motiv pentru care se preferă Mectizan (Ivermectina), care este mai eficientă asupra microfilariilor, determinând reducerea numărului lor cu 90%, în 7 zile, şi este mai bine tolerată, intensitatea reacţiilor alergice fiind diminuată [2]. Se poate utiliza în doză unică.
Pentru distrugerea viermilor adulţi, se poate asocia Moranyl (Suramina), dar toxicitatea sa renală şi posibilitatea de a declanşa accidente alergice, limitează aplicabilitatea terapeutică a acestui medicament, motiv pentru care, pentru îndepărtarea viermilor adulţi, se recomandă excizia chirurgicală a nodulilor subcutanaţi [18]. Tratamentul chirurgical pare să fie singura modalitate terapeutică eficientă, deşi în localizările cefalice ale oncocercoamelor, nu este curativă .

Profilaxie

sus sus
Profilaxia individuală urmăreşte evitarea contaminării (a înţepăturii de către insecta hematofagă), prin folosirea echipamentului de protecţie şi chimioprofilaxia persoanelor cu risc crescut pentru oncocercoză cu Notezine.
Profilaxia colectivă constă în depistarea şi distrugerea microfilariilor la purtătorii asimptomatici prin microfilaricide precum şi în combaterea simulidelor cu insecticide, în cadrul unor programe internaţionale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai