mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Infectii bacteriene diverse
Index » Boli infectioase » Infectii bacteriene diverse
» Loaza

Loaza





Loaza evolueaza uneori asimptomatic si mai rar clinic manifest la 10-l2 saptamani de la contaminare. Initial, datorita migrarii subtegumentare a viermiilor adulti, apare un cordon subcutanat palpabil, de 10-20 cm, neeritematos, edematiat, pruriginos, mobil, cu progresie de aproximativ 1 cm pe ora. Leziunea cutanata denumita edem de Calabar, este localizata cu predilectie la suprafata oaselor sau in jurul articulatiilor mici ale membrelor superioare, are o durata de 24-72 ore, dar reapare neregulat, in acelasi loc sau in zone diferite. Ocazional, viermii pot migra sub conjuncti, declansand o conjunctivita intensa, cu durata de cate zile. in pasajul sau subconjunctil, viermele este vizibil, sub forma unui traiect sinuos progresiv, inflamat.
Prezenta filariilor in organismul uman poate declansa reactii alergice locale: prurit, eruptii urticariforme sau complicatii renale (glomerulonefrita), neuro-psihice, cardiace (endomiocardita fibroasa), encefalopatie, nevrita periferica, retinopatie, artrita. La persoanele neimune, care viziteaza zonele endemice, loaza poate evolua mai sever, fiind frecvente leziunile cutanate recidinte, hipereozinofilia si complicatiile, instalate pe un fond hiperergic.

Cuprins:

Diagnostic

Tratament

Profilaxie


Diagnostic

sus sus
Loaza este sugerată de manifestările clinice, de datele epidemiologice şi de hipereozinofilia persistentă.
Diagnosticul parazitologic oferă certitudinea diagnostică, prin evidenţierea microfilariilor īn preparatele microscopice efectuate din sāngele recoltat īn timpul zilei (īntre ora 11 şi 15). īn preparatul nativ, microfilariile au o mobilitate accentuată. īn frotiuri, se detectează detaliile structurale. Numărarea microfilariilor este importantă pentru evaluarea riscului de producere a accidentelor alergice, prin liza microfilariilor, īn urma unui tratament cu microfilaricide [4]. Este posibilă extragerea viermilor adulţi de la nivel ocular, īn cazul pasajului lor subconjunctival.
Diagnosticul serologic se practică īn cazul unui examen parazitologic negativ şi urmăreşte evidenţierea anticorpilor specifici prin imunodifuzie īn gel, imunelectroforeză, reacţia de fixare a complementului, imunofluorescenţa indirectă. Oferă rezultate pozitive la aproximativ 80% dintre bolnavi.

Tratament

sus sus
Este asemănător cu al oncocercozei, Notezinul acţionānd atāt asupra microfilariil
or, cāt şi asupra viermilor adulţi. Deoarece prin terapie cu dozele uzuale şi prin efectuarea testului Mazzotti se pot declanşa reacţii alergice intense, pānă la encefalopatie letală, conduita terapeutică este condiţionată de numărul microfilariilor existente īn organismul uman. Detectarea unui număr crescut de microfilarii prin examen parazitologic (50-100 de microfilarii/mm ) impune spitalizarea şi aplicarea progresivă a terapiei, sub protecţie de antihistaminice şi cortizon.

Profilaxie

sus sus
Profilaxia individuală urmăreşte evitarea īnţepăturii de către insecta hematofagă, prin utilizarea echipamentului de protecţie, īn zonele cu risc crescut de contaminare, a unguentelor care īndepărtează insectele şi chimioprofilaxia lunară cu Notezine a persoanelor din zonele hiperendemice. Profilaxia colectivă constă īn depistarea şi distrugerea microfilariilor la purtători precum şi īn combaterea vectorilor.


Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor


  Sectiuni Boli infectioase:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai